Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Otakar,
zítra Augustýn.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Senioøi a mobilní telefon


Èeští senioøi chtìjí hlavnì volat a posílat SMS. Od mobilu vy¾adují snadné ovládání
Vìtšina èeských seniorù se svým telefonem není spokojena. Je pro nì pøíliš tichý a slo¾itý


Èeští senioøi pou¾ívají nevyhovující telefony. Nejvíce jim vadí malý, špatnì èitelný displej, malá tlaèítka a krátká výdr¾ baterie. Ka¾dý pátý senior navíc tvrdí, ¾e jeho stávající telefon je pøíliš tichý a slo¾itý. Pøitom právì tohle jsou parametry, které na telefonu pova¾ují za nejdùle¾itìjší. Senioøi chtìjí hlavnì volat (90 %) a posílat SMS (69 %). Veškeré další funkce je spíše obtì¾ují. Vyplývá to z prùzkumu mezi 235 návštìvníky školení - Jak na mobil. Ty ve všech krajských mìstech poøádala spoleènost emporia Telecom, svìtový lídr v segmentu snadno ovladatelných telefonù.


Senioøi od telefonu po¾adují pøedevším snadné ovládání (65 %). Následuje velký displej (41 %), velká tlaèítka (38 %) a dlouhá výdr¾ baterie (36 %). „Prùzkum potvrdil, ¾e pro seniory je klíèová jednoduchost. Mno¾ství funkcí ani vzhled pro nì nejsou dùle¾ité – pøi výbìru telefonu je zva¾uje pouze ka¾dý desátý,“ vysvìtluje Michael Rabenstein, oblastní mana¾er emporia Telecom pro èeský trh. „Pøekvapením není, ¾e a¾ 96 % seniorù upøednostòuje klasické ovládání tlaèítky pøed dotykovým displejem,“ dodává.


„Pøíslušníci starší generace svému telefonu chtìjí pøedevším rozumìt. Pokud se tak nestane, veškeré dodateèné funkce pova¾ují za zbyteèné. I proto je snadné ovládání na seznamu jejich po¾adavkù jako první,“ upozoròuje Rabenstein. Stávající telefony pøitom a¾ polovinì seniorù vùbec nevyhovují. Stì¾ují si hlavnì na velikost a èitelnost displeje (41 %), nedostateènou výdr¾ baterie (39 %) a velikost tlaèítek (37 %), tedy pøesnì na ty samé parametry, které na telefonu pova¾ují za klíèové.


Èeští senioøi chtìjí pøedevším volat a posílat SMS. Vìtšina z nich (53 %) hovory spíše pøijímá. „Dva z pìti na telefonu vyu¾ívají hodiny a pøibli¾nì tøetina jej má místo budíku. Veškeré další funkce je a¾ na výjimky spíše obtì¾ují,“ uvádí Rabenstein. Ka¾dý pátý senior svùj telefon vyu¾ívá také jako fotoaparát. Nejménì vyu¾ívanou funkcí je internet (7 %). Slo¾itìjším funkcím jsou více naklonìni mu¾i ne¾ ¾eny.


Pouze ka¾dý druhý senior si svùj telefon koupí sám. Zbytek je dostane darem od svých nejbli¾ších. Právì zde je nejèastìjší dùvod toho, proè senioøi svùj telefon pova¾ují za nevyhovující. „Dìti a vnouèata si neuvìdomují, ¾e senioøi své telefony vnímají jinak, co¾ vyplývá zejména z vìku a souvisejících zrakových, sluchových èi pohybových omezení. Svým rodièùm èi prarodièùm toti¾ èasto vìnují telefon, který jim samotným u¾ nevyhovuje,“ poukazuje na nejèastìjší chybu odborník z emporia Telecom.


Pøíslušníci starší generace telefon nejèastìji pou¾ívají na povídání se svou rodinou (8 z 10) a s pøáteli (6 z 10). V nouzových situacích mobil vyu¾ívá takøka tøetina respondentù – tento podíl výraznì roste s vìkem. Ka¾dý šestý senior svùj telefon pou¾ívá také pro pracovní úèely. „Senioøi oceòují, ¾e díky telefonu jsou neustále v dosahu. Cítí se tak jistìji a bezpeènìji. Velkou výhodu vidí v tom, ¾e mohou èastìji komunikovat s rodinou a pøáteli,“ poukazuje na nejèastìji uvádìné výhody mobilního telefonu Rabenstein. „Díky telefonu toho také více stihnou, proto¾e své zále¾itosti umí vyøídit rychleji,“ dodává.


Prùzkum Senioøi a mobilní telefon probìhl v kvìtnu a èervnu 2012 na vzorku 235 úèastníkù semináøù Jak na mobil ve vìku 57 - 91 let. Prùmìrný vìk respondentù byl 75 let. V prùzkumu byly rovnomìrnì zastoupeny všechny regiony ÈR.


Ivan Tuèník



Komentáøe
Poslední komentáø: 25.09.2012  14:57
 Datum
Jméno
Téma
 25.09.  14:57 Jarmila Mobil a SMS
 25.09.  10:34 ferbl
 25.09.  10:26 Jaroslav
 25.09.  10:12 Blanka
 25.09.  09:38 VlastaV
 25.09.  09:15 Ivo
 25.09.  07:56 venca