Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Jaro v Národním muzeu!
Aspoò na víkend pøivítejte jaro! - 25. bøezna 2012
Národní muzeum, Národopisné muzeum – Musaion, Kinského zahrada 98, Praha 5 – Smíchov

 

 

Pøivítejte s námi jaro v Národopisném muzeu - Musaionu! Na první jarní nedìli 25. bøezna 2012 jsme pro malé i velké návštìvníky pøipravili v Letohrádku Kinských setkání s èeskými jarními zvyky, øemesly, øemeslníky a jarními pochoutkami. Všichni milovníci jara budou mít mo¾nost pøipomenout si naše tradièní jarní øemesla, související nejen s pøíchodem Velikonoc, a také se seznámí s bulharskou babou Martou, která tradiènì navštìvuje bulharské dìti s kouzelnými amulety. Vajíèka si vezmìte s sebou.

 

Pøivítejte jaro v samém centru Prahy a nechte se zlákat vùní medových perníèkù a atmosférou lidových tradic! V rámci cyklu aktivních víkendù s názvem Aspoò na víkend… pøipravilo Národní muzeum pro celou rodinu výtvarné a øemeslné dílny, ve kterých budou mít malí i velcí návštìvníci pøíle¾itost pøipomenout si jarní zvyky. Na ka¾dé šikovné ruce èeká pletení pomlázky, zdobení medových perníèkù a kraslic, výroba vlastní døevìné panenky nebo panáèka. Kouzelné babièky z Klubu lidové tvorby vám pøedvedou a nauèí vás stará lidová øemesla, která k jaru neodmyslitelnì patøí.

 

Pøi pøíle¾itosti výstavy Bulharský lidový šperk se seznámíte také s rozšíøenou bulharskou tradicí – výrobou a nošením martenic. Tento zvyk vychází z pøíbìhu o babì Martì (bøeznová bába), která navštìvuje bulharské dìti a je pøedzvìstí jara. V prvních jarních dnech si lidé v Bulharsku navzájem vymìòují "martenice"- kouzelné amulety vyrobené z èervené a bílé pøíze. Pokud má martenica podobu chlapeèka, jmenuje se Pi¾o, pokud má podobu holèièky, øíká se jí Penda. Martenice mají chránit majitele pøed zlými silami a také zaruèit štìstí, zdraví a úspìch. Tradice øíká, ¾e martenica se má nosit na zápìstí nebo zavìšena na obleèení, dokud neuvidíte prvního èápa nebo vlaštovku èi první rozkvetlý ovocný strom. Poté martenicu sundejte a zavìšte na rozkvetlou vìtev. Tím zaruèíte, ¾e se vám všechna jarní pøání splní.

 

Uple»te si pomlázku a ozdobte velikonoèní vajíèko

V jarní výtvarné dílnì si mù¾ete rùznými technikami (malování, ubrousková metoda…) ozdobit podle své fantazie vlastní kvìtináèe a zasít do nich trávu, která k jaru a Velikonocùm neodmyslitelnì patøí, vyrobit rozmanité zápichy do tìchto kvìtináèù s jarními motivy – kvìtiny, zajíèek, slepièka, beránek, oveèka, vajíèko a jiné nebo vytvoøit originální velikonoèní pøání. A pod vedením babièek z Klubu lidové tvorby se nauèíte rùzná tradièní øemesla, jako je zdobení medových perníèkù, kraslic (technikami – vosk, vyškrabávání, slámové dekorace èi drátkování), palièkování nebo pletení pomlázek. Vyrobit si mù¾ete také ozdoby z korálkù, vlastní panenku ze døeva nebo šustí, morenku èi martenicu.

 

Místní kavárna pro vás pøipraví k ochutnání rùzné jarní delikatesy.

Akce se uskuteèní 25. bøezna od 10 do 17 hodin v Národopisném muzeu – Musaionu, Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, 150 00 Praha 5.
Program je pøipraven v rámci bì¾ného vstupného (základní 70Kè, sní¾ené 40Kè, rodinné 110Kè, dìti do šesti let zdarma).

 

Pøíštì vás pozveme do Èeského muzea hudby, kde se v dubnu uskuteèní setkání malých Rusalek a vodníkù.

Ivana Havlíková



Komentáøe
Poslední komentáø: 25.03.2012  08:52
 Datum
Jméno
Téma
 25.03.  08:52 ferbl