Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Sloní mláïata


Stav ve sloní skupinì v Zoo Ostrava zùstává bez mimoøádných zmìn. Aktuální stav malé samièky je zatím stále velmi nadìjný, aktuální stav malého sameèka je stále velmi nejistý, prochází mnoha rychlými zmìnami, kdykoli se mù¾e zmìnit k lepšímu i horšímu a ani náhodou se nedá øíct, ¾e by u¾ bylo jakkoli vyhráno. Jediné, co se dá s urèitostí øíci je to, ¾e jeho stav je stabilizovaný, ale ani toto nemusí dnes èi zítra platit.


Mladá sloní samièka narozená 12. dubna 2011 jako ètvrté mládì matky Johti je vitální, aktivní a její odchov probíhá doposud bez jakýchkoli podstatnìjších komplikací. Její zkušená matka má dostatek mléka a o mládì se stále velmi peèlivì stará. Sloní samièka velmi rychle roste a i kdy¾ ještì ani jednou nebyla zvá¾ena (jedná se o zcela pøirozený odchov), odhadujeme, ¾e dnes by ji¾ mohla vá¾it i více ne¾ 120 kg, mo¾ná i více. Její váha po porodu byla jen odhadnuta na nejménì 100 kg, podle jiných názorù i více kilogramù.


Sloní sameèek se v Ostravì narodil 11. bøezna 2011, tedy o více ne¾ mìsíc døíve, jako první mládì slona v historii èeskoslovenských zoologických zahrad. Jeho matkou je samice Vishes (dcera Johti) a v tomto pøípadì je od porodu všechno mnohem problematiètìjší. Sameèek se narodil o více ne¾ mìsíc døíve ne¾ malá samièka, jeho matka Vishesh je nejen nezkušená prvorodièka, ale navíc je i podstatnì menší, ne¾ její matka. Tyto faktory mìly nespornì zásadní vliv na velikost mládìte i stupeò jeho vývinu. Jeho odchov provází od samého poèátku celá øada doposud nekonèících komplikací. Všechna tato a další fakta u¾ byla døíve podrobnì popsána a vysvìtlena v médiích a jsou také k nahlédnutí na webových stránkách zoo v sekci sloní deník.


Aktuální stav je takový, ¾e sameèek zatím stále nepøibírá na váze. Po tøech dnech, kdy pøijímal mléko od své matky jen ve velmi krátkých intervalech a nìkteré krmení vùbec, opìt tráví u strukù své matky výraznì delší dobu. Jako jedno z mo¾ných vysvìtlení se nabízí skuteènost, ¾e Vishesh mìnila jednu ze svých stolièek, která pøedevèerem vypadla (viz. foto). Proces výmìny zubù mù¾e být u slonù i bolestivý a je mo¾né, ¾e právì tato výmìna stolièky mohla být pøíèinou její zvýšené nervozity a sní¾ené laktace (tvorby mléka) v uplynulých nìkolika dnech. Zda je to skuteènost èi jen zbo¾né pøání všech lidí, kteøí se o mládì spoleènì starají, uká¾ou a¾ následující dny. Stav je velmi neprediktabilní a co platilo pøed pár hodinami, nemusí platit za chvíli.


Kromì toho, ¾e mládì pije vìtšinou pravidelnì mléko od své matky (která ho zjevnì nemá dlouhodobì dostatek), je dokrmováno ve dne i v noci speciální náhra¾kou sloního mléka. Ta je vyrábìna na zakázku (není tedy bì¾nì nìkde "na skladì") a je osvìdèená a vyzkoušená v øadì jiných zoologických zahrad. To však vùbec neznamená, ¾e zrovna organismus našeho mládìte musí být nutnì schopen vstøebat a øádnì vyu¾ít vše potøebné, co je v této speciální smìsi obsa¾eno. Ka¾dé mládì je úplnì jiné a nejedná se o masovì pou¾ívaný a na desítkách èi stovkách pøípadù odzkoušený a statisticky vyhodnocený výrobek, jako je tomu tøeba u mléèných náhra¾ek pro telata èi jiná zvíøata. Naše mládì dostává, (kromì mnohého jiného, co se mu veterináøi, ošetøovatelé a další odborníci pokoušejí zajistit èi aplikovat) ve své dávce mléka i øadu dalších pøídavkù, které jak doufáme, také pøispìjí ke zvýšení jeho váhy a úpravì za¾ívání. Pøesto ¾ádná mléèná náhra¾ka nedoká¾e nikdy 100 % nahradit skuteèné mateøské mléko. Doufali jsme, ¾e se sameèkovi podaøí pít i od své tety Johti, která má mléka dostatek a u které jsme pøesvìdèeni, ¾e by mohla u¾ivit obì mláïata bez problémù. Bohu¾el však vzhledem ke své malé výšce na vemínka Johti zatím stále nedokázal dosáhnout.


Sameèek se narodil velmi pravdìpodobnì pøedèasnì. Usuzujeme na to ne ani tak z dùvodu samotné délky bøezosti, ta byla v podstatì na spodní hranici normy pro slony indické (údajù je celá øada, my vycházíme pøi svých kalkulacích z rozmezí 612 - 699 dní) a náš sameèek se narodil po délce bøezosti 619 dní, ale z jeho chování po porodu i vlastnì doposud. Zejména pøi srovnání s mladou samièkou, která se narodila (odhadem o cca. nejménì 30 kg t쾚í) a narodila se po 664 dnech bøezosti, je rozdíl markantní. Pøipodobnil bych to k pøedèasnì narozenému dítìti. Sameèek mìl velmi nízkou porodní váhu a nelze teoreticky vylouèit ani tøeba nìjakou vrozenou vadu èi jiné problémy spojené s jeho pøedèasným pøíchodem na svìt. Jsem pøesvìdèen o tom, ¾e kdyby se narodil ve volné pøírodì, tak ji¾ dávno ne¾ije.


I nadále se budeme maximálnì sna¾it, aby mládì pøe¾ilo, ale nejsme všemocní, bohu¾el.
Vzhledem k obrovskému zájmu veøejnosti však pavilon slonù zùstává nadále uzavøený právì z dùvodù zachování klidu pro sloní matky, obzvláštì nezkušenou Vishesh.


Petr Èolas
Øeditel Zoo Ostrava

Foto: P. Vlèek
1. sameèek
2. samièka
3. zub Vishesh



Komentáøe
Poslední komentáø: 06.05.2011  12:20
 Datum
Jméno
Téma
 06.05.  12:20 HanaP
 06.05.  11:45 KarlaA
 06.05.  11:40 Pavel
 06.05.  11:27 Ludmila
 06.05.  06:55 KarlaA