Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Otakar,
zítra Augustýn.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Barbie, jak je znáte a neznáte
 
Mìstské muzeum v Krnovì pøedstavuje veøejnosti od 3.února  do 3. bøezna 2007 soukromou sbírku Barbie  panen pod názvem „Barbie, jak je znáte a neznáte“. Sbírka je vlastnictví paní Lublinerové, rodaèky z Krnova, která v souèasné dobì ¾ije v SRN.
 
Paní Lublinerová sbírá Barbie od roku 1999, kdy na myšlenku sbírat tyto panny ji pøivedl její man¾el. Ten ji velmi barvitì vylíèil televizní poøad o paní B. Dorfmann z Düsseldorfu, která sbírá, restauruje Barbie panny.  Tato paní je majitelkou jedné z nejvìtších sbírek Barbie a je zapsaná v Quinesovì knize rekordù.
 
Vyprávìní budoucí sbìratelku zaujalo a øekla si:„Barbie jsem nikdy jako holka nemìla, vidìla jsem ji jen na obrázku, moje dcera si s Barbie také nikdy nehrála, tak proè ne. Zní to velmi zajímavì!“ a s nadšením se pustila do sbírání. Zaèala nakupovat panny podobné Barbie na bleších trzích, ale záhy zjistila, ¾e bez rady, vìdomostí se v široké paletì panen nevyzná. Zaèala se pídit po literatuøe. A jak se øíká „náhoda je  blbec“, dostal se ji do rukou èasopis s èlánkem o paní Dorfmann i kontaktem na ni. Neváhala, zatelefonovala a jela se svým mu¾em na konzultaèní návštìvu. S sebou si vezla své „poklady“ a kopii knihy o Barbie. Za získané rady od paní Dorfmann je ji do dnes vdìèná.
 
V souèasné dobì sbírka obsahuje 500 panen a velké mno¾ství obleèení. Na výstavì jsou k vidìní panny od  roku 1960 a¾ po rok 2006. Mù¾ete zhlédnout i tøi panny z doby pøed vznikem Barbie. Jsou to dvì Hong Kong Lilli a Miss Seveteen. Panny zastupují pannu Lilli – propagaèní postavièku nìmeckého deníku Bild, která byla vyrábìny v od roku 1955 do roku 1964. Hong Kong Lilli byla vyrábìna v licenci nìmecké panny panen Marxem v Hong Kongu v letech 1955-1956, proto¾e nìmecká výroba nemohla pokrýt poptávku po Lilli.
 
První Barbie se pøestavila v roce 1959 na svìtové výstavì hraèek v New Yorku, ale její jméno je od 1958 chránìno autorském právem. Je témìø dokonalou kopii nìmecké Lilli, podle které byla vyrábìna. Nejstarší Barbie na výstavì neuvidíte, proto¾e je velmi vzácná a neuvìøitelné drahá (v záøí 2006 byla první Barbie bez kartonu vydra¾ena za neuvìøitelných 4800,-€).
 
Majitelka na výstavì pøedstavuje své dvì nejstarší panny, které jsou z let 1960-1961(mají olejový nádech oblièeje). Mimo pár výjimek, které ještì ve sbírce schází, jsou zde zastoupeny všechny „dùle¾ité“ a zajímavé panny od roku 1962 a¾ do roku 1979. V tomto období bylo pro Barbie vymyšleno nejvíce novinek v konstrukci tìl, ve tvaru oblièeje, vlasech a obleèení.
Nejvíce panen je z let 1980-1991, proto¾e toto období si sbìratelka vytýèila jako svou doménu.
Nekrásnìjší panny jsou panny porcelánové, portrétní a limitní. Zástupkynì tìchto panen mù¾ete zhlédnout. Portrétní panny zastupuje vùbec první portrétní panna Mattelu – Twiggy.
Ale v expozici lze spatøit i jiné portrétní panny. Zde se majitelka sbírky návštìvníkùm omlouvá, ¾e mnoho panen je v originálním balení. Nejvýše hodnoceny jsou panny v originál balení a pouhé vyta¾ení panny z kartonu sni¾uje její sbìratelskou hodnotu. Je to neuvìøitelné, ¾e pùvodnì panna urèená pro hraní se stala sbìratelským „kultem“ a netýká se to jen panen limitních, ale týká se to i panen na hraní, které jsou v miliónových nákladech dodávány na trh.
 
A co mù¾ete ještì vidìt?
Tak je to svatba Midge a Allana z roku 1964 a tuté¾ svatbu z roku 1990, Barbie dùm s pannami z roku 1967 a dùm z roku 1998.
Máte mo¾nost porovnávat. První mechanické Barbie a Barbie na baterie, velké panny 45cm a 90cm. Velmi zajímavé a pìkné jsou dvì panny upraveny designérem. Je zde k vidìní i mnoho Barbie obleèení, proto¾e toto se stalo také sbìratelským oborem.
 
 Na výstavì se neprezentuje jen Barbie, ale najdete tu i Kena, Midge, Allan, Skippra a jiné. Celá rodina a všichni pøátelé Barbie tu ale zastoupeni nejsou, proto¾e celý okruh je velmi rozvìtven a sbìratelka svùj zájem upíná k Barbie.
 
Nejen v Americe se Barbie vyrábí, ale mnohé podobné panny se dnes vyrábí v Èínì, Turecku, ale i v Evropì. Od roku 1964 do souèasnosti je v Nìmecku vyrábìna panna jménem Petra, která je Barbie podobná. První Petru na výstavì také naleznete. Mù¾ete zhlédnout i panny poškozené-ohrané, ale hned za nimi jsou k vidìní panny opravené. Témìø ke konci výstavy jsou k vidìní i ukázky knih a èasopisù o Barbie pannách.Celá výstava je tématicky velmi rozsáhlá a zajímavá.
 
Sami, svou návštìvou máte mo¾nost toto vše posoudit!
Mgr. Ivana Zajícová
Vedoucí muzea, Krnov


Komentáøe
Poslední komentáø: 04.02.2007  10:53
 Datum
Jméno
Téma
 04.02.  10:53 Libu¹e
 04.02.  10:19 hera
 03.02.  18:02 Janka