Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Tradice je tradice...


U¾ nìkolik let patøí do základního "vybavení" mìsíce záøí Vinobraní v Trojské botanické zahradì.
I letos zveme milovníky vín k pøíjemnému posezení na naší vinici, se sklenkou dobrého vínka. Mù¾ete ochutnat nejen vína z Vinice sv. Kláry, ale i další vzorky od našich významných vinaøù. V prodeji bude i burèák.


VINICE SV. KLÁRY


Od dubna 2004 je pro veøejnost zpøístupnìna jedna z nejkrásnìjších pra¾ských vinic – Vinice sv. Kláry. Z vyhlídky u kaple sv. Kláry nebo z první terasy vinice je mo¾né shlédnout celou Prahu.


Památkovì chránìná Vinice sv. Kláry, spolu s dalšími ètyømi vinicemi (Arcibiskupská v Modøanech, Máchalka ve Vysoèanech, Gröbovka na Vinohradech a Salabka v Troji), které se nacházejí na území dnešní Prahy, pøipomíná zašlou slávu pra¾ského vinaøství.
Tato vinice zde byla pravdìpodobnì ji¾ za vlády Václava II. Podle listiny napsané pøibli¾nì roku 1228 nále¾ely klášteru sv. Jiøí na Pra¾ském hradì poplu¾ní dvùr a dvì poplatné usedlosti v Ovenci (dnešní Bubeneè a Troja). Pøíslušenstvím dvora byly pole, louky, vinice, štìpnice a øeka. Zda se jednalo o dnešní vinici sv. Kláry nemù¾eme dnes pøesnì urèit.
Nástupem Pøemysla Otakara II. (1253-1278) došlo k výraznému rozvoji zemìdìlství a také zakládání nových vinic. S urèitostí zde tato vinice byla za vlády Karla IV. Díky naøízení ze 16. února 1358 o zakládání vinic a to do vzdálenosti tøí pra¾ských mil od Prahy byly všechny vhodné pozemky (ji¾ní svahy) osázeny révou. Souèasnì s tímto naøízením vydal také vinièná práva na ochranu a podporu vinic a zøídil zvláštního úøedníka nad vinicemi tzv. perkmistra hor vinièných, který podléhal staromìstským konšelùm. Perkmistrovský úøad pro Prahu byl zrušen a¾ v roce 1848. V dobì vlády Rudolfa II. dosáhlo vinaøství nejvìtšího rozkvìtu a Praha se nazývala „mìstem vína“. Po bitvì na Bílé Hoøe a vlivem váleèných nepokojù za tøicetileté války vinice le¾ely ladem a pustly. Pøesto však ještì v roce 1776 bylo v Praze témìø 700 ha vinic. V polovinì 18 a zaèátkem 19. stol. došlo k výraznému poklesu rozlohy vinic v Praze a okolí. Pod vlivem vlastenecké obrody ve druhé polovinì 19. století dochází k obnovì èeského vinaøství. Na Všeobecné výstavì v Praze roku 1891 vystavovalo 31 majitelù vinic z Èech z toho byly 4 z Prahy. Jedním z nich byl Angelus Kafka – obchodník vínem a nájemce vinic velkostatku trojského. Tento vystavoval vína bílé trojské roè. 1887 a bílé trojské roè. 1886, které komise ohodnotila jako vynikající ohnìm a èistotou. Odborné rady pro vinaøe zajiš»oval Pomologický ústav zemský v Troji a èasopis Èeský vinaø vydávaný Vinaøským spolkem pro království Èeské. O kvalitì trojských vín vypovídá zpráva v Pomologických listech è. 4 z roku 1871: „ Ji¾ v daleké cizinì, v pobratøeném nám Rusku, jsou trojská vína známa. Pøed nedávnem navštívil ruský generál Anenkov zdejší vinice a sklepy a zakoupil znaènìjší mno¾ství vína pro Petrohrad.“ Ze stejného roku pochází i chemický rozbor trojských vín, který provedl správce trojského velkostatku pan Schmidt. Podle výsledkù se dali tato vína srovnat s nejlepšími Rakouskými a pravými burgundskými víny. Ani tato osvìta však nedokázala zabránit postupnému úpadku pra¾ského vinaøství. V dnešní dobì je plocha registrovaných vinic pra¾ské vinaøské oblasti necelých 26 ha, z toho v Praze je pøibli¾nì 11 ha.
Vinice sv. Kláry byla pùvodnì spojena z Trojským zámkem, který nechal postavit Václav Vojtìch ze Šternberka v letech 1678 – 1685. Zde se také hrozny zpracovávaly v ohromných sklepích, do kterých se dalo vjet celými povozy. Souèasnì se zámkem byla postavena kaple pro jeho man¾elku, která ji nechala zasvìtit své patronce sv. Kláøe. R. 1842 koupil zámek i pozemky od kláštera Al¾bìtinek a Milosrdných bratøí kní¾e Veriand Windischgrätz, který obnovil zdejší vinici. Po nìm vlastnila pozemky rodina ®idlických. A¾ do roku 1925 zde byla vinice nepøetr¾itì. V tomto roce zaznamenal katastrální úøad zmìnu z vinice v zahradu. K obnovení vinice došlo v letech 1950 – 1953.


