Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Otakar,
zítra Augustýn.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Pohled astrologie do roku 2013


Prosinec v nás ka¾doroènì probouzí touhu podívat se za hranice pøítomnosti a odhalit, co nás èeká. Darmo se tato doba nenazývá advent, tedy oèekávání. Zvláštì v tomto roce, kdy zimní slunovrat pøipadá na silné datum 21. 12. 2012. K tomuto datu se poutá spousta oèekávání, slibovaných zázrakù a touhy po lepším, duchovnì vyspìlejším ¾ivotì. Pokusím se napsat z pohledu astrologie, jaké tendence mù¾eme pøedvídat.


Pøedevším se oèekává duchovní vzestup planety, lidé se zaènou více zajímat o èest, morálku, charakter, soucítìní, vzájemnou pomoc, o sblí¾ení se. Planetární postavení ukazuje na zmìnu, nastává patnáctileté období, kdy se zaèneme více zajímat o sociální potøeby ne¾li o ekonomiku. Souèasný systém postupnì zaniká, dále u¾ není schopen se rozvíjet.


Které planetární konstelace pùsobí nejsilnìji?


Postavení Pluta, planety transformace, ve znamení Kozoroha. Brzdí rychlé zhroucení dosavadního systému. Mù¾eme to vnímat spíš pozitivnì, urèitì si nikdo nepøejeme chaos, nepøehlednou situaci, která mù¾e nahrávat vládì silné ruky. Svoboda jednotlivce by mìla být nejvyšší hodnotou. Novou spoleènost musíme transformovat odspodu, ka¾dý za sebe. A jsme zase u povznesení ducha nad hmotu.


Saturn jako planeta oèisty, prochází znamením Štíra. Štír se rád vrtá v hlubinách a vynáší na svìtlo skryté, pod koberec zakopané kauzy. Tyto se postupnì prosvìtlují a proèiš»ují. Sílí a utváøí se propojení schopných lidí, kteøí jsou ochotni nezištnì pøispívat k postupnému zviditelòování a odstraòování nejrùznìjšího neøádstva.


Uran, planeta revoluce a náhlých zmìn prochází znamením Berana. Podnìcuje lidové masy a v bøeznu dojde k aktivaci. Dají se oèekávat demonstrace, projevy nespokojenosti, po¾adavky na zmìnu. Otázkou bude, která síla toho vyu¾ije a jak dalece bude schopna zajít. Je to podhoubí pro populismus, pøípadnì fašismus. Právì tady bude tøeba velké ostra¾itosti a schopnosti prohlédnout nekalé zájmy rùzných rádoby vùdcù. Vìøím, ¾e pamì» národa dovede rozlišit a zvolí si správnì.


Neptun ve znamení Ryb nám u¾ od února ukazuje svoji sílu. Pøedevším se jedná o penzijní reformu, na které stále není shoda, dále o podivné církevní restituce, které vzbuzují negativní emoce a samozøejmì metanolová aféra, která doufejme, bude pùsobit ozdravnì a lidé se pøestanou v tak velké míøe devastovat alkoholem.


Jupiter, nejvyšší duchovní planeta, planeta moudrosti prochází znamením Blí¾encù a Raka. Stojí jakoby v opozici k ostatním a dohlí¾í. Pevnì vìøím, ¾e duchovní atributy jako èestnost, upøímnost, trpìlivost, vnitøní pevnost, zdravé sebevìdomí a moudrost zvítìzí a pøinese nám slibovaný zlatý vìk.


Souèasný sociální systém z pohledu astrologie


V dnešní dobì pro¾íváme zmìnu sociálního systému. V parlamentu probíhá boj o penzijní reformu, nelíbí se lidem produktivního vìku, které u¾ má postihnout. Rodí se nedùvìra, nejistota, chaos. Odbory se bouøí. Co za tím stojí?


Astrologie pøisuzuje sociální sféru pod nadvládu planety Neptun. Neptun jako ka¾dá planeta má pozitivní i negativní vliv. Pokusím se objasnit. K pozitivnímu pùsobení øadíme pøedevším vliv na naši intuici. Dobrá intuice èlovìku umo¾òuje vìdìt v ka¾dé ¾ivotní situaci jak se má zachovat, co je správné a proè dìlat to a ne ono. Správná intuice rovnì¾ rozpoznává upøímnost od falše, skrývání faktù a prosazování l¾í. Správná intuice nás vede ¾ivotem. K pozitivnímu pùsobení planety Neptun také patøí soucit a touha pomáhat bli¾ním. Tato vlastnost je blízká vyspìlým duším. Není však ka¾dému dáno. Mnozí ¾ijí ¾ivot v odvrácené stranì Neptuna a to zpùsobuje útìk z reálného svìta do svìta iluzí, šaleb, neurèitých nemocí, útìk k alkoholu a drogám. To je negativní pùsobení.


A nyní k souèasnému vlivu planety na naše události


Planeta Neptun patøí k „super pomalým“ planetám v naší sluneèní soustavì. Jeho úplný obìh okolo Slunce trvá 164 let a 280 dní. Byl objeven teprve v roce 1846 a tenkrát procházel znamením Ryb.


