Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Otakar,
zítra Augustýn.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zlato z Thajska putuje do Èeské Republiky

 

Pokud by byl na Èeské kuchaøe v Thajsku vypsaný sázkový kurz, na zlato by si vsadil asi málokdo. Neuvìøitelné se ale stalo skuteèností, tým kuchaøù Asociace kuchaøù a cukráøù ÈR (dále AKC ÈR), Praha a Støední Èechy pøivezl domù kov nejcennìjší- Zlaté medaile z horké Asijské pùdy, ze soutì¾e: Pattaya City Culinary cup 2012, která je souèástí významného kontinentálního veletrhu: Pattaya Food & Hoteliers Expo´12.

 

Vrcholné soutì¾e se zúèastnilo 15 nejlepších týmù svìta z deseti zemí. Samozøejmì zde soutì¾ila i velká skupina nejen kuchaøù a cukráøù v mnoha dalších disciplínách - vyøezávání z ledu, ovoce na èas, studená talíøová jídla, teplá studia, floristika, soutì¾ ve stlaní lù¾ek, barmanská soutì¾, servírovací soutì¾, ale také soutì¾ v masá¾ích.

 

 

V èervenci nabral tým Pra¾ské a Støedoèeské poboèky AKC ÈR z Mnichovského letištì, se spoleèností Thai Airways, a se všemi potøebnými zavazadly a s rozhodèím Milanem Sahánkem smìr Thajsko – Bangkok.

 

Na letišti v Bangkoku nás vítal poèetný zástup organizátorù z poøádající agentury, která nám zajistila transport do poøádajícího mìsta soutì¾e a veletrhu, asi dvì hodiny vzdáleného rušného mìsta Pattaya City. Náš domovský hotel byl Jomtien Palm Beach hotel & Resort. Bezprostøednì po ubytování jsme se v rondonech pøemístili do 5* hotelu Zing na slavnostní zahajovací ceremoniál, pøedstavení týmù a briefing s rozhodèími ohlednì pravidel a prùbìhu soutì¾e.

 

Druhý den probìhla prohlídka výstavištì, seznámení se soutì¾ním prostøedím a jeho vybavením. Dne 26. 7. startovala samotná soutì¾; náš tým mìl tento den volno, a tak jsme mohli sledovat naše soupeøe a ještì pøípadnì udìlat operativní zmìny. Sledovali jsme týmy Taiwanu, Malaysie, Austrálie a dva Thajské týmy. Odpoledne jsme vyjeli do místního velkoobchodu dokoupit zbytek potøebných vìcí k naší práci. Veèer následovala týmová porada, finální dokonèení menu a … spánek.

 

DEN „D“ - 27. 7. - náš soutì¾ní den
Budíèek byl nastaven na 7 hodin ráno. Vyzbrojeni veškerým inventáøem a pomùckami jsme po snídani opustili hotel smìr výstavištì. Našimi soupeøi ten den byly týmy z Èiny, Singapuru a dva Thajské týmy. Po pøevzetí kuchynì, nainstalování potøebných drobných pøístrojù, mixérù, robotù atd. následovalo pøebrání surovin a jejich ošetøení; to vše ji¾ od zaèátku na èasové bloky, které se musely pøesnì dodr¾et. Rovnì¾ byly nepøípustné ¾ádné pøípravné kuchaøské práce jako je krájení, dìlení, loupání, vaøení a podobnì, vše bylo bedlivì kontrolováno èleny mezinárodní komise. Po této pøípravì následovalo odkrytí dvou tajných hlavních surovin (první byla maso, druhou zelenina nebo ovoce).
Úkol - uvaøit z nich bìhem dvou hodin deset porcí hlavního restauraèního jídla. Pro náš den odkryli komisaøi jehnìèí maso a listy š»ovíku. K tìmto surovinám si mohl ka¾dý tým pøibrat jakékoliv ostatní suroviny z potravinových košù, ze kterých se pøipravoval soutì¾ní bufet.

 

Bìhem 15ti minut musel tým vymyslet a sdìlit název pøipravovaného jídla. Následnì byla zapnuta èasomíra, která zaèala odmìøovat 2 hodiny – tedy limit, v kterém toto jídlo muselo být pøipraveno (tuto pøípravu mìli na starost dva reprezentanti). Zbytek týmu, 2 kuchaøi a jeden cukráø, mezitím zaèali pøipravovat bufet, na který byl èasový limit ještì o dvì hodiny delší, tzn. celkem 4 hodiny. Práci všech èlenù týmu od poèátku neustále sledovali èlenové technické komise.

