Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Vlasta Burian a ti druzí
 
Posledního ledna uplynulo 45 let od smrti oblíbeného komika Vlasty Buriana. Jeho filmy dodnes pøitahují pozornost divákù a mezi námi staršími by se tì¾ko našel nìkdo, kdo by nìjaký nevidìl. Mnohé jsme ji¾ vidìli nìkolikrát, a kdy¾ se opìt objeví na obrazovce, neodoláme a podíváme se znovu.
Vlasta Burian je pochován mezi nejslavnìjšími osobnostmi národa na Vyšehradì. V sobotu 10. února  Spoleènost Vlasty Buriana  instalovala na jeho hrobì novou plastiku od sochaøe Tomáše Vejdovského, která nahradila odcizenou bustu. Pøed tímto pietním aktem se ve vyšehradské bazilice sv. Petra a Pavla konalo shromá¾dìní, jeho¾ úèastníci na Buriana vzpomnìli.
Po skonèení války  Vlasta Burian upadl v nemilost, pøišel o veškerý majetek a mìl zakázáno veøejnì vystupovat. Hlavním dùvodem bylo jeho rozhlasové vystoupení ve skeèi Hvìzdy nad Baltimore, v nìm¾ parodoval londýnské projevy Jana Masaryka, ministra londýnské exilové vlády.
Burian podal podle nìkterých svìdectví mizerný herecký výkon, mluvil s neskrývanou nechutí, mdle a nevýraznì, avšak posluchaèi ho poznali. Kdy¾ prý zjistil hnìvivý ohlas na své vystoupení v relaci, nikdy u¾ neustoupil nátlaku nacistických kruhù, a na rozdíl od jiných èeských hercù, odmítal i nabídky na hraní v èesko-nìmeckých filmech. To nebylo snadné, proto¾e mluvil bezvadnì nìmecky a byl proslaven nìmeckou verzí C.a k. polního maršálka.
Parodie na Jana Masaryka neunikla pozornosti Voskovce a Wericha, kteøí  slo¾ili na Vlastu Buriana posmìšnou píseò, v ní¾ ho prezentovali jako nacistu.  Byl to ale opìt Jan Werich, kdo se Buriana po válce zastal a pozdìji se  pøimluvil, aby mohl zase vystupovat.
Je tomu pár týdnù, co jsme vzpomnìli, jak známé osobnosti podepsali antichartu, pár dní, co jsme se dovìdìli, jak Jarek Nohavica udával své známé.
Nebylo to poprvé v dìjinách. Známé je udavaèství Karla Sabiny, autora libreta k Prodané nevìstì. Jen neradi vzpomínali èeští herci na 24. èerven 1942, kdy byli pozváni do Národního divadla. 14 dní po vypálení Lidic, dva dny po vypálení Le¾ákù se herci, zpìváci, hudebníci, divadelní øeditelé, umìleètí šéfové, dirigenti i dramaturgové scházejí, „aby veøejnì manifestovali vìrnost èeského divadla Øíši a zaujali pevné stanovisko k souèasné situaci.“ A o 35 let pozdìji se koná podobné shromá¾dìní, v nìm¾ kulturní elita národa odsuzuje v Antichartì ztroskotance a samozvance, kteøí po¾adovali dodr¾ování lidských práv, k nìmu¾ se vláda mezinárodnì zavázala.
Kde tkví koøeny tìchto postojù?
Urèitì ve výchovì. Lidé, kteøí za svùj cíl pova¾ují ¾ivotní úspìch a derou se vpøed, jsou ochotni odlo¾it cokoliv jako pøeká¾ku na své cestì. Mù¾e tam být i strach, ¾e pøijdou o to, èeho dosáhli.
Realita je však taková, ¾e se tento postoj vyplácí.  Vidíme to na osudech svých vrstevníkù. Ti, co odmítli  souhlasit se vstupem cizích vojsk, okupací, a neprohlásili se za pomýlené, se stali obèany druhé kategorie,  pracovali na málo placených místech, neodpovídajících jejich schopnostem a vzdìlání a mají nízký dùchod. Ti, kteøí odhodili morálku, se zloèinným re¾imem spolupracovali nebo  dokonce tvoøili jeho páteø, jako vysocí straniètí funkcionáøi, nomenklaturní kádøi, dùstojníci armády i policie,  dnes  pobírají vysoké penze.
Tak u¾ to na svìtì chodí.
Ka¾dý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán.
Ivan Krýs
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 13.02.2007  13:40
 Datum
Jméno
Téma
 13.02.  13:40 Zdenka
 13.02.  09:30 emach
 13.02.  07:54 Pavel
 13.02.  07:44 hera