Podívejme se, jakými spoleèenskými událostmi tenkrát lidé ¾ili. V roce 1848 byla zrušena robotní povinnost a to uvolnilo lidskou pracovní sílu pro rozvíjející se prùmysl. Nastala fáze hromadného stìhování do mìst. Pokud ¾ili lidé na venkovì, mìli své potraviny, ¾ili ve velkorodinách a navzájem se podporovali. Pøíchodem do mìst a prací v továrnì jsou odøíznuti od zemìdìlských zdrojù a tyto je tøeba nahradit. Planeta Neptun v této dobì vyvolává v lidech potøebu solidarity. Pomoci v nouzi. V rodících se prùmyslových aglomeracích jsou zakládány nemocnice, pøíkladem a» je nemocnice v Ostravì Vítkovicích, jsou zakládány spoøící kampelièky, kam si dìlníci ukládají peníze pro pøípad nouze, úrazu, ztráty práce. Jsou zakládány první solidární dìlnické organizace pro výpomoc sirotkùm, vdovám. Jsou zakládány školy hlavnì odborné pro vyškolení pøíštích zamìstnancù. Jsou zakládána rùzná dru¾stva, ve kterých se spojuje kapitál pro podnikání. V duších lidí se rodí soucit, solidarita, pøirozená potøeba se zajistit v dobì nouze. Pro objektivitu dodávám, ¾e také v té dobì se zaèíná ve velké míøe konzumovat alkohol.


Nyní se pøesuòme o sto let pozdìji, do druhé poloviny 20. stol. Je po druhé svìtové válce a sociální systém nabývá nebývalé podoby. Ze solidarity a výpomoci v nouzi se rodí „nároky“. Máme nárok na osmihodinovou a ni¾ší pracovní dobu, pìtidenní pracovní týden, polední a jiné pøestávky, zajištìní slevy na stravování, dopravu, ètyøtýdenní placenou dovolenou, podnikové rekreace, podnikové školky, školy, lékaøskou péèi zdarma, placenou mateøskou dovolenou a¾ ètyøi roky, pøíplatky za porod, pøíplatky na dítì kdy¾ zaène chodit do školy, uèebnice a školní potøeby zdarma, bezplatné školství, vypracovaný dùchodový systém, pøedèasné odchody do dùchodu, invalidní dùchody, sirotèí dùchody, vdovské dùchody, pøíplatky na neschopnost, na bydlení atd….Je toho víc, ne¾ uneseme. Máme nároky, mladí lidé nenastupují do práce, mají nárok na pøíspìvek v nezamìstnanosti a práci hledají a¾ po jeho vyèerpání. Prostì nauèili jsme se velmi rychle a upøímnì pøiznejme zneu¾ívat této pùvodnì krásné, humánní myšlenky.


Nyní k astrologii

V roce 1998 vstoupil Neptun do znamení Vodnáøe, který pøináší zmìny. Rovná, co je pøe¾ité, nefunkèní, zastaralé a zakládá na nové. Neptun procházel Vodnáøem a¾ do února 2012, kdy vstoupil do znamení Ryb. Tady bude pobývat a¾ do roku 2026. V Rybách uzavírá Neptun cyklus sociální výpomoci nastartovaný v roce 1846. Jaký bude ten pøíští? Uvidíme. Já bych si moc pøála, aby opìt zvítìzil soucit a pokora. Aby solidarita byla pøijímána s vdìkem, aby pøedstava „mám nárok a bìda kdy¾ to nedostanu tak budu vydírat“ na tìch, kteøí poctivì pracují a tvoøí hodnoty, byla potlaèena. Nevede to k dobrému.


Rok 2012 je rokem pøelomovým v sociálním systému. U nás se prolomila metanolová aféra, v Evropì kolabují pøebujelé sociální systémy. Stále více lidí pracuje ve slu¾bách, administrativì, tam, kde se hodnoty pouze spotøebovávají. Výrobní sféra nemá motivaci vydr¾ovat „nároky“ a její pøirozenost vytváøet zisky ji nutí k odchodùm do „daòových rájù“ èi hledání jiného východiska. Pøebujelý sociální systém se zastavuje a je tøeba najít nový, který bude více vyhovovat souèasné, moderní spoleènosti.


Moderní spoleènost si ¾ádá sebevìdomé, rovné, soucitné jedince, kteøí usilují o duchovní dokonalost. Ka¾dý èlovìk má ve svých koøenech záznam, jak ¾ili jeho pøedkové, èím se ¾ivili, co umìli, co pøedali potomkùm. Ka¾dý èlovìk má ve svém horoskopu zrození zapsanou cestu k jakému povolání má dispozice, co by chtìl a mohl dìlat, jaké vlastnosti potøebuje posílit, aby se tím posílilo jeho sebevìdomí a umìl se o sebe postarat.


Konèí doba chození do zamìstnání, lukrativních platù, sociálních nárokù, lenosti a pohodlnosti nebo umìlé zamìstnanosti. Zaèíná nové období, kdy se ka¾dý èlovìk bude realizovat podle svých schopností, svých zájmù, mo¾ností. Musí je v sobì znovu objevit.


Jana Muroòová



Komentáøe
Poslední komentáø: 21.12.2012  16:08
 Datum
Jméno
Téma
 21.12.  16:08 Jana Muroñová
 21.12.  14:43 venca
 21.12.  13:30 janina Jaroslavovi
 21.12.  12:34 Jarmila
 21.12.  09:55 Jaroslav
 21.12.  08:24 Karel
 21.12.  05:33 Bobo :-)))