Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Lékárníci budou radit lidem


Ve ètvrtek 17. èervna 2010 probìhne ji¾ dvanáctý Den lékáren, tentokrát se zamìøením na rizika prázdninových aktivit.


Na internetu najdete na webu www.apatykar.info seznam lékáren, které se k akci aktivnì pøihlásily. Do vyhledávacího formuláøe staèí zadat název mìsta. Proto¾e „Lékárnická komora“ proškoluje své èleny také v poradenství, k daným tématùm doká¾ou poradit lékárníci i v tìch lékárnách, které na internetu nenajdete.


Pøi konzultaci vám lékárník zkontroluje platnost vašeho oèkování, zejména proti tetanu. Podle toho, do jaké exotické zemì máte o dovolené namíøeno, doporuèí vám oèkování a navrhne i termíny vakcinace pøed cestou. Oèkování proti ¾loutence èi klíš»ové encefalitidì se urèitì vyplatí i tìm, kdo budou trávit dovolenou a nás.


Po celý Den lékárníkù bude na webu www.apatykar.info probíhat ¾ivé vysílání k problematice lékárenství.

 

 

Také lékárna Nemocnice ve Frýdku-Místku se pøipojí k tomuto projektu a nabídne svým návštìvníkùm odborné bezplatné poradenství. Lékárníci budou od 7 do 18 hodin radit lidem, jak se pøipravit na letní cestování a jak pøedejít mo¾ným zdravotním rizikùm.


Správnì vybavená lékárnièka mù¾e být doslova ¾ivotnì dùle¾itá, a» se jedná o cestovní lékárnièku do urèité oblasti, nebo o obyèejnou autolékárnièku. „Zkontrolujeme také pou¾itelnost jednotlivých souèástí lékárnièky, kterou návštìvník pøinese do lékárny,“ øíká Alice Mýlková, vedoucí ústavní lékárny Nemocnice ve Frýdku-Místku. „Léky èi obvazový materiál s prošlou dobou pou¾itelnosti je tøeba nahradit novými pøípravky, èasto modernìjšími a úèinnìjšími.“
Nejpozdìji od 1. ledna 2011 musejí mít nové autolékárnièky všechna auta v ÈR. Lidé si mohou pøinést i cestovní lékárnièku. Lékárník jim poradí, jak doplnit vybavení podle toho, kam o dovolené pojedou a kolika lidem má slou¾it.


Lékárníci také zjistí, jaké léky èlovìk u¾ívá, a poradí, co by si mìl pøibalit do cestovního zavazadla. Vedle dlouhodobì u¾ívaných lékù to zpravidla jsou léky na alergie, bolest a teplotu, proti plísni, na dezinfekci drobných poranìní a také pøípravky na dezinfekci vody a rehydrataèní roztoky pro ty, kdo cestují do oblastí s velkým rizikem prùjmových onemocnìní.


Souèástí prázdninového vybavení na cesty jsou i opalovací pøípravky. „Poradíme Vám, jaký jste fototyp, jak dlouho se mù¾ete vystavovat sluneènímu záøení bez rizika a jaké opalovací prostøedky je dobré pou¾ít k ochranì Vaší pleti pøed spálením,“ dodává Alice Mýlková.


Lékárna nemocnice ve Frýdku-Místku se nachází na ulici Dr. Jánského u boèní branky do nemocnice a má otevøeno ka¾dý pracovní den od 7 do 18 hodin. Pøímo u budovy lékárny zastavují autobusové linky MHD èíslo 1, 5, 9 a 10.

 

Jolana Filipová



Komentáøe
Poslední komentáø: 16.06.2010  09:40
 Datum
Jméno
Téma
 16.06.  09:40 josef