Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Rozhovor s Vlastimilem Fabišikem
autorem poøadu Folklorního sdru¾ení ÈR - U nás na návsi


67. roèník Mezinárodního folklorního festivalu „Strá¾nice 2012“
21.6.2012 - 24.6.2012


Program:
sobota 23. 6. 2012, 20.00 – 21.30 hod., amfiteátr Zámek


V souèasné uspìchané dobì, v èase obrovského nárùstu techniky a rùzných vymo¾eností mù¾eme pozorovat kolem sebe v ka¾dodenním ¾ivotì zájem a návrat k spontánním projevùm zpìvu, hudby i tance. Ka¾doroènì se v Èeské republice uskuteèní nìkolik desítek folklorních festivalù, setkání folklorních souborù, hodù a rùzných folklorních akcí. Tvùrci letošního poøadu Folklorního sdru¾ení ÈR se rozhodli návštìvníkùm 67. roèníku MFF Strá¾nice 2012 pøiblí¾it setkání folklorních souborù na jednom z takových festivalù v nejmenované obci.


Pøáním tvùrcù tohoto poøadu je pøiblí¾it atmosféru pøípravy setkání folklorních souborù i samotný prùbìh vystoupení vybraných kolektivù. O tom, jaká úskalí pøi pøípravì a realizaci takové akce vyvstanou, i o nadšení organizátorù všechno zvládnout, se leccos dozvíte pøi zhlédnutí poøadu Folklorního sdru¾ení ÈR „U nás na návsi“.


Co vše se Vám vybaví, kdy¾ se øekne Strá¾nice (myšleno pøedevším ve vztahu k festivalu – pozn. red.)

Jeden z nejvìtších a nejstarších folklorních festivalù v Evropì. Postupnì, od roku 1946, se vypracoval na jeden z nejkrásnìjších festivalù, které znám, a prošel jsem jich hodnì. Pro folklorní hnutí v Èeské republice se MFF ve Strá¾nici stal Mekkou folkloru. Moje první aktivní setkání s festivalem ve Strá¾nici sahá do roku 1975, kdy jsem tam úèinkoval jako taneèník folklorního souboru Dargov z Košic.


Jak vnímáte skuteènost, ¾e Folklorní sdru¾ení ÈR ( dále FoS) má v rámci MFF Strá¾nice svùj vlastní poøad?

Folklorní sdru¾ení ÈR zastøešuje drtivou vìtšinu folklorních souborù, které pracují v Èeské republice. Je dobøe, ¾e programová rada strá¾nického festivalu ka¾doroènì ve své dramaturgii nechává prostor folklornímu sdru¾ení ÈR k prezentaci èlenských souborù FoS v podobì vlastního poøadu. Jednak to pomáhá folklorním souborùm v tvorbì, ale i v prezentaci své práce na nejstarším a nejvìtším festivalu u nás, proto¾e úèinkování na MFF Strá¾nice soubory chápou jako nejvyšší ocenìní celoroèní práce.

 

 


Pro letošek pøipravujete poøad U nás na návsi, není to však poprvé, kdy autorsky obohacujete strá¾nický festival… Mù¾ete ètenáøùm alespoò ve zkratce pøiblí¾it ty poøady (nebo jen poøad) minulé?

Strá¾nický festival má ji¾ mnoho let pevné místo v mém kalendáøi akcí, které chci v prùbìhu roku navštívit. Ve Strá¾nici se koncem èervna, kdy se festival koná, objevuji z nìkolika dùvodù. Jednou jako profesionální divák, jindy jako èlen hodnotící komise festivalu nebo jako èlen programové rady a mìl jsem mo¾nost pøipravit autorsky èi re¾ijnì i nìkolik poøadù. Je to pro mì v¾dy velká pocta, ale i výzva ukázat nìco nového, jiného, a proto¾e strá¾nický návštìvník je nároèný a velmi vnímavý, je to docela tì¾ký úkol. Mùj debut byl v roce 1990, kdy jsem re¾ijnì spolupracoval s Danielem Lutterem a Andrejem Sulitkou na programu o regionu Spiš.
Další poøady ji¾ byly autorské – v roce 1999 to byl poøad „Kdy¾ regiment mašíroval pøes náš dvùr“, v roce 2000 jsem byl osloven programovou radou MFF Strá¾nice k pøípravì velice nároèného poøadu o práci Zdenky Jelínkové a Cyrila Zálešáka pod názvem „Píseò a tanec – láska a ¾ivot“ s podtitulem Ohlédnutí za padesátiletou prací Zdenky Jelínkové a Cyrila Zálešáka. V roce 2001 jsem pøipravil, myslím si, zajímavý poøad, ve kterém se pøedstavily mu¾ské pìvecké sbory pod názvem „Z mého domova“ – aneb z klenotnice lidových písní v podání mu¾ských pìveckých sborù a v roce následujícím poøad „Z mého domova II“ – aneb z klenotnice lidových písní v podání ¾enských pìveckých sborù. V roce 2003 jsem se re¾ijnì podílel na poøadu národnostních menšin ¾ijících v ÈR pod názvem „Domovina“. Pro jubilejní 60. roèník MFF v roce 2005 jsem autorsky a re¾ijnì pøipravil mezinárodní poøad „Vinšovníci ze svìta“ a v roce 2007 program folklorního sdru¾ení ÈR pod názvem „Z našich pramenù“.


Co je hlavní ideou, resp. zámìrem letošního poøadu na U nás na návsi?

