Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Výstava novináøské fotografie
 
Jako témìø ka¾dý rok jsem i letos  navštívil výstavu World Press Photo v pra¾ském Karolinu.  Loni ji navštívilo témìø  16 tisíc návštìvníkù a nelze pochybovat, ¾e podobnì tomu bude i tentokrát. Výstava konèí 12. øíjna.
 
 Do letošního roèníku soutì¾e se pøihlásilo celkem 5 019 profesionálních fotografù ze 125 zemí svìta. Pøedlo¾ili porotì 80 536 snímkù v digitální podobì.  Jury ocenila v deseti kategoriích 59 autorù ze 23 zemí. Bohu¾el, ¾ádný èeský fotograf v obrovské mezinárodní konkurenci se svými snímky neuspìl.  Výstavu letos uvidí návštìvníci na více ne¾ 90 místech ve ètyøiceti pìti zemích svìta.
 
I letošní roèník  výstavy pøipomíná hlavní svìtové události uplynulého roku. Vítìzná fotografie dokumentuje válku v Afganistánu. Další autoøi mapují váleèné konflikty na africkém kontinentì èi smrt Benazir Bhuttové. Kategorii portrét dominuje bývalý ruský prezident Vladimír Putin, úsmìv vyvolává reportá¾ o rekreantech na italském jezeøe Garda. Samozøejmì nechybí ani oblíbená kategorie sport èi umìní.
 
Výstava World Press Photo v Praze se stala pøíle¾itostí pøipomenout si, v jakém to ¾ijeme svìtì. U ka¾dého snímku je popisek s údaji o místì  a okolnostech jeho vzniku, který dává návštìvníku pøíle¾itost v¾ít se do zobrazovaného dìje. Musím ètenáøe ujistit, ¾e nìkteré snímky jsou velmi pùsobivé,  i kdy¾ jsou zdánlivì všední .
 
Absolutním vítìzem se stal Tim Hetherington z Velké Británie snímkem amerického vojáka, který odpoèívá bìhem slu¾by v Afganistánu. (Byl uveøejnìn témìø všude). Na mne nejvíc zapùsobil snímek afgánského vesnièana dr¾ícího v náruèí syna, který byl zabit pøi americkém leteckém útoku na vesnici, v ní se údajnì mìli skrývat povstalci. Ta vesnice však byla vládì loyální a rozhodla se po náletu proti okupantùm bojovat. (Není uvolnìn k publikaci).
Také snímky posledních chvil pøed atentátem na Benazir Bhuttovou mají velkou vypovídající sílu.
 
Vítìzkou Ceny Prahy se stala americká dokumentární fotografka Carolyn Drake, která pøedstavila sérii fotografií lidí z chátrajících dolù na Ukrajinì. Pùsobivé jsou té¾ snímky Jihoafrièana  Brenta Stirtona z Demokratické Republiky Kongo. Ten se zamìøil na vymírající horské gorily v oblasti ozbrojeného konfliktu.
Výstava umo¾nila si znovu uvìdomit nejen to, co se dìje kolem nás, ale i na opaèném konci svìta. Uvìdomit si, ¾e se nás to týká.
Ivo Antušek
 
Chris Detrick Jason, USA – 3. cena za Sportovní reportá¾
Jason Walberg dloube do oèí Jonathabna Tavernariho pøi basketbalovém zápase v Utahu. Faul odpískán nebyl a ani ke zranìní Tavernariho nedošlo.
 
Brent Stirton, Ji¾ní Afrika – 1. cena Soudobé problémy
Správci Národního parku Virunga v Demokratické republice Kongo vynášejí tìla ètyø goril horských zastøelených v pralese. Byly zabity na území zmítaném konfliktem zpùsobem odpovídajícím popravám lidí.
 
Jean Revillard, Švýcarsko – Soudobé problémy
Pìt let po uzavøení uprchlického centra v Calais pøespává v chatrèích okolo 500 uteèencù z Iráku, Afganistanu èi Darfuru pøed tunelem do Británie v nadìji, ¾e se tam pøece jen dostanou.
 
Platon, Velká Británie – První cena Portrét
Vladimír Putin, president Ruské federace
 
 
Vanessa Winship,  Velká Británie – Portrét
Dívky z východního Turecka, které  po letech konfliktu Kurdù s vládou opìt mohly chodit do školy.
 
Paul Nicklen, Kanada
Kly narvala, kdysi prodávané jako rohy jednoro¾ce, jsou dodnes pro peníze loveny skupinami Inuitù.
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 11.10.2008  12:48
 Datum
Jméno
Téma
 11.10.  12:48 gagi pozdì, ale pøece
 11.10.  10:26 Dana
 10.10.  16:16 Dùchodka
 10.10.  15:49 Rù¾ena
 10.10.  10:03 jisuch53