Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Návrat „ztraceného“ syna


pro¾ili návštìvníci novobohumínského Salónu Maryška. Zavítal mezi nì nejslavnìjší èeský moøeplavec Richard Konkolski. Pìtašedesátiletý bohumínský rodák v Maryšce pøedstavil autorský dokument „Moøe – mùj osud“ a besedoval s pøítomnými lidmi. Pozdravit jej pøišlo nìkolik desítek pøátel, známých a posluchaèù.

 

Richard Konkolski je vítìzem øady námoøních závodù. Tøikrát obeplul sám zemìkouli a pøi svých plavbách vytvoøil 12 svìtových rekordù. „Ka¾dý závod mìl své kouzlo a na všechny rád vzpomínám. Nejnároènìjší byly samozøejmì sólové plavby, kdy jsem byl na lodi sám. Tam jsem mìl spoustu èasu pøemýšlet. Závod na moøi mì dokázal neuvìøitelnì nabít a zároveò vyèerpat, bylo to kouzelné,“ uvedl v Salónu Richard Konkolski, který dnes (23. dubna) pøevezme ve Zlínì cenu Kantuta na veèeru k devadesátým narozeninám cestovatele Miroslava Zikmunda.

 

„Nejkrásnìjší okam¾iky jsem za¾il v lodìnicích v polském Svinoústí a Štìtínì, kde mì po prvním velkém závodu nadšenì vítaly tisíce lidí. To byl neopakovatelný zá¾itek, který se do mé pamìti nesmazatelnì zapsal,“ øekl Richard Konkolski. Slavným se stal nejen on sám, ale také jeho nejbli¾ší rodina. Man¾elka Miroslava byla rovnì¾ úspìšnou jachtaøkou.

 

Bohumínský rodák odešel do Spojených státù amerických i s man¾elkou a tehdy pìtiletým synem Richardem v roce 1982. Dodnes ¾ije v Newportu v americkém státì Rhode Island. Poslední velký závod zajel v roce 1986. Bohumínský rodák je stále aktivní. Richard Konkolski je majitelem a producentem multimediálního studia. Vìnuje se zpracovávání nauèných a propagaèních materiálù spojených s ¾ivotem a sportem na moøi.

 

Niké I, Niké II a Niké III, pozdìji pøejmenovaná na Declaration of Independence. Tak se jmenovaly lodì, se kterými Richard Konkolski absolvoval své nejvìtší námoøní závody. „Pøed nìkolika dny jsem mìl po delší dobì mo¾nost svou první loï, Niké I, opìt vidìt na vlastní oèi. Je ulo¾ena ve skladu Národního technického muze v Praze, kde èeká na rekonstrukci. Muzeum plánuje, ¾e ji do roku 2012 uvede do pùvodního stavu a vystaví,“ prozradil v Bohumínì Richard Konkolski s tím, ¾e v Praze nabídl svou pomoc.

 

RICHARD KONKOLSKI

Richard Konkolski se narodil 6. èervence 1943 v Bohumínì. S jachtingem zaèal na závodech v okruhovém jachtingu v oddíle TJ ®D Bohumín. V letech 1959 – 1966 zvítìzil v øadì závodù a stal se mistrem Severní Moravy. Zaèal se postupnì zaobírat myšlenkou úèasti na závodech osamìlých moøeplavcù pøes Atlantik z Anglie do USA pod názvem OSTAR (Observer Single Handed Transatlantic Race). 17. èervna 1972 startuje v anglickém pøístavu Plymouth se svou vlastnoruènì vyrobenou lodí Niké I. I pøes nucený návrat kvùli zlomenému stì¾ni a další útrapy na moøi se mu daøí pøiplout 17. srpna do amerického Newportu na celkovém 41. místì.

 

Po ukonèení závodu pokraèuje Niké I a Richard Konkolski v historicky první sólové plavbì našeho jachtaøe kolem svìta. Tu po 342 dnech plavby na moøi konèí v roce 1975 v Plymouthu a pak za obrovského pøivítání v polském Svinoustí a Štìtínì. Nike I se stává druhým nejmenším plavidlem, které obeplulo svìt.

 

Richard Konkolski byl ocenìn mimo jiné tituly Zaslou¾ilý mistr sportu nebo Sportovec roku 1978. Z Èeskoslovenska emigroval v roce 1982, dodnes ¾ije v Newportu v americkém státì Rhode Island. Richard Konkolski je autorem nìkolika knih, filmù a televizních dokumentù. V souèasnosti vlastní multimediální studio.

 

Kamila Smigová

Foto:Lukáš Kania

- Kamila Smigová z OS Maryška a slavný bohumínský rodák Richard Konkolski.
- Richard Konkolski pøi autogramiádì.
- Richard Konkolski, dnes 65letý bohumínský rodák 



Komentáøe
Poslední komentáø: 23.04.2009  22:41
 Datum
Jméno
Téma
 23.04.  22:41 jisuch53
 23.04.  17:41 Kopøiva.
 23.04.  14:12 Bobo :-)))
 23.04.  14:00 Jana
 23.04.  12:58 Bohunka
 23.04.  11:29 Petr