Ka¾doroènì se v Èeské republice uskuteèní nìkolik desítek folklorních festivalù èi setkání folklorních souborù a rùzných folklorních akcí. V letošním poøadu Folklorního sdru¾ení ÈR chceme návštìvníkùm pøiblí¾it setkání folklorních souborù èi skupin na jednom z takových festivalù v nejmenované obci a v nejmenovaném regionu. Naším pøáním je zprostøedkovat atmosféru pøípravy setkání folklorních souborù i samotný prùbìh vystoupení vybraných úèinkujících kolektivù. O tom, jaká úskalí pøi pøípravì a realizaci takové akce vyvstanou, i o nadšení organizátorù všechno zvládnout se diváci leccos dozvìdí právì pøi zhlédnutí poøadu Folklorního sdru¾ení ÈR „U nás na návsi“.


Které soubory budou v poøadu úèinkovat?

V poøadu „U nás na návsi“ se pøedstaví folklorní soubor PÍSEÈAN z Písku, folklorní soubor PÚÈIK z Brna, Vojenský umìlecký soubor ONDRÁŠ z Brna, folklorní soubor ŠAFRÁN z Jablonce nad Nisou, folklorní soubory HANÁ a MLADÁ HANÁ z Velké Bystøice a pìvecká skupina KMOTRIÈKY z Brna.

 

  


Co je z hlediska autorského nejt쾚í pøi pøípravì takového poøadu?

Pøi pøípravì poøadu je z mého pohledu, a potvrdilo se mi to i v praxi, dùle¾ité najít tu správnou myšlenku, tj. o èem by mìl poøad být, èím by mìl být divák osloven a co by se ještì mìl dozvìdìt. Pokud je poøad „skládaèkového“ typu, ale autor chce diváka oslovit jinak, ne¾ ¾e v nìjakém poøadí pouze poskládá a pøedstaví soubory, musí hledat spojovací nit nebo linku, která vytvoøí zajímavý obraz, pøíbìh celého poøadu. A právì toto pojetí je, myslím si, pøi jeho pøípravì nejnároènìjší. Pøi tvorbì tzv. dìjových poøadù je pak nejt쾚í uchopení a naplnìní zvoleného námìtu.


…a co z hlediska dramaturgického, resp. technického a organizaèního?

Dramaturgii MFF ve Strá¾nici pøipravuje dramaturgická rada, která pøedkládá návrhy programové radì festivalu. Dramaturgii poøadu folklorního sdru¾ení na MFF Strá¾nice pøipravuje dramaturg FoS ÈR pan Èestmír Komárek, který navrhne i autora programu FoS.
Autor, který pøipravuje poøady do Strá¾nice, musí samozøejmì znát repertoár souborù, které v poøadu budou úèinkovat, musí s nimi komunikovat, navštìvovat je na zkouškách i vystoupeních, no a pak se musí poprat i s technickou a organizaèní stránkou související s vlastní realizací poøadu. A» u¾ to je scéna, svìtla, zvuk èi rekvizity, nebo i další technické zále¾itosti, které má do poøadu namyšlené, ale jejich uplatnìní èi realizace jsou pak tøeba komplikované nebo nìkdy i nerealizovatelné. V tomto pøípadì je na autorovi, aby to vymyslel jinak, nebo slevil ze svých pøedstav. Organizaèní stránka pøípravy poøadu je jednodušší, ale ne zanedbatelná a autor jakéhokoliv poøadu musí vše sladit a zorganizovat tak, aby vše do sebe zapadalo èasovì, technicky, aby úèinkující i diváci byli spokojení a mìli z poøadu jen ty nejlepší zá¾itky.

 

Jaké jsou Vaše další tvùrèí a umìlecké plány?

Mùj tvùrèí, organizaèní zábìr je ka¾doroènì velmi široký. V souèasné dobì je ji¾ v plném proudu pøíprava mezinárodního festivalu slovenského folkloru Jánošíkov dukát a úkolù, které musím jako øeditel festivalu ještì vyøešit, je ještì pomìrnì hodnì. Na záøí pøipravuji program pro zajímavou akci Slavnosti chleba v obci Slup u Znojma, v prostorách národní kulturní památky Vodní mlýn, v tomté¾ mìsíci v Brnì program menšin, které ¾ijí ve mìstì Brnì, pod názvem Babylonfest. Nesmím samozøejmì zapomenout na nová taneèní èísla pro soubor Púèik a dìtské taneèní studio Ondrášek, které vedu. No a v neposlední øadì je to pøíprava vánoèního koncertu brnìnských národnostních menšin v divadle Reduta „®ijeme v jednom mìstì“, který je spojen s prezentací a degustací národnostních kulináøských specialit, i vánoèní poøady FS Púèik a DTS Ondrášek. Jenom škoda, ¾e den nemá 30 hodin, ale jenom 24, popøípadì 25, kdy¾ pøipoètu hodinu na obìd. Nìkdo o mnì ji¾ pøed èasem napsal, ¾e jsem „nemocný èlovìk“ a trpím nevyléèitelnou nemocí s diagnózou FOLKLOR. Asi na tom nìco bude…


Otázky pokládal Kazimír Jánoška

Foto:Folklorní soubor Púèik z Brna



Komentáøe
Poslední komentáø: 22.06.2012  18:20
 Datum
Jméno
Téma
 22.06.  18:20 Blanka
 22.06.  14:57 ferbl
 22.06.  08:20 Milan