Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

„Mladí lidé rozhodují“

 

aneb


Bohumínští studenti si vyzkoušeli role zastupitelù


Role zastupitelù si vyzkoušeli bohumínští gymnazisté. V rámci simulaèní hry o komunální politice nazvané „Mladí lidé rozhodují“ se rozdìlili do ètyø fiktivních politických stran a interpelovali na starostu Bohumína Petra Víchu, který simulované zastupitelstvo vedl.


Nová strana (NS) se zajímala o èistotu pøírodních ploch, uskupení Sportu zdar! (SZ) pøedlo¾ilo návrhy k bohumínským cyklostezkám. Stranu svobodnì rozhodujících obèanù (SSRO) ¾ádala o vysvìtlení k financování sportovní haly a nakonec Strana mìstského rozvoje teï (SMRT) apelovala na starostu kvùli bezpeènosti ve mìstì.


„Hra na zastupitelstvo mì pøíjemnì pøekvapila. Studenti si pøipravili velmi aktuální dotazy a interpelace na problémy mìsta a jejich návrhy na øešení byly propracované a dobøe argumentaènì podlo¾ené. Velmi rád jsem jim proto slíbil, ¾e vìtšinu návrhù skuteèní zastupitelé posoudí,“ øekl starosta Bohumína Petr Vícha.

 


 

 


Studenti napøíklad navrhli opravit další chodníky v parku Petra Bezruèe, tak aby je mohli vyu¾ívat in-line bruslaøi, nebo propojení in-line stezek v mìstské èásti Vrbice s dalšími èástmi mìsta, a to Starým Bohumínem a Šunychlem. Dalším vylepšení vidí studenti ve zveøejnìní harmonogramu oprav cest a chodníkù a vìtším úklidu kolem vodních ploch prostøednictvím veøejnì prospìšných pracovníkù.

 

 


Simulaèní hru o komunální politice vyvinula v roce 1998 organizace Friedrich-Ebert-Stiftung v Nìmecku. Po opakovaném úspìchu hru pøevzala zastoupení organizace v dalších zemích vèetnì Èeské republiky. Od roku 2011 se hra uskuteènila ve více ne¾ patnácti èeských a moravských mìstech, napøíklad v Šumperku, Ivanèicích, Litomìøicích, Jablonci nad Nisou èi Èeském Krumlovì. Teï k nim pøibyl i Bohumín. Záštitu nad hrou v Èeské republice pøevzal ministr školství, mláde¾e a tìlovýchovy.

 

 

* * *

 

 

Studenti bohumínské Univerzity tøetího vìku promovali

 

 

Osmnáct absolventù bohumínské Univerzity tøetího vìku odpromovalo tento týden v obøadní síni bohumínské radnice. Dvouletý cyklus letos úspìšnì zakonèilo šestnáct ¾en a dva mu¾i z Bohumína, Rychvaldu a poprvé i z Dolní Lutynì. Ve ètyøech semestrech se vìnovali poèítaèùm, cizím jazykùm, právu a umìní. Na dvì tøetiny nákladù jim pøispìlo mìsto, zbytek si hradili sami.

 


 

Dvouleté studium pro bohumínskou Univerzitu tøetího vìku pøipravuje Vysoká škola podnikání z Ostravy. Za sedm let fungování u¾ univerzitu absolvovalo 132 lidí a mìsto za tu dobu pøispìlo seniorùm na studium èástkou pøes 600 tisíc korun. V letošním roce mají v Bohumínì na studium seniorù vyèlenìno 70 tisíc korun.

 

 

Do konce èervence se mohou v knihovnì pøihlásit zájemci do nového roèníku. Støedoškolské vzdìlání je výhodou, ale ne podmínkou. Tou je vìk minimálnì 55 let. Ke studiu se mohou pøihlásit jak lidé z Bohumína, tak ze sousedního Rychvaldu èi Dolní Lutynì. Zdejší radnice svým seniorùm náklady na studium èásteènì proplatí. Jeden semestr pøijde na 1 800 korun, mìsto Bohumín pøitom hradí ka¾dému studentovi 1 200 korun. Za studium jednoho semestru tak senior zaplatí jen 600 korun. V Rychvaldì je výše pøíspìvku stejná jako v Bohumínì, student za semestr zaplatí rovnì¾ 600 korun. Dolnolutyòským seniorùm proplatí jejich radnice polovinu nákladù na semestr, tedy 900 korun, senior si tedy na studium pøispìje rovnì¾ èástkou 900 korun.


 

„Podpora aktivního ¾ivota seniorù je pro nás prioritou. A jsem rád, ¾e se v tom shodujeme s okolními obcemi a mù¾eme v praxi naplòovat naši dobrou spolupráci. Rychvald nás naopak inspiroval v zavedení slu¾by senior taxi. Ukazuje se, ¾e spolu nám to šlape,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

 


Text a foto: Lucie Balcarová



Komentáøe
Poslední komentáø: 04.07.2014  09:36
 Datum
Jméno
Téma
 04.07.  09:36 Vlasta
 04.07.  09:32 Vlasta
 04.07.  08:39 Jarek