Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Magdaléna,
zítra Libor.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Motýli se líhnou
…a rozbalíme další várku kukel


TROPIÈTÍ MOTÝLI: do 29. dubna; BZ Trója – Skleník Fata Morgana
úterý a¾ nedìle (dennì mimo pondìlí) 9 - 18 hodin






Jednou z perel letošní – ji¾ desáté (poprvé v roce 2004, v roce 2005 probìhly výstavy dvì, pak ka¾doroènì…), tudí¾ jubilejní výstavy TROPIÈTÍ MOTÝLI je i „Africká mìsíèní mùra“ (Argema mimosae), obøí hedvábný motýl druhu Saturniidae. Doma je na východním pobøe¾í Ji¾ní Afriky. Dospìlý motýl mù¾e mít rozpìtí køídel 10-12 centimetrù a ostruhy dlouhé a¾ 14 cm. Jednou ze zajímavostí tohoto noèního krasavce je „konstrukce“ køídel: mají „chlupaté“ nábìhové hrany a velmi drsný povrch, pravdìpodobnì kvùli dobré aerodynamice. Jeho mimikry rovnì¾ stojí za povšimnutí: má oèi i na køídlech! (pochopitelnì myšlena kresba – pozn. MU), pøièem¾ zbarvení a tvar køídla pøipomínají kus zelenì – mo¾ná usušené listí na stonku = dokonalé maskování v jeho pøirozeném prostøedí.


Do líhniš» ve støední èásti skleníku, v tzv. deštném pralese, bylo umístìno celkem 2.600 kukel tropických motýlù od zhruba 45 druhù. Bìhem tohoto a následujících 2 týdnù k nim pøibude dalších 1.500 kukel. Návštìvníci tak mají jedineènou mo¾nost po celou dobu výstavy sledovat líhnutí motýlù „v pøímém pøenosu“ (na vlastní oèi).


Motýli a kukly pro pra¾skou výstavu se v pøírodì vyskytují pøedevším v Africe, na Kanárských ostrovech, Filipínách, Thajsku, Malajsii, ve Støední a Ji¾ní Americe. V ojedinìlých pøípadech si zaletí i do ji¾ní Evropy. Botanická zahrada hl. mìsta Prahy je nakupuje v motýlí farmì v anglickém Stratfordu nad Avonou. Celkem tedy naše kukly pøekonávají vzdálenost Londýn - Praha - cca 1.370 km a Stratford - Londýn cca 195 km + cesta z letištì do Troje… celkem tedy témìø 1.600 km, které na své pouti za slávou musejí kukly pøekonat...

 

 


Aby se bylo v trojské Fata Morganì, toho èasu rodišti a doèasném bydlišti exotických krasavcù, na co koukat, je tøeba motýlùm vytvoøit optimální podmínky. Co je tøeba zajistit, vykonat pro zdárný prùbìh líhnutí motýlù…:

- Rozbalit krabici a kukly zbavit obalového materiálu – bunièiny, která kukly chránila pøed prochlazením a mechanickým poškozením bìhem cesty.


- Kukly je tøeba pevnì umístit na døevìné tyèky, které simulují vìtve v pøírodì. V praxi to znamená, ¾e se ka¾dá kukla lepidlem pøilepí za „zadeèek“, to aby pøi líhnutí mìl motýl oporu a dokázal se z kuklového sevøení vymanit. V pøírodì si ka¾dá kuklící se housenka vytvoøí „opasek“ = pøipevnìní k vegetaci sama.

- Kukly jsou i s oporou umístìny do líhništì - prosklených vitrín s otevøenou vrchní stìnou (tudy vylíhnutí motýli vlétají do prostoru expozice), kde jsou zajištìny nezbytné ¾ivotní podmínky pro ¾ivot: vysoká teplota a vzdušná vlhkost.

- Vylíhnutí motýli potøebují dostatek kvalitní stravy: na speciálních krmítkách servírujeme nahnilé ovoce (banány, pomeranèe) a cukrový roztok - to pokud nejsou spokojeni s nabídkou nektaru z právì rozkvetlých kvìtù...


A co byste ještì mìli vìdìt:
V Ji¾ní a Støední Americe, zejména pak na územích øíše Aztékù a Inkù jsou motýli odnepamìti zobrazováni v kalendáøích, knihách, na obøadních pøedmìtech, nábo¾enských sloupech, nástìnných malbách, keramice, døevoøezbách, odìvech, špercích, na øadì míst svìta se tanèí motýlí tanec… Motýli zde symbolizují pøedevším tajemno spojené s promìnlivostí lidské duše a mysli. Jako symbol dokonalosti se poprvé na svìtì objevil Aztécký bùh – opeøený had Quetzacoatl v podobì motýla.

Pokud prý ve snu uvidíte denního motýla, máte pozitivní vidìní svìta. Psýché v øeètinì znamená motýl. Øímané mytologickou Psýché popisovali jako útlou dívku s motýlími køídly.


A stále ještì probíhají tyto výstavy:

Venezuelská Amazonie: do 29. dubna; BZ Trója - skleník Fata Morgana; dennì mimo pondìlí 9 - 18 hodin

 

V tropické èásti skleníku pod terasou si mohou návštìvníci prohlédnout témìø ètyøi desítky kopií maleb èeského malíøe a biologa Jana Dungela, poøízených v tropické Venezuele. Ve vstupním vestibulu skleníku je doprovází dokumentární film o expedici Jana Dungela do Venezuely (délka je 57 minut).

 

Ilustrátor Pavel Lisý: do 29. dubna; BZ Troja – výstavní sál; dennì 9 - 18 hodin; výstava ku 100. výroèí narození ve výstavním sále
Zøejmì nejvýznamnìjší a zároveò nejnároènìjší prací Pavla Lisého byla ilustrace deseti dílù Nauèného slovníku zemìdìlského. Zde vytvoøil 175 kreseb a více ne¾ 2 500 akvarelových ilustrací zachycujících zemìdìlské plodiny, okrasné rostliny, ovocné døeviny, plevele, motýly, ptáky a další ¾ivoèichy. Byl dlouholetým spolupracovníkem Týdeníku Rozhlas a Veèerní Prahy. Èasto a s nadšením spolupracoval s Františkem Nepilem. Komorní výstava v Troji pøedstavuje prùøez jeho celo¾ivotní tvorbou.

 

Do zahrady na všechnu tu krásu zve

Marcela Uhlíková, BZ Praha-Trója



Komentáøe
Poslední komentáø: 16.04.2012  19:54
 Datum
Jméno
Téma
 16.04.  19:54 Vesuvanka díky
 16.04.  09:25 ferbl