Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Osobní reflexe Al¾bìty Jungrové


Výstavu Al¾bìty Jungrové From my diary / Mezisvìty uvádí do 20. èervna hoøická Galerie plastik. Jedná se o 14 velkoformátových fotografií zobrazujících autorèin „deníkový“ záznam ze zahranièních cest po Pákistánu, Etiopii a Bangladéši.


Autorka na výstavách i v médiích dosud prezentovala pouze své reportá¾ní práce. Tentokrát však návštìvníkùm pøedstaví svou osobní reflexi z exotického prostøedí svých cest. Al¾bìta ostatnì pova¾uje fotografování vùbec za formu deníku:
„Nìkteøí lidé mají potøebu si vìci zapisovat, já si je vyfotím. V dìtství k tomu patøilo ještì to napìtí a pøekvapení s ka¾dým vyvolaným filmem, teï je to nadšení, ¾e mì za to nìkdo platí.“


Al¾bìta tráví a¾ polovinu roku na cestách, ze kterých pøivá¾í dokumentární fotografie. Za svými reportá¾emi se sama vydává do nejrùznìjších koutù svìta a èasto se dostává do riskantních situací. Brodila se nejvìtší skládkou odpadu v Kambod¾i, ropným bahnem na vrakovišti tankerù v bangladéšském Chittagongu, fotila ozbrojené dìti a civilisty v pásmu Gazy, narkomany na afghánsko-pákistánské hranici nebo trávila dny s indiány kmene Nukak v kolumbijské d¾ungli.


Jako základ své tvorby si Al¾bìta Jungrová vybrala dokument a reportá¾e, proto¾e ji zajímají lidé, jejich ¾ivoty a osudy.
„Dokumentarista sice nevytváøí situace, které fotografuje, ale vytváøí koneèný obrázek. On urèuje, co fotografovat, kam zamíøit objektiv, kdy zmáèknout spouš». Pozoruji. Podávám svou výpovìï o tom, co se dìje.“


Fotit zaèala u¾ na základní škole. Vystudovala Støední prùmyslovou školu grafickou v Hellichovì ulici a pracovala pro MF Dnes, Hospodáøské a Lidové noviny. V roce 2001 se vypravila na roèní cestu do USA a Mexika. Pùl roku strávila v Londýnì jako asistentka renomovaných reklamních a módních fotografù. Na pøehlídce Czech Press Photo v roce 2008 získala za reportá¾ o drogách na pákistánsko-afgánských hranicích èestné uznání a za sérii snímkù o dìtech pracujících v cihelnì v pákistánském Péšáváru cenu Vysokého komisaøe OSN pro uprchlíky. Stejnou cenu získala i v roce 2009 za sérii fotografií z barmského uprchlického tábora v Bangladéši.


Bez fo»áku snad ani nevychází z domu. Øíká o sobì, ¾e pro kvalitní fotku je schopná obìtovat ledacos, jen ne vlastní ¾ivot a dodává:
„Moje práce mì nesmírnì baví, v¾dycky jsem si pøála nìco takového dìlat. Fotografuji i tady v Èesku, focení samo o sobì je pro mì neuvìøitelnì zábavné. Budu š»astná, pokud se lidé za sto let podívají na mé snímky a øeknou si „aha, tak se tehdy ¾ilo“. Z tohoto pohledu pova¾uji za zajímavìjší moje fotografie ka¾dodenního ¾ivota odehrávajícího se kdekoliv na svìtì, ne¾ záznamy primitivních válek a násilností.“


Galerie plastik v Hoøicích
Na úboèí vrchu Gothardu v Hoøicích má své sídlo slavná hoøická Galerie plastik, která byla zalo¾ena ji¾ roku 1908. V souèasnosti galerie nabízí stálou expozici èeského sochaøství z 1. poloviny 20. století. V jejím sousedství se nacházejí sbírky galerie souèasného svìtového sochaøství v pøírodì, díla úèastníkù hoøických sochaøských symposií. Sochy rozmístìné pod širým nebem tvoøí jedineèný pøírodní sochaøský areál èítající více ne¾ osm desítek pískovcových plastik. Pøedstavuje soudobé svìtové sochaøství umìlcù z Evropy, Asie a Ameriky.

www.horice.org/galerie/

Terezie Kaslová



Komentáøe
Poslední komentáø: 04.06.2010  09:45
 Datum
Jméno
Téma
 04.06.  09:45 Kopøiva.