Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Nejhezèí dárek k Vánocùm


Více ne¾ pìt tisíc dolarù (v pøepoètu témìø 100 tisíc korun), dalších 15 tisíc korun, letenky a americké pasy, obèanský prùkaz i rodný list ztratili pøed nìkolika dny ve vlaku v Bohumínì dva Èechoamerièané. Neobvyklý nález pøinesla do radnièních ztrát a nálezù v pátek 18. prosince pøed polednem poctivá nálezkynì - pracovnice Èeských drah Marcela Závorková. Ta nenápadnou pøíruèní èernou tašku s neobvyklým obnosem našla zapadlou mezi sedadly v jednom z vagónù vlaku InterCity 149 Jan Perner, jeho¾ koneèná stanice byla právì v Bohumínì.

 

„Kdy¾ jsem tašku otevøela a zjistila, ¾e je v ní spousta penìz, odnesla jsem ji za svým vedoucím. Zjiš»ovali jsme, jestli jí nikdo nepostrádá a volali na nalezená telefonní èísla, ale bez úspìchu. Nakonec jsem tašku odnesla na policii, která mì s ní poslala do ztrát a nálezù na mìstský úøad. Ani ve vteøinì mì nenapadlo si tašku nechat. Myslím si, ¾e je to obèanská povinnost ka¾dého èlovìka vrátit to, co najde. Nemohla bych si ji nechat, nemìla bych klidné spaní. Proto jsem š»astná, ¾e se její majitelé tak rychle našli “ øekla poctivá nálezkynì Marcela Závorková.

 

Dohromady se v kabele našlo 5 406 dolarù a 15 tisíc korun, co¾ je pøi aktuálním kurzu dohromady témìø 114 tisíc korun. Zástupci mìsta kontaktovali americkou ambasádu i telefonní èísla, která našli u dokladù, ale bohu¾el vše bezúspìšnì. Odpovídal jim pouze anglický záznamník. „Tušili jsme, ¾e majitelé ztracených dokladù a penìz pøiletìli za rodinou na svátky a mìli by zka¾ené Vánoce. Pøekvapilo nás, ¾e v pátek odpoledne u¾ na ambasádì nikdo nezvedal telefony. Indicie po majitelích nás vedly do Bohumína, ale pak jsme spolu s tiskovou mluvèí zaèali pátrat po majitelích také prostøednictvím internetu a spolu s indiciemi v nalezených pasech a obèance jsme nakonec našli pøíbuzné majitelù v Hluèínì. O spolupráci jsme po¾ádali mìstskou policii z Hluèína a pak u¾ vše vzalo rychlý spád“ uvedl vedoucí organizaèního odboru bohumínské radnice Lumír Macura.

 

Hluèínská mìstská policie zjistila, ¾e jde opravdu o majitele ztracených dokladù a penìz. Ti se proto zkontaktovali s bohumínskými úøedníky a ještì odpoledne dorazili do Bohumína. Na mìstském úøadì se nakonec setkali všichni, kteøí se do velké pátrací akce zapojili. Nálezkyni, stejnì jako majitele tašky, pøijal ve své pracovnì starosta mìsta Petr Vícha. Spoleènì rozplétají nitky pøíbìhu se š»astným koncem. Rodina ¾ije v Kalifornii, kam se pøestìhovala za prací. Na Vánoce pøiletìla za pøíbuznými na 12 dní do Hluèína. „Kolegové odvedli detektivní práci, ale nezmohli by nic, kdyby se nenašel poctivý nálezce. Je doba Vánoc a je to pro nás všechny obrovské povzbuzení, ¾e na tomto svìtì ještì existují poctiví lidé, kteøí odevzdají to, co najdou,“ øekl starosta Petr Vícha.

 

Radost majitelù tašky z jejího nalezení nemìla konce. Marcela Závorková man¾elskému páru ušetøila nejen peníze, ale pøedevším øadu problémù, které by je èekali s vyøizování nových dokladù, aby se mohli vrátit zpìt do Ameriky. „A¾ na druhý den ráno jsme zjistili, ¾e nám chybí taška s doklady i penìzi. Prohledali jsme celý dùm, obtelefonovali letištì, nádra¾í, ambasádu. U¾ jsme ani nedoufali, ¾e by se taška mohla najít. Netušili jsme, jestli jsme ji ztratili, anebo nám ji nìkdo ukradl. Kdy¾ jsme si rekapitulovali, kde jsme ji mìli naposledy, zjistili jsme, ¾e jsme si ve vlaku kupovali nìco k pití. Ale netušili jsme, ¾e nám tam zapadla mezi sedadla. Vystupovali jsme na hlavním nádra¾í v Ostravì a netušili jsme, ¾e taška dojela a¾ do Bohumína. Pøiletìli jsme na svátky za rodinou jen na 12 dní a celou dobu bychom nedìlali nic jiného, ne¾ jen vyøizovali nové doklady, abychom se mohli vrátit do Ameriky,“ øekl majitel nalezených dokladù Jiøí Koneèný.

 

„Bez paní Závorkové bychom mìli hodnì smutné svátky. Kdy¾ jsem zjistila, ¾e nám schází kapsièka s doklady, obrátili jsme celý dùm vzhùru nohama, hledali jsme ji 3,5 hodiny, pak u¾ jsem jen breèela. Èlovìk sice poøád tajnì doufal, ¾e se nìkde najde, ale u¾ jsme pomalu ztráceli nadìji. To, ¾e paní Závorková doklady a peníze našla a vrátila nám je, je pro mì ten nejhezèí dárek k letošní Vánocùm,“ dodala rodaèka z Hluèína Jana Kramer.

 

Poctivá nálezkynì Marcela Závorková obdr¾ela nálezné ve výši 10ti procent z nalezené èástky, tedy 12 tisíc korun. Nejvìtší radost z toho, ¾e se doklady i peníze naši mìli její majitelé - man¾elé Jana Kramer a Jiøí Koneèný.

 

Lucie Balcarová
www.mesto-bohumin.cz

 



Komentáøe
Poslední komentáø: 24.12.2009  12:11
 Datum
Jméno
Téma
 24.12.  12:11 Kopøiva.
 24.12.  11:17 imraL
 24.12.  10:58 Vesuvanka podìkování
 24.12.  09:46 wiki
 24.12.  07:31 Karel
 24.12.  06:36 kvìta