Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

ZASAZENO, ZAHÁJENO!

Chcete-li po sobì pojmenovat rostlinu, staèí být svìtovì uznávaným odborníkem
(... a sledovat, co nabízejí prodejci u dálnice:-)


Ji¾ pár dnù probíhá v Botanické zahradì hl. mìsta Prahy v Troji PALMOVÉ LÉTO. Akci, která se i pøes nepøízeò poèasí (ano i vedro mù¾e být na škodu) setkává se zájmem návštìvníkù (do dnešního dne témìø 6.000), zahájil pøední svìtový cykasový odborník Anders Lindström, který u pøíle¾itosti návštìvy skleníku Fata Morgana vysadil do expozice Sundské ostrovy a Filipíny, v ní¾inném deštném lese „svùj“ cykas.


„Jsme nesmírnì hrdí na to, ¾e tento pøední odborník navštívil naši zahradu a dokonce s sebou dovezl statný samèí exempláø tohoto vzácného druhu. Po Andersovì rodném Švédsku jsme teprve druhou evropskou zemí, která tento vzácný cykas vlastní a patrnì jediní, kteøí jej veøejnì vystavují,“ netají se obdivem a nadšením Vlastík Rybka, kurátor palem a cykasù v BZ.


Cycas lindstromii je domovem v ji¾ním Vietnamu, v pomìrnì malé oblasti. Jeho vìdecký popis se datuje teprve do roku 1997. Anders Lindström si tohoto cykasu spolu se Si Lin Yang všiml v roce 1994, u prodejcù u hlavní dálnice v provincii Bin Thuan. Následnì prozkoumali okolí a nalezli jej i v pøírodì. Poprvé však byl tento druh sbírán ji¾ v roce 1911, ale sbìr nikdo nevyhodnotil jako nový druh.


Cycas lindstromii je nádhernou miniaturou, jedním z nejmenších zástupcù svého rodu. Roste v horké a suché oblasti nedaleko pobøe¾í, v ploché písèité krajinì, v otevøených trávnících a svìtlých lesích. Poèetnost populace se dosud odhaduje na více ne¾ deset tisíc jedincù rostoucích na ploše zhruba 200 km2. Druh je ve Vietnamu v pøírodì sbírán a prodáván jako ozdobná rostlina. Mnohé jeho lokality jsou nièeny, tak¾e je dle svìtového èerveného seznamu oznaèován jako zranitelný.


Anders Lindström pracuje jako kurátor sbírek v thajské Nong Nooch Tropical Botanical Garden. Tato zahrada je i díky jeho výraznému pøispìní v souèasnosti jedním z center pro studium cykasù, má toti¾ témìø kompletní svìtovou kolekci cykasù. Anders se vypracoval na pøedního znalce, jednoho z nejlepších odborníkù ve svém oboru. Není tedy divu, ¾e u¾ v pomìrnì mladém vìku se mu dostalo cti, která se nepoštìstí ka¾dému - je po nìm pojmenován jeden druh cykasu - Cycas lindstromii.


Mezinárodní výstava cykasù a palem = PALMOVÉ LÉTO: do 29. srpna, 2010
Pod záštitou velvyslance Mexika, pana José Luise Bernala Rodrígueze
Ve spolupráci s webem www.cykasy.cz
skleník Fata Morgana / úterý - nedìle 9 - 19 h
venkovní expozice Areál JIH / dennì 9 - 19 h


S laskavým pøispìním Vlastíka Rybky

 

 

 

 

Marcela Uhlíková, BZ Praha

 

Velvo plod palmy Lodoicea maldivica (cca 20 kg), vpravo "kokosová klasika"
- i ty jsou k vidìní na Mezinárodní výstavì cykasù a palem v Botanické zahradì v Troji


Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma