Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Egyp»anka opravovala v Jeseníkách staré hrobky


Opravdu pestré slo¾ení mìl jubilejní, ji¾ 5. roèník tábora dobrovolníkù, kteøí pracovali na záchranì romantického horského høbitùvku v Èeské Vsi na Krnovsku.

 

 

 

Vedle èeských mláde¾níkù i dobrovolnic v dùchodovém vìku, které se zúèastòují ka¾dý rok, pøijela také Michael Maringer z rakouského ministerstva ¾ivotního prostøedí a Egyp»anka Mayada Elhissy. „Letos jsem se provdala za krásného èeského mu¾e. Ráda bych lépe poznala Èeskou republiku i její obyvatele,“ øekla farmaceutka Elhissy, která se pøed pouhými nìkolika dny pøestìhovala z egyptské Alexandrie do moravského Pøerova.

 

 

„Moje matka se narodila na Šumavì, odkud byla po válce vyhnána. Rád bych lépe poznal zemi, o které jsem tolik slyšel, ale kterou tak málo znám," øekl spolkový úøedník Maringer.

 


Jiøí Riezner, historický geograf z Univerzity Jana Evangelisty Purkynì v Ústí nad Labem a autor projektu obnovy høbitova, upøesòuje, ¾e síly dobrovolníkù se letos soustøedily na dokonèení oprav márnice:
„S pou¾itím tradièních technik a pod odborným dohledem byl úkol pokrýt støechu bøidlicovou krytinou. Druhá fáze renovace márnice by nebyla mo¾ná bez finanèní podpory Nadace OKD, která náš projekt vybrala do svého grantového programu Pro budoucnost.“

 


Úèastníci workcampu pokraèovali v opravách dalších hrobù a provedli bì¾nou údr¾bu høbitova a pøístupové cesty. „Høbitùvek le¾í v malebné krajinì luk, lesù a agrárních valù, tzv. kamenic,“ dodal Riezner.

 

 


Lutherský høbitov v Èeské Vsi byl zalo¾en místními nìmeckojazyènými protestanty v roce 1857. Dnes se jedná o nejlépe dochovanou hmotnou památku na sudetonìmecké evangelíky ve východních Jeseníkách. Mnohé protestantské kostely a høbitovy toti¾ byly zcela znièeny v dobì komunismu. Mìla tím být vymazána památka na pùvodní sudetonìmecké obyvatelstvo. A¾ ironicky pùsobí pøejmenovávání místních názvù. Napøíklad Èeská Ves své nové jméno obdr¾ela a¾ v 80. letech 20. století. Do té doby se jmenovala Nová Ves, nìmecky Neudörfel.


Pavel Kuèa


Foto:
- Èeská Ves na Krnovsku
- Høbitov v Èeské Vsi
- Novoman¾elé Mayada Elhissy a Daniel Hrabina pøijeli letos do Èeské V si poprvé

- Eva Kukeòová z Èakové pøi práci roku 2009
- Adam Prášilík a vlevo Aleš Merenus oba z Krnova pøi práci
- Garant odborných prací Milan Adámek z Holèovic - práci dobrovolníkù vedl i letos

- Márnice pøed zapoèetím renovace - rok 2008
- Horst Keller (70) z bavorského Ichenhausenu se narodil v Krnovì roku 1940. Workcampu v Èeské Vsi se letos zúèastnil u¾ popáté. Na tamním evangelickém høbitovì jsou pochováni jeho pøedci.



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma