Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zdravotnì posti¾ení v ohro¾ení


Podle zákonù pøipravovaných Ministerstvem práce a sociálních vìcí, které ji¾ byly rozeslány k pøipomínkám, se mají zmìnit nìkteré zákony týkající se výplaty sociálních dávek a ruší se vyhláška 182/1991 Sb.


1. Navr¾eným zákonem se sni¾ují výdaje na mobilitu o více ne¾ 50 %, pøièem¾ od roku 2013 lze oèekávat další sní¾ení výdajù.
2. Ruší se všechny benefity pro OZP spojené s prùkazy TP, ZTP, ZTP/P, a to bez náhrady. Pøièem¾ se v dùvodové zprávì uvádí, ¾e jiné resorty do 1. 1. 2013 pøipraví úpravy zákonù, které budou tyto benefity stanovovat.
To je nepøijatelné. Není napøíklad zøejmé, na základì èeho bude pøiznáváno oznaèení vozidel O 1, které bylo vázáno na prùkazku ZTP a ZTP/P.
3. Ka¾dé tøi mìsíce bude muset pøíjemce dávky na mobilitu pøedkládat krajské poboèce ÚP pøíjem všech spoleènì posuzovaných osob. Pøi pøiznané èástce 200 Kè mìsíènì to je neuvìøitelný nesmysl.
4. Dosud bylo více ne¾ 400 pracoviš», kde obèané mohli vyøizovat dávky pro OZP, nyní se celý systém redukuje na 226. Tím se pro OZP stává ménì dostupný.

V zákonì, kterým se mìní zákon è. 435/2004 Sb., o zamìstnanosti, ve znìní pozdìjších pøedpisù, a v dalších související zákonech, dochází k vá¾ným zmìnám.

a) Ruší se statut osoby zdravotnì znevýhodnìné
b) Navrhuje se zrušení tzv. náhradního plnìní
c) Sni¾uje se èástka podpory podle § 78 na 6 000 Kè a ruší se podpora podle § 76 a navrhují se další zmìny.

Všechny tyto zmìny jsou pro zdravotnì posti¾ené nepøijatelné. MPSV ÈR nesplnilo sliby, ¾e nedojde ke sní¾ení podpory, a ¾e systém nebude administrativnì nároèný. V pátek 4. bøezna 2011 se konalo mimoøádné zasedání pøedsednictva NRZP ÈR a v pondìlí 7. bøezna 2011 mimoøádné jednání Republikového výboru NRZP ÈR. Lze pøedpokládat, ¾e se budou konat na protestní akce.


(Zpracováno podle dopisu pøedsedy Národní rady zdravotnì posti¾ených ÈR Václava Krásy)

 

 

 

Na Námìstí Republiky


Mo¾ná si stálí ètenáøi ST vzpomenou, jak jsem pøed èasem referoval o shromá¾dìní odpùrcù radaru u konì sv. Václava. Tentokrát jsem zašel na Nám. Republiky, kde iniciativa ProAlt zorganizovala demonstraci proti vládním reformám. Akce zúèastnilo okolo tisíce obèanù a na místì petici proti dùchodové reformì podepsalo 729 lidí.


Vedle mluvèích ProAltu vystoupil na demonstraci odborový pøedák Jaroslav Zavadil (ÈMKOS) a Dagmar ®itniková (OSZSP). Z obèanských iniciativ podpoøili protestující Milan Štefanec (Nesehnutí), Ilona Švihlíková (Alternativa zdola), Jiøí Silný (Ekumenická akademie), Miroslav Grund (Obèané proti hluku a emisím) a Tomáš Vokoun (Akèní spolek nezamìstnaných).


Za tribunou pøihlí¾eli demonstraci poslanci ÈSSD, Sobotka, Tejc, Køeèek, ale také bývalý eurokomisaø Špidla. Do prùbìhu demonstrace se nijak nevmìšovali. Na místì jsem nevidìl ¾ádné známé pøedstavitele KSÈM.


Øeèníci kritizovali vládu za asociální a nekompetentní reformy, které povedou k demontá¾i sociálního státu a zhoršování ¾ivotních podmínek obyvatelstva. „Hlavní nebezpeèí chystaných reforem spoèívá v tom, ¾e mnohé z tìchto zmìn budou obtí¾nì napravitelné. Proto je tøeba zintenzivnit tlak veøejnosti na vládu a hlasitì øíci, ¾e spoleènost se škrtnout nenechá,“ øekl mluvèí iniciativy ProAlt Ondøej Lánský.
Po skonèení projevù se demonstrující vydali na protestní pochod pøes Staromìstské a Palachovo námìstí pøed Úøad vlády, kde akce skonèila.

 

Na námìstí rozdávali èlenové rùzných iniciativ letáky, v nich¾ seznamovali pøítomné se svými programy. Nìkteré jsem dostal, a rád bych vás s nimi seznámil, proto¾e re¾imní novináøi o takových hnutích nepíší.
Iniciativa ProAlt, která demonstraci zorganizovala, sdru¾uje lidi všech profesí, generací i názorù, kteøí odmítají necitlivé plošné škrty a reformy v oblasti dùchodù, zdravotnictví, sociální a rodinné politiky, pracovního práva, školství, vìdy a kultury, pøipravované souèasnou vládní koalicí, a chtìjí jim aktivnì èelit. ProAlt vznikla teprve v srpnu 2010 po prohlášení „Spoleènost se škrtnout nedá“, v nìm¾ vyjádøila své základní hodnoty. Odmítá nárùst sociálních a ekonomických nerovností, ekologickou bezohlednost, privatizaci veøejného prostoru, statkù a slu¾eb a odsouvání obèanù do role lidí bezmocnì pøihlí¾ejících na rozhodování uzavøených elit. V mezinárodním mìøítku hájí ProAlt ideály sociální spravedlnosti, solidaritu, soumìøitelnost ekonomického postavení spoleèenských vrstev, ekologickou udr¾itelnost a maximální mo¾nost ka¾dého obèana ovlivòovat svùj ¾ivot a veøejné dìní.


