Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Speciální „èekárna“
pro bezdomovce bude od prosince fungovat v Bohumínì. Mìsto tak spolu s Èeskými drahami zkouší neobvyklým projektem vyøešit vleklý problém s bezdomovci, kteøí v Bohumínì okupují nádra¾ní vestibul a pøedevším svým zápachem obtì¾ují cestující. V noci spí u pokladen, pøes den pak v nejrùznìjších koutech nádra¾í a èasto zneèiš»ují nádra¾ní interiéry i jeho okolí. Cestující si pak právem stì¾ují, policisté i pracovníci Èeských drah lidi bez domova z nádra¾ních prostor vykazují a bezdomovci se na nádra¾í zase zanedlouho vracejí. Tento zaèarovaný kruh tak mo¾ná vyøeší zvláštní oddìlená místnost, která bude na nádra¾í urèena právì bezdomovcùm.   
„Jde o spoleènou myšlenku mìsta a Èeských drah a myslíme si, ¾e by mohla být ¾ivotaschopná. Náš návrh spoèívá v tom, ¾e ve vestibulu nádra¾í vznikne speciální „èekárna“ pro lidi bez pøístøeší. Vyu¾ívání této místnosti bude mít pøísná pravidla, bezdomovci nebudou moci spát v jiných nádra¾ních prostorách a budou muset vyu¾ívat také Denní centrum pro bezdomovce, které zaène ještì do konce tohoto roku ve mìstì,“ øekla místostarostka Bohumína Vìra Palková.
 
Místnost, kterou chtìjí dráhy spolu s mìstem bezdomovcùm vyèlenit, je vytápìná a disponuje oddìlenou èástí s umyvadlem a vodou. Mìsto se na neobvyklém projektu hodlá finanènì spolupodílet. Bude platit pronájem místnosti a pøispívat drahám na její úklid i na bezplatném u¾ívání jinak zpoplatnìných nádra¾ních toalet lidmi bez domova. Tímto krokem by se mìlo vyøešit i to, ¾e bezdomovci, kteøí se zdr¾ují v prostorách nádra¾í, vykonávají své potøeby v nádra¾ním suterénu. Mìsto o konkrétních podmínkách zatím jedná s Èeskými drahami. Pøedpokládané roèní náklady mìsta na provoz této speciální místnosti jsou zatím asi 90 tisíc korun.
 
Nezávisle na této èekárnì pøipravuje mìsto ve spolupráci s Charitou Bohumín vznik oficiálního denního centra pro bezdomovce na Drátovenské ulici v Bohumínì-Pudlovì v pøízemí jednoho z mìstských domù. Centrum bude provozovat Charita Bohumína, ale nebude slou¾it jako noclehárna, rozšíøí jen slu¾by, které dosud vykonává provizorní centrum pro lidi bez pøístøeší v budovì evangelické fary na Masarykovì ulici v centru Bohumína. Prostory budoucího denního centra pro lidi bez domova se právì dispoziènì upravují a buduje se tam i sociálního zázemí. Provozování centra se ujme Charita. Mìsto roènì pøispìje èástkou 60 tisíc korun. Od roku 2010 by mìla být tato slu¾ba pøevá¾nì financována z prostøedkù Individuálního projektu Moravskoslezského kraje.
 
„Denní centrum není ¾ádnou novinkou, polooficiální u¾ v Bohumínì funguje, a my teï chceme, aby své slu¾by rozšíøilo. Vyu¾ívat ho budou moci jen ti, kteøí budou dbát na svou hygienu. Chceme, aby byli bezdomovci civilizovaní, aby se minimálnì jedenkrát týdnì umyli a vymìnili si šaty. Uvidíme, do jaké míry budou slu¾by vyu¾ívány, jsme pøipraveni je rozšíøit, ale s noclehárnou nepoèítáme. Máme pøedstavu, ¾e by se bezdomovci i fyzicky na provozu denního centra podíleli,“ dodala bohumínská místostarostka Vìra Palková.
 
Podle sociálního odboru zdejší radnice se v Bohumínì pohybuje dvacítka stálých bezdomovcù. Další zhruba dvì desítky lidí bez pøístøeší patøí do skupiny, která vyhledává pomoc jen v urèité èásti roku, napøíklad v zimì. I tìmto lidem pomáhají zatím ve zmiòovaném provizorním centru v budovì evangelické fary na Masarykovì ulici.
 
Lucie Balcarová


Komentáøe
Poslední komentáø: 27.11.2008  19:09
 Datum
Jméno
Téma
 27.11.  19:09 her.vera
 27.11.  05:46 Bobo :-)))
 26.11.  15:35 Ivo¹
 26.11.  11:37 Bobo :-)))
 26.11.  11:26 wiki
 26.11.  10:14 Josef
 26.11.  07:54 Karla