Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Setkání s obèany

 

Normálnì bych touto dobou na chalupì zaléval jahody, pøeséval kompost èi sázel jiøiny, ale další dva èlenové rodiny marodí, tak jsem zùstal v Praze. Brouzdal jsem internetem a hledal, kam bych si od nemocných v sobotu odbìhl, a¾ jsem našel pozvání na Setkání s obèany od Senátu Parlamentu Èeské republiky do Valdštejnské zahrady. Tam u¾ jsem øadu let nebyl, a tak bylo rozhodnuto. Setkání s obèany se uskuteènilo na poèest 5. výroèí vstupu Èeské republiky do Evropské unie a k 10. výroèí èlenství v NATO.

 

Kdy¾ jsem do Valdštejnské zahrady pøišel, byl jsem trochu pøekvapen. Obvykle jsem vstupoval v¾dy z Valdštejnského námìstí, prohlédl si místnosti senátu, eventuálnì nahlédl do Sala tereny. Tentokrát jsem pøišel z Klárova od metra a u¾asl nad rybníèkem s èervenými koi kapry i kapry normálními. Nebyl jsem sám. Lidé je houfnì fotografovali, jak nenucenì po¾írají vhozené kousky peèiva, své objektivy zamìøovali na Herkulovu sochu uprostøed i na fasády okolních budov, na pávy vyhøívající se na slunci èi na Vriesovy sochy. Pozornosti neušly rozkvétající magnólie i rù¾ový jírovec maïal. Ka¾dého návštìvníka samozøejmì upoutaly meandry skalníku s fialovými tulipány v mezerách. Vrcholem všech krás byla na ji¾ní stranì unikátní umìlá krápníková stìna s grottami a voliéra s výry dodanými z Chomutova a ji¾ zmínìná Sala terrena. Pro ty, co o ní dosud neslyšeli je tøeba øíci, ¾e to je trojosá kolosální otevøená stavba, která nemìla v dobì vzniku ani pozdìji obdoby. Charakter její výzdoby se shoduje s výzdobou ostatních prostor paláce. Strop je ozdoben freskami s antickými bohy na Olympu. Medailony kolem Olympu znázoròují hrdiny Trojské války.

 

Senát pøevzal Valdštejnskou zahradu v roce 1996 a je tøeba øíci, ¾e na její rekonstrukci vìnoval nemalé prostøedky. Oprava skonèila v roce 2001, zahrada byla pro veøejnost otevøena na jaøe roku 2002, ale ji¾ v srpnu tého¾ roku katastrofální záplavy zahradu znaènì zdevastovaly. Kolem Sala terreny byl skoro metr vody…

 

Na programu Setkání s obèany byly, jak jinak, projevy pøedsedy Senátu MUDr. Sobotky, zástupce velení NATO a pak u¾ hrál shromá¾dìným obèanùm Staromìstský dixieland Praha a Staropra¾ský pou»ový orchestr.

 

Pøedseda Senátu mluvil krátce, ale nepøíjemnì se mì dotklo, ¾e svùj projev zahájil anglicky, a pak teprve èesky, aèkoliv v auditoriu sedìla poèetná skupina èeských seniorù. Øekl bych, ¾e nevìdomky ukázal, na kom mu skuteènì zále¾í … Projevy vyzdvihovaly pozitivní zmìny, které zpùsobilo zaèlenìní ÈR do NATO i Evropské unie. O negativech se samozøejmì nemluvilo. Návštìvníci mìli mo¾nost si prohlédnout i výstavy ve Valdštejnské zahradì: Svoboda i odpovìdnost, 60 let existence a 10 let èlenství a Èeská republika – souèást Evropské unie.

 

Nepoèítám-li poèetné skupiny zahranièních turistù se svými prùvodci, kteøí zahradou i palácem jen procházeli, typuji, ¾e se zúèastnilo asi 500 obèanù, vìtšinou pra¾ských dùchodcù. Ti hledali, jak pøíjemnì pro¾ít sobotní odpoledne a toto byla výborná pøíle¾itost. Zahrada je nádherná a poèasí úèastníkùm pøálo a pøál jim i Senát. Po projevech se otevøely stánky Prazdroje, Gambrinusu , Staropramenu a pivovaru Èerná hora, stánky s minerálkou a hlavnì se svaèinkou. Lidé si mohli dát klobásku chlebem a hoøèicí, chléb se škvarkovou pomazánkou èi koláèky s rùznou náplní. To vše bezplatnì, nepíši zadarmo, proto¾e si to vlastnì zaplatili ze svých daní urèených na provoz Senátu.
Inu, volby se blí¾í!

Ivo Antušek

 

Další foto najdete zde



Komentáøe
Poslední komentáø: 27.04.2009  18:01
 Datum
Jméno
Téma
 27.04.  18:01 Gabi-florka
 27.04.  17:31 bea setkání
 27.04.  00:04 Ivo