Nynìjší podobu získala v 70. letech, kdy bylo pùvodní vedení „na babku“ (nebo na hlavu) zmìnìné v souèasné Vertiko. Vzhledem k prudkému svahu pozemku bez terasové úpravy je mo¾né ošetøování pouze ruènì. Svou rozlohou 3,5 ha je nejvìtší z pra¾ských vinic. Od roku 1995 spadá tato vinice pod správu Pra¾ské botanické zahrady, která intenzivnì pracuje na jejím obnovení, výsadbou sazenic na volná místa. Z odrùd je zde zastoupen zejména Ryzlink rýnský, Chrupka bílá a èervená, Tramín èervený, Müller Thurgau a Modrý Portugal..
Naše hrozny se zpracovávají na Mìlníce – ve vinaøství Chloumek, které patøí Èeské zemìdìlské univerzitì v Praze. Loni se zde vyrobilo 5.000 litrù vína (Modrý Portugal, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Müller Thurgau a Bílé z Botanické) co¾ pøedstavuje 10 000 lahví.


Na první terase je od 3. dubna umístìno panorama, kde budou zakreslena všechna významná místa, která jsou vidìt (Pra¾ský hrad, Petøín, Místodr¾itelský letohrádek ve Stromovce apod.)


KAPLE SV. KLÁRY


Drobná kaplièka sv. Kláry stojí na vrcholu stejnojmenné vinice, rozkládající se ve svahu nad Trojským zámkem. Pøes své drobné mìøítko vytváøí kaple pohledovou dominantu nejen nad zámkem, ale nad celou Trójou. Se zámkem byla kaple spojena nejen kompoziènì, ale i fakticky a to cestou stoupající od zámku a¾ ke kapli. Se zámkem spojovala kapli i osoba stavebníka.


