Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Nad Ostravou u¾ lítá hejno potrefených hus
Román Bøetislava Olšera Èerná krev vzbuzuje i zlou krev
 
Nový román Bøetislava Olšera Èerná krev se ještì ani nezabydlel na kni¾ních pultech a u¾ vzbuzuje spoustu emocí.
Pøesto¾e si jeho autor tvrdošíjnì zakládá na tom, ¾e všechny jeho postavy jsou fiktivní a perfektnì vymyšlené a ¾e jakákoli jejich podobnost s reálnými osobami je ryze náhodná, spousta lidí se v nich pøesto u¾ zøejmì našla. Patrnì podle rèení o potrefené huse. Podle toho by mìlo nejen nad Ostravou brzy zaèít létat poèetné hejno potrefených opeøencù.
,,Ka¾dý z nás má v sobì spoustu dobrých i zlých vlastností, jsme konglomerátem kladù a záporù. ®ádnou novou vlastnost jsem nevymyslel, asi proto se mnozí ètenáøi s mými postavami ztoto¾òují,” krèí rameny Bøetislav Olšer. ,,Pokud bych v tom mìl vidìt problém, byl bych první na øadì, jeliko¾ mùj rozporuplný hlavní hrdina je stejnì jako já dosti zarputile potrhlý novináø. Dr¾ím se však pravidla, ¾e je na ka¾dém, kdo mì skuteènì zná, aby posoudil, jestli jsem to já nebo ne. A to samé platí o genesi i dalších mých postav...”
 
Jaký je váš vztah napøíklad ke skínùm, kterým dáváte ve svém románu té¾ zabrat...?
,,Musím pøiznat, ¾e ve svém románu Èerná krev dávám ,,zabrat” všem, nejvíc sobì, ale také ®idùm, muslimùm i politikùm, zkrátka všem tìm, bez rozdílu rasy, barvy pleti a vyznání, kdo nás urá¾ejí a podvádìjí. Nemám rád skíny pro jejich neofašismus a urá¾ky obìtí holocaustu. Na druhé stranì ale musím pøiznat, pokud se nezaøadím mezi pokrytce, ¾e nepøizpùsobiví obèané jsou trnem v oku ka¾dému normálnímu èlovìku, nejen skínùm...”
 
Jak to myslíte?
,,Pøedstavte si, ¾e ka¾dý den chodíte poctivì do práce, tøídíte odpad, zaøizujete si byt, slušnì vychováváte své dìti, nerušíte noèní klid, nekradete a pravidelnì platíte nájem a potom jedete tramvají, kde vám ukradne výplatu nìjaký asociál, co nikdy nesáhl na práci a ¾ije jen z vašich daní. Nebo vám ponièí dùm, zaneøádí ulici èi zahradu? V co se v tu chvíli promìníte? Ve vzteklého skína...”
 
Váš ¾idovský hrdina také není zrovna nádobou ctnosti...
,,Mùj starý ®id je neš»astný èlovìk, který jako dítì pøe¾il peklo Osvìtimi a ta hrùza ho natolik poznamenala, ¾e celý ¾ivot nemyslí na nic jiného, ne¾ na šílenou pomstu. Oko za oko, zub za zub, ¾ivot za ¾ivot... Tak se praví v Bibli, taková je i dnešní realita a není mo¾né pøed ní zavírat oèi. Je tøeba ukazovat na dùsledky, ruku v ruce s upozornìním na jejich pøíèiny. A myslím si, ¾e mì kvùli této fiktivní postavì nezaènou ¾idovští pøátelé nenávidìt. To samé platí, doufám, o mých pøátelích muslimech...”
 
A co feministky, o nich¾ je v knize také øeè?
,,Feministky jsou naprosto zbyteèný druh lidského plémì. Musejí to být neš»astné bytosti, jinak si je nedovedu vysvìtlit. Jak si mù¾e nìjaká rozumná ¾ena stì¾ovat na jakousi svìtskou diskriminaci, kdy¾ dostala od pøírody dary, o nich¾ se mu¾ùm ani nesní. K zachování lidstva bohatì vystaèí jeden samec na tisíc ¾en, ne naopak. Vìtšina zázraku nového ¾ivota, tìhotenstvím poèínaje, porodem a kojením konèe, je naprosto v re¾ii ¾en. Navíc mají mnohem hezèí òadra, oèi, nohy i zadeèky ne¾ mu¾i. A jak vaøí, flirtují a vzdychají a jak je milují jejich dìti? Existuje snad vìtší obdarování...?”
 
A Bøetislav Olšer, jeho¾ mù¾eme tì¾ko nazývat rasistou a antisemitou,  jde ve své argumentaci ještì dál.
,,Prezident Klaus i pøedseda vlády Topolánek jsou oficiálnì proti multikulturalismu a Evropské unii, jeliko¾ tyto sociální politické systémy nièí národní suverenitu,” øíká jednoznaènì. ,,A nevolají snad ze stejných dùvodù skínové po národu? A není skoro ka¾dý Èech proti pøílivu podezøelých individuí do støední Evropy...?”
Nekamenujme proroky a radìji zvolejme s klasikem: A» jsi padouch nebo hrdina, jsme jedna velká rodina! Tak¾e pokud uvidíte nad Ostravou letìt hejno hus, i kdy¾ nebude zrovna období jejich srocování, vìøte, jsou to ty Olšerovy potrefené. A ¾e jeho Èerná krev je pornografický thriler a jasný harrassment...?
Pardon, vy u¾ jste se v tom novém románu také našli? 
Tomáš Martínek
Ukázka z nové knihy Èerná krev


Komentáøe
Poslední komentáø: 07.01.2007  21:00
 Datum
Jméno
Téma
 07.01.  21:00 zoro
 03.01.  17:40 Ludvík