Veškerou práci vykonávají èlenové zdarma a na vìci vy¾adující peníze zøídila ProAlt transparentní úèet, na nìj¾ mohou sympatizanti pøispìt.
Podrobnìjší informace mù¾ete získat na www.proalt.cz

Dalším úèastníkem byla iniciativa Ne základnám. Ta funguje od srpna 2006, po jednáních o vybudování americké základny v Brdech. Iniciativa sdru¾uje pøes 40 organizací a mnoho jednotlivcù, kteøí usilují o vypsání referenda o zapojení ÈR do systému raketové obrany USA. V souèasné dobì odmítá projekt vybudování Centra raketového systému USA v ÈR. Argumentuje tím, ¾e to ani jedna strana vládní koalice nemìla v programu a ¾e dokonce VV pøed volbami deklarovaly podporu referendu. Dále tím, ¾e by se v nynìjším nedostatku penìz mìla na realizaci Centra ÈR finanènì podílet, ¾e nemáme v souèasné dobì vojenské potenciální protivníky, a ¾e není v našem zájmu podílet se na strategických úvahách kosmických válek v re¾ii USA. Takovému podezøení napovídá i vyjádøení ministra Vondry, který prý øekl, ¾e Centrum „je pouze zaèátek“. Iniciativa Ne základnám vyzývá k podpisu peticí proti Centru raketového systému, k organizování protestních akcí, zakládání místních skupin Iniciativy a také k podpoøe finanèním pøíspìvkem.
Podrobnìjší informace lze získat na www.nezakladnam.cz

 

Dostal jsem také leták hnutí Nová antikapitalistická levice. Tento název nese i èasopis, který se na místì prodával za 15 Kè. Stoupenci tohoto smìru tvrdí, ¾e krize vychází z podstaty kapitalismu, a proto chce, aby za její øešení platili i ti, kdo z tohoto systému profitují. Odmítá pøesouvání nákladù za krizi na pracující ve formì propouštìní, sni¾ování mezd, zhoršování pracovních podmínek apod. Krize zároveò ukázala nedostateènost tr¾ního hospodáøství a nutnost jeho pøekroèení. Proto pøívr¾enci tohoto ostøe levicového smìru usilují o zalo¾ení nové politické strany a sbírají podpisy pro povolení ministerstvem vnitra.
Bli¾ší informace mù¾ete získat na www.antikapitalista.cz

 

Defenestrace politikù – korupèníkù a podvodníkù nestaèí ….je tøeba defenestrovat systém politiky, díky kterému je 20 let øízení zemì metastázováno lobbymafií. A¾ pak bude mo¾né díky spoluúèasti obèanù na rozhodování zamezit podvodùm a vytvoøit takové „reformy“ zemì, a smìr, který bude pro obèany tím nejlepším.
To jsou názory sjednocení lidí Defenestrace 2012. Sjednocení vyhlašuje, ¾e nechce násilí v ulicích, ale ¾e mu chce pøedejít právì sjednocením obèanù, kteøí by demokraticky a bez násilí odstranili dvacetiletou nadvládu oligarchie a podvodu. Jím chce dosáhnout prosazení skuteèné demokracie, kde nerozhoduje moc, peníze a lobby prostøednictvím stranických sekretariátù, a kde by se naplnila práva obèanù v nové Obèanské ústavì.
Podrobnosti lze nalézt na webové stránce www.defenestrace2012.cz

 

Nepokládám za svùj úkol hodnotit èi posuzovat náplò èi program jednotlivých obèanských skupin. Jako opravdový demokrat však tímto poskytuji pøíle¾itost ètenáøùm, aby se s nimi seznámili a sami s rozhodli, koho podpoøí èi odmítnou.


Ivo Krieshofer


Foto:
My stát nezadlu¾ili
Nejsme lidské zdroje
Zavadil pozornì naslouchá
Koho škrtnou vládní škrty
Špidla ochotnì zapózoval
Dejme se na pochod!



Komentáøe
Poslední komentáø: 09.03.2011  17:11
 Datum
Jméno
Téma
 09.03.  17:11 JILOVE Je to tak
 09.03.  14:09 iris
 09.03.  12:34 Blafan Kmet zase jako obvykle kecá.
 08.03.  18:16 Anna Marie Janou¹ková
 08.03.  18:05 VìraK Ringo-----
 08.03.  17:42 kmet Jako obyvykle od VÁS
 08.03.  15:17 Ivo
 08.03.  03:55 kmet V Praze, na té
 07.03.  23:18 Gabi-florka
 07.03.  21:03 janina
 07.03.  17:37 Dixi
 07.03.  15:19 Kos Typická DEBILNÍ pravièácká zlodìjská rétorika
 07.03.  13:49 kmet Kose, ptáku èerný,
 07.03.  13:26 Ivo - autor
 07.03.  13:13 ferbl
 07.03.  08:00 Kos Kdo peníze rozkradl
 07.03.  01:59 kmet Se¹lo se tam
 07.03.  00:35 Tak Pùjde to?