Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

BigMag: Jiné èasopisy v Èesku po roce 1989

Pozvánka na výstavu, která trvá a¾ do 25. dubna 2011


Výstava BigMag v Centru souèasného umìní DOX v pra¾ských Holešovicích pøedstavuje to nejzajímavìjší z „nezávislé“ èasopisecké produkce na území Èeské republiky v letech 1989–2011.


Expozice vychází z databáze od roku 2008 spoluvytváøené u¾ivateli na stránkách www.bigmag.cz  Databáze usnadòuje orientaci v porevoluèních alternativních èasopisech a archivuje je v digitální podobì; nenahraditelné fyzické setkání s vybranými z nich pak nabízí právì expozice v centru DOX. Iniciátory a kurátory projektu jsou designéøi Aleš Najbrt a Bohumil Vašák ze Studia Najbrt a publicista a editor Michal Nanoru, známý z èasopisu ®ivel.


„BigMag je pøehlídka èasopisù, které se pohybují na okraji vydavatelského mainstreamu i za ním, ale v¾dy tam, kde motivací není profit, nýbr¾ nadšení z vyjádøení. Patøí populární kultuøe, ale dávají hlas odlišnosti a èasto stojí aspoò èásteènì v opozici, kdyby jen estetické. Termíny "alternativní", "nezávislé" nebo "nekomerèní" jsou v dobì coolhuntingu tak problematické, ¾e kurátorský výbìr charakterizuje spíš snaha podchytit vzácný pocit vzrušení z pøekroèení konvencí ¾ánru.

 


V èeských podmínkách obhlídka "jiných" èasopisù a jejich zapojení do dialogu pøes vzdálenost èasu a ideologie nutnì sleduje snahy vyrovnat se s novými definicemi spojenými s adopcí pozdního kapitalismu. Èasopisy jsou v¾dy momentkou ideálù, politik, estetik a trendù a spíš ne¾ graficky upjaté noviny nebo šalebná fotografie na první pohled vyvolávají dobu a prostøedí, ve kterých vznikly. U¾ ne¾ pøeètete jediný øádek, dozvíte se z BigMagu o posledních dvaceti letech v Èeské republice tolik, jako byste listovali v jejím rodinném albu,"
píše Nanoru v úvodním textu.

 


„Víme, ¾e formát èasopisu coby kompromis mezi èasem (aktuálností) a prostorem (pro rozlet) byl nìjakých sto let první linií vizuality, testovacím polem budoucích vln a katalyzátorem (a dnes záznamem) ducha doby. Jestli tomu tak bude i dál, je otázka, na kterou bychom si rádi odpovìdìli tímhle projektem,“ doplòují autoøi.


Doprovodné programy:
BigMag Day, 14. dubna, 16-20h
16h performance Komfort Mag
17h komentovaná prohlídka s kurátory
18h diskuse na téma „Jiné èasopisy 2011“


Terezie Kaslová



Komentáøe
Poslední komentáø: 12.04.2011  23:12
 Datum
Jméno
Téma
 12.04.  23:12 Karel jazyk èeský?
 12.04.  19:30 Jaroslav
 12.04.  16:04 ferbl
 12.04.  12:58 karel mainstream