Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Historicky první mládì orlosupa bradatého odchované v Zoo Ostrava putovalo do volné pøírody!

 


Zoo Ostrava si sáhla v chovu velkých dravých ptákù na další, doposud nejvyšší metu. Letošní mládì orlosupa bradatého bylo evropským koordinátorem záchranného chovu tìchto ptákù, Dr. Hansem Freyem z Rakouska, doporuèeno k posílení volnì ¾ijící populace tìchto charismatických dravcù v Národním parku Mercantour ve Francii.

 

Tato mimoøádná událost je nejen ocenìním práce zamìstnancù Zoo Ostrava, ale i vynikající propagací mìsta Ostravy i celé Èeské republiky. Pøedevším je ale naplnìním jednoho z hlavních cílù moderních zoologických zahrad a konkrétní nápravou škod zpùsobených pøírodì lidskou èinností.


Impozantní draví ptáci orlosupi byli v Alpách èlovìkem v pomìrnì nedávné minulosti vyhubeni. Poslední zástøel je datován z roku 1913. Díky usilovné práci zoologických zahrad a ochranáøských institucí se je však podaøilo navrátit zpìt. První orlosupi byli vypuštìni do volnosti na území Rakouska v roce 1986, po osmi letech pøíprav od zahájení projektu. O tom, jak dlouhodobá, nároèná a nákladná je náprava pøedchozích èinù èlovìka, svìdèí i fakt, ¾e k prvnímu úspìšnému odchovu v pøírodì došlo a¾ 11 let po vypuštìní prvních mláïat - v roce 1997. Výsledkem projektu je, ¾e jen díky nezmìrnému úsilí se podaøilo v lidské péèi odchované orlosupy do ekosystému Alp navrátit a ¾e dnes je v Alpách volnì ¾ijící populace tvoøena pøibli¾nì 120 - 130 ptáky. Na území obou alpských státù (Rakousko, Švýcarsko) i v oblastech dalších dvou zemí, kam Alpy zasahují (Francie, Itálie) dnes orlosupi ji¾ v podstatì pravidelnì hnízdí. Do dnešního dne bylo v celém teritoriu Alp úspìšnì vyvedeno ji¾ témìø 40 mláïat orlosupù.


Zaèátkem èervna 2009 k tìmto staronovým obyvatelùm Alp pøibylo také první ostravské mládì.
Mládìti byla tìsnì pøed vypuštìním odebrána krev na rozbor DNA, abychom znali jeho pohlaví, dále bylo okrou¾kováno, byl mu aplikován identifikaèní nezamìnitelný mikroèip a nìkteré letky na levém køídle byly odbarveny peroxidem pro jeho snadnìjší identifikaci v pøírodì poté, co opustí své nové hnízdo. Na skalní øímse, asi 1800 m n. m., byl ostravský orlosup umístìn spoleènì s dalším, stejnì starým mládìtem odchovaným v záchranném centru v Horním Savojsku.


Nutno dodat, ¾e patronát nad celou akcí mìla Nadace prince Alberta II z Monaka, který se také osobnì celé akce zúèastnil.
Vyèerpávající cesta do NP Mercantour trvala pracovníkùm Zoo Ostrava osobním automobilem asi 26 hodin. S ohledem na mládì bylo nutno cestovat bez pøestávky. Nejt쾚í úsek – z horské chaty v Národním parku a¾ ke skalní øímse – bylo však mo¾no absolvovat pouze pìšky. Pøesto nám bylo ctí, ¾e jsme mohli být jako¾to dárci jednoho ze zvíøat pøímo u toho a øeditel zoo Petr Èolas byl navíc poctìn zcela mimoøádnì a originálnì – závìreèný strmý úsek k vypouštìcímu hnízdu vyšplhal s ostravským orlosupem umístìným v transportní bednì na zádech.

 

Další foto zde


Stanislav Derlich

 

Autoøi fotografií: Pavel Vlèek, Jirka Novák, Petr Èolas
- Zoo Ostrava, zleva doprava veterináø Petr Gajdošík, zoolog Jirka Novák a ošetøovatelka Ivana Filipová
- princ Albert II z Monaka s ostravským orlosupem
- ostravské mládì orlosupa na novém hnízdì

 




Komentáøe
Poslední komentáø: 23.06.2009  14:57
 Datum
Jméno
Téma
 23.06.  14:57 wiki
 23.06.  12:24 Jitka I.