Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Janáèkùv máj


XXXIV. Mezinárodní hudební festival

 

Jeden májový veèer, dva nádherné hlasy a tøi krásné ¾eny

 

Nádherné hlasy hereèky Valérie Zawadské a pìvkynì Andrey Kalivodové provázely spolu s talentovanou klavíristkou Kristinou Kasíkovou v nedìli 31. kvìtna osudy „Femme Fatale“ zaèátku 20. století Almy Mahler. Tato neobyèejná ¾ena nejen vášnivì milovala umìní a umìlce, ale sama byla velmi nadanou skladatelkou. Ve své knize Mùj ¾ivot vzpomíná na dùle¾ité mu¾e svého ¾ivota – skladatele Gustava Mahlera, architekta Waltra Gropiuse a básníka Franze Werfela.


„Zpívat hudbu Almy Mahler je nesmírnì obtí¾né. Je patrné, ¾e to skládala ¾ena, která nìco pro¾ila. V tvorbì Almy se odrá¾í i ta skuteènost, ¾e ji Gustav Mahler zakázal skládat. Mám tak trochu pocit, ¾e byla jakoby vnitønì uvìznìna,“ øekla A. Kalivodová. Dodala, ¾e pro pìvce je velmi tì¾ké dostat tóny písní Almy Mahler do krku a zpívat tak, aby se staly potìšením. „Je to opravdu døina pøijít tìmto písním na kloub. Ale jakmile Almu dostanete, jak se øíká, do krve, v¾dycky naleznete opravdovost, která vás posune dál. Tento projekt mne neuvìøitelnì oslovil a obohatil nejen jako umìlkyni, ale také jako ¾enu.“

 

Na konci veèera, který byl vìnován Slavným mu¾ùm Almy Mahler, zaznìlo i nìkolik otázek pro Valérii Zawadskou.

 

Jak vznikl tento projekt?
Nejvíce zásluhy na tom má Jana Èerná, která dala celý scénáø dohromady. Spoleènì jsme pak jen všechno dolaïovaly. Ze zaèátku mi bylo malinko líto, ¾e textù není víc. Pak jsem si ale øekla, ¾e je to jen dobøe, proto¾e posluchaèi by byli zøejmì hodnì unaveni. Jsem pøesvìdèena, ¾e pokud kohokoli ¾ivotní osud Almy Mahler zaujal, po kní¾ce stejnì sáhne. Sama mám Mùj ¾ivot v knihovnì, pùjèila mi ho kolegynì u¾ pøed rokem. Stále ji vzkazuji: Poèkej, chci si ji v klidu doèíst.

 

Ztoto¾nit se s Almou nebyl urèitì ¾ádný problém, ¾e?
Ani náhodou. Vìtšinu textù sdìluji formou deníku a tento zpùsob prezentace mi umo¾òuje citovì se zainteresovat. Pøi ètení mne poka¾dé dostává jedna pasá¾. Nedávno jsme byli v Novém Mìstì na Moravì a neudr¾ela jsem své city. V èásti, kde zaznívají slova umírající dcery Manon: …maminko, ty se s tím vypoøádáš, jako se vypoøádáš se vším, jako se ka¾dý vypoøádá se vším… no, prostì jsem se rozbreèela. Vidíte? Teï znovu.

 

Vystupujete poka¾dé ve stejném obsazení?
Ano, ale dnes jsme takto byly s Andreou Kalivodovou a Kristinou Kasíkovou naposledy, proto¾e Kristinka èeká v záøí narození miminka. Tak¾e jsme si na Janáèkovì máji u¾ily díky skvìlým divákùm nádherný veèer. Klobouk dolù, v Ostravì je bezvadné publikum. Víte, nìkdy se stává, ¾e lidé s vámi nejdou, ale dnes ta energie mezi jevištìm a hledištìm proudila nesmírnì intenzivnì. Jsem za tuto nádhernou pøíle¾itost vdìèná. Alma to øíká naprosto pøesnì: Ka¾dý èlovìk mù¾e vše, musí být však také ke všemu odhodlán.

 

Tamara Vrla



Komentáøe
Poslední komentáø: 03.06.2009  10:15
 Datum
Jméno
Téma
 03.06.  10:15 jisuch53