 

Po dvou hodinách jsme vydali komisaøùm deset porcí hlavního jídla:
„Dušené jehnìèí maso, Pyré ze sladkých brambor, zeleninové brunoise v máslovo - smetanové omáèce, sladko – kyselá šalotka a redukce z èervené øepy“. Po vydání porcí jsme se pøipojili k týmu, abychom spoleènì bezezbytku vyu¾ili ještì dvì hodiny k dovaøení bufetu. Po uplynutí èasu k vaøení byly vypnuty ve všech kuchyních veškeré elektrické a plynové spotøebièe a následovalo posledních 30 minut k pøípravì a zalo¾ení bufetu. Za ka¾dé nedodr¾ení èasu byly okam¾itì udìlovány trestné body. Díky naší peèlivé pøípravì a poctivého trénování týmu doma jsme vše mìli pøipraveno ještì 90 vteøin pøed skonèením èasového limitu, co¾ mìlo pozitivní vliv na hodnocení komisaøù.

 

Èasový limit uplynul, nadešel èas zhodnocení našich pøíprav. Nastal èas pro komisaøe. Obhlídka bufetù, dodr¾ení poètu porcí, inovace, velikost a pomìry, lákavost, barevnost …a degustace od ka¾dého týmu. Nejprve saláty, pøedkrm, poté hlavní jídla, vegetariánský chod a nakonec dezerty a dort. Náš den skonèil asi v 18.30 … a pak u¾ nám zbývalo jen èekat na tøetí soutì¾ní den zbylých soutì¾ních týmù. Vìøili jsme, ¾e jsme uspìli, ale nikdy nevíte… Èekal nás ještì jeden den napìtí.

 

Tøetí den soutì¾ily velmi silné týmy - Hong Kong, Ji¾ní Korea, Cambodia a dva Thajské týmy. Kdy¾ se pøiblí¾il veèer a slavnostní vyhlášení, atmosféra by se dala krájet. Byly vyhlášeny neumístìné pozice a bronzová ocenìní a nervozita zaèala opadat. Jak postupovalo vyhlašování, dozvídáme se, ¾e naše umístìní nebude ani støíbrné, a porá¾íme týmy jako je Singapur,Taiwan a Cambodia. Propuká jásot a nadšení. Náš výkon byl ohodnocen ZLATÝMI MEDAIELMI, radost je obrovská! A pro náš tým chvíle nádherné euforie. Historicky nejvìtší úspìch jsme si plnými doušky vychutnali pøi pøebírání zlatých medailí, diplomu a krásného zlatého poháru.

 

Tým pracoval ve slo¾ení:
Manager- Jan Davídek (Unilever Food Solutions)
Kapitán – Radek Roubíèek (Rastaurace a Cafe Port 62 )
Kuchaøi - Antonín Bradáè (Electrolux – Professional )
Martin Liška (Restaurant Agnes )
Petr Šalplachta (Perfect Catering)
Cukráø- Milan Macháèek

 

Na této soutì¾i CELÝ NÁŠ TÝM podal vynikající kolektivní výkon, udr¾eli jsme krok s tìmi nejlepšími a nìkteré nejlepší i porazili; je to pro nás ji¾ nyní velká motivace pro pøíští roèník, na který jsme rovnì¾ obdr¾eli pozvání. Rádi pøijmeme tuto výzvu, abychom naše kuchaøské dovednosti ve SVÌTÌ opìt obhájili a doufáme, ¾e roèník 2013 celkovì vyhrajeme. Udìláme pro to maximum.

 

Právì soutì¾e v zahranièí, které jsou o kousek dál ne¾ v sousedních státech, nám pøináší velké zkušenosti, nová pøátelství a hlubší povìdomí u ostatních èlenských státù WACS, kde jsme se setkali s mnohými známými, kteøí kladnì oceòují úèast našeho týmu na této soutì¾i. Zdùraznili, ¾e trénink a vymìòování zkušeností jsou tím správným smìrem v moderní gastronomii. Také víme, jak dùle¾ité je mít mezi rozhodèími i svého zástupce tak, jako ostatní zemì. V minulosti se nám to nepovedlo, letos ji¾ ano. A proto bych rád touto cestou podìkoval Milanovi Sahánkovi, který svou aktivitou v øadách komisaøù dokázal mnohé vysvìtlit a být na naší stranì ve všech smìrech.

 

Podìkovat chci i všem èlenùm Pra¾ského týmu za jejich práci a reprezentaci Èeské republiky, AKC ÈR a èeské gastronomie, kterou pøedvádìli ve svém volnu celý rok, poboèce Praha a Støední Èechy za podporu.
Dìkujeme všem partnerùm a sponzorùm AKC ÈR, jmenovitì pak Fany Gastroservis, Unilever Food Solutions, BESTSPORT a.s. / O2 arena a Thai Airways a jeho servisu.

 

Jan Davídek, Mana¾er týmu



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma