Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Jakub,
zítra Anna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Obecná škola
 
Víte, ¾e existuje v naší republice spousta zajímavých míst, která stojí za to navštívit? Pomáháme vám je v našich typech pøiblí¾it. Pokud nìjaké takové místo znáte i vy  - upozornìte nás na nì... (info@seniortip.cz)
 
Výjimeèné muzejní zaøízení pojaté jako „¾ivý skanzen“ vzniklo v Moravskoslezském kraji v obci Kozlovice. Obec se nachází v tìsném sousedství Hukvald. Oblast podhùøí Beskyd, která zahrnuje také obce Štramberk a Kopøivnice, je vyhledávanou turistickou lokalitou. Není divu, setkává se zde nádherná beskydská pøíroda s mo¾ností navštívit kulturní i historické památky.
 
Budova novì zrekonstruovaného kozlovického Fojtství nabízí kromì expozice Obecné školy také pohled do ¾ivota místních obyvatel, který byl ovlivnìn valašskými tradicemi a lašským náøeèím. Na Fojtství sídlil a úøadoval i valašský vojvoda - vrchní správce salaší. Od roku 1785 se zde urèitou dobu nacházela první triviální škola. Nynìjší úprava byla slavnostnì otevøena v prosinci roku 2006. Základ muzejní expozice tvoøí plnì vybavená malotøídka z pøelomu 19. - 20.století s originálními školními pomùckami, kabinet a skromný uèitelský byt.
 
Uèebnì vévodí stupínek a na nìm katedra. Tøída se neobešla bez rákosky, polièky na køídu a houbu, kru¾idla, didaktických obrazù a hudebního nástroje.  V kabinetì jsou skøínì s názornými uèebními pomùckami - napøíklad pro zemìpis, fyziku, chemii a biologii a stùl pro uèitele. Na stìnách jsou plastické obrazy ptákù.
  
V zadním traktu Obecné školy a ve vstupní chodbì jsou instalovány vitríny s dobovými tisky z oblasti školství. Napøíklad soubor literárních dìl J. A. Komenského, slabikáøe, rùzné uèebnice a vysvìdèení.
Stálá výstava je vìnována i historii vztahu  skladatele Leoše Janáèka k zdejšímu kraji.
 
Souèástí areálu je i stáj a šatlava s vìznìm
V pùdních prostorách je expozice sakrálního umìní se sbírkou historických plastik svìtcù, domácích oltáøù, soubory nábo¾enských  knih, dìkovných maleb a dalších artefaktù.
Návštìvu Obecné školy lze spojit s prohlídkou nedalekého areálu Na mlýnì. Tam se mù¾ete dostat velmi stylovì - místní koèárovou dopravou. V areálu vás èeká obdivuhodný soubor lidových staveb se stálou expozicí dobových artefaktù, funkèní mlýnské kolo, nebo dílna mistra kováøe. K posezení zve venkovní altán u grilu s kaplièkou sv. Floriána nebo stylová restaurace s výteènou kuchyní! Ta nabízí krajové speciality i ušlechtilá vína z moravských vinic.   
Libuše Wernerová
 
Obec Kozlovice se nachází na úpatí Beskyd na trase mezi Frýdkem - Místkem a Frenštátem p.R. na hlavní autobusové trase Ostrava - Frýdek-Místek - Frenštát p.R - Ro¾nov - Horní Beèva.  Obcí neprochází ¾eleznice.
 
Další èlánky autora:
Archeopark
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 16.10.2007  18:41
 Datum
Jméno
Téma
 16.10.  18:41 Karla I. obecná ¹kola
 15.10.  18:25 Jana Vesuvanka díky a tip na muzeum pohlednic v Praze :-)))
 15.10.  17:00 JanaG
 15.10.  16:08 Rù¾ena
 15.10.  15:03 Gabi-florka ...pro Libora....
 15.10.  15:01 Gabi-florka
 15.10.  10:24 VlastaV Wiki, dìkuji, Libore dík za zaslání PPS
 15.10.  10:05 Jitka I.
 15.10.  09:29 JanaS prezentace
 15.10.  08:45 emach
 15.10.  08:33 Zdenka
 15.10.  08:32 Bobo :-)))
 15.10.  01:20 Karla