Tím byl hrabì Václav Vojtìch ze Šternberka. Kaple byla zasvìcena sv.Kláøe, patronce a jmenovkyni stavebníkovy ¾eny Kláry Bernardiny, svobodné paní z Malzanu.
První ¾ádost o povolení stavby kaple podal hrabì pra¾ské arcibiskupské konsistoøi ji¾ v létì roku 1691. Stavbu odùvodòoval tím, ¾e se lidé ¾ijící v okolí jeho zámku kvùli èastým povodním nemohou zúèastnit bohoslu¾eb. Konzistoø hrabìti vyhovìla a ještì v tém¾e mìsíci mu povolení vydala. Ke stavbì kaple patrnì nedošlo, nebo» v arcibiskupském archivu jsou ještì další dvì ¾ádosti a to z bøezna roku 1694 a èervence 1695. Na obì ¾ádosti reagovala konzistoø kladnì a hrabìti povolení vydala. Další ¾ádosti se v archivu neobjevují, tak¾e ke stavbì kaple se patrnì pøistoupilo nìkdy v roce 1695. Kaple je v jádøe prostou barokní stavbou, upravenou nejprve ve druhé polovinì 19.století a po po¾áru v roce 1924 dostala novou støechu se sanktusníkem. Poslední opravou prošla kaplièka v roce 1996.
Drobná stavba kaple má mírnì podélný pùdorys, je zastøešena sedlovou støechou, na východì s valbou, na západì se sanktusníkem s jehlancovou støíškou, vrcholící pozlaceným køí¾em. V západním prùèelí s drobným kruhovým okénkem ve štítì a èlenìným pouze profilovanou øímsou je vstup do kaple, tvoøeným jednoduchým obdélným portálem, tesaným z kamene a rámovaným profilovanou lištou. Schodištì vedoucí k portálu je novodobé. Ostatní fasády jsou zcela hladké, severní a ji¾ní je rytmizována tøemi polokruhovì završenými okny v záklencích.


Interiér kaple je velmi prostý, tvoøí ho jediná místnost s cihlovou podlahou a s plochým stropem. Kostelní lavice jsou nestejného stáøí i pùvodu, èást z nich pochází z 18.století z domu pro pøestárlé voršilky. Za pozornost stojí harmonium z kaple voršilek z pøelomu 19. a 20. století. Zvon do kaplièky nechala poøídit asi nìkdy po roce 1945 Anna Tuchoøová.
Na závìr kratièká povìst: v padesátých letech se rozkøiklo, ¾e v kaplièce straší, nebo» èas od èasu zaèal zvon sám od sebe vyzvánìt. Záhada se však vyjasnila: za vyzvánìní mohla opièka, která pravidelnì utíkala z nedaleké ZOO a do kaplièky se chodila pohoupat na provaz.


Jako ka¾dý rok botanická zahrada nabízí i bohatý program:

Sobota 11.9.
(Program zaèíná v 11:00, bavit se mù¾ete do 21:30 / zahrada se zavírá ve 22:00)
11.00 - 12.00 - pùvodnì avízovaného kouzelníka Magistra Kellyho nahradí stejnì zruèný kouzelník GRINO (Magistr Kelly si neporadil s tak banální zále¾itostí, jako je zranìní kolene, proto se vydal v šanc lékaøùm ... prostì šel pod kudlu... :-)
12.30 - 16.00 - Tøehusk - Staropra¾ské písnièky
16.30 - 21.30 - Cimbálovka Michala Horsáka


Nedìle 12.9.
(Program zaèíná v 11:00 a pokraèuje do 19:00)
11.00 - 14.00 - Petr Kocman& PK Band - „ New Country"
14.30 - 19. 00 - Cimbálovka Michala Horsáka


Po oba dny prohlídka expozice výroby vína: Zaèínáme od 13:00 ka¾dou hodinu.
Vstupné na Vinobraní zahrnující prohlídku expozice výroby vína èiní 250,-/osobu
Místa je nutné rezervovat na tel 736 621 643. Prohlídka zahrnuje exkurzi po expozici výroby vína, degustaci 4 vzorkù vína a volný vstup na venkovní expozici.


Ve dnech 10. -19.9. 2010 probíhají v Èeské republice Dny evropského dìdictví. Mezi významnými památkami, které jsou do seznamu zaøazeny, je i Kaple svaté Kláry, která se nachází v placené expozici Botanické zahrady hl. m. Prahy v Praze - Troji.  Kapli si mù¾ete prohlédnout o víkendu 11. a 12.9.2010 od 9 do 19 hodin (zpoplatnìn vstup do expozice).

SAMOZØEJMÌ JSTE NA VINOBRANÍ SRDEÈNÌ ZVÁNI!

Marcela Uhlíková, BZ Praha



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma