Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Nové turistické známky


Sbìratelé døevených turistických známek mohou zamíøit do Bohumína pro dva nové úlovky. Po pìchotním srubu Na Trati, který je technickou památkou a vypalovanou kulatou známku má u¾ dlouho, teï získaly statut turisticky atraktivního místa rovnì¾ chránìné Hranièní meandry Odry i samotné mìsto.


„Tìší nás, ¾e sbìratelé turistických známek rozhodli svým hlasováním o tom, ¾e nejen pìchotní srub v Bohumínì, ale také samotné mìsto i jeho chránìné meandry stojí za to navštívit. Urèitì se budou mít naè dívat a co obdivovat. Spolupracovali jsme na grafických návrzích obou nových turistických známek a doufáme, ¾e se turistùm budou líbit,“ uvedla Mirka Šmídová, vedoucí organizaèního odboru bohumínské radnice.

 

Obì turistické známky jsou k mání hned na dvou místech, a to v informaèním centru radnice nebo Penzionu ve vì¾i. Ka¾dé døevìné koleèko pøijde na 30 korun.

 


Bohumínské meandry øeky Odry, které se novì pyšní turistickou známkou, mají asi osm kilometrù a jsou pøírodní památkou. Zaèínají u hranièního pøechodu ve Starém Bohumínì a konèí u soutoku Odry s Olší v Polsku. Jak na èeské, tak na polské stranì vede pøes meandry nauèná stezka. Unikátní jsou svými zákrutami, které neustále mìní koryto øeky a tím i státní hranici, stejnì jako faunou a flórou. Pøes meandry vede i vodácká stezka, a tak si je mo¾né sjet si od èervna do záøí sjet meandry i v lodi. Ve Starém Bohumínì funguje bezplatná mìstská pùjèovna lodí, kterou obstarávají místní hasièi. Slavnostní odemykání øeky Odry je letos naplánováno na 21. èervna.


Na døevìném koleèku vìnovaném meandrùm Odry je proto vyobrazen typický zákrut øeky s vodákem v lodi a s bobrem na bøehu. Na známce vìnované mìstu Bohumínu jsou naopak zvìènìny hned dvì kulturní památky - novogotická radnice z èervených cihel s blízkým kostelem Bo¾ského Srdce Pánì na zdejším námìstí T. G. Masaryka.


Lucie Balcarová



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma