Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Kvìta u¾ trùní ve vanì!
Výstava dýní v trojské botanické mù¾e zaèít.

VÝSTAVA DÝNÍ: 2. záøí - 5. øíjna 2008 (záøí: dennì 9 - 19 hodin, øíjen: 9 - 17 hodin)
Botanická zahrada hl. mìsta Prahy: venkovní expozice - areál Jih
 
 
Bílé ufo, Lakota, Modrý Hubert, Dlouhán z Nice, Zlatý nuget, Aladin, Kvìta... - to nejsou postavièky z animovaného filmu studia Pixar, ale názvy dýòových odrùd, které Ing. Petr Herynek, dlouholetý spolupracovník Botanické zahrady hl. mìsta Prahy, "pøikulil" v tìchto dnech do Troje. Jsou jich skoro dvì tisícovky. A jsou okrasné i u¾itkové. Vìtšina z nich vyrostla "u Herynkù", nìkteré na latifundiích Zemìdìlské univerzity v Praze, jiné u  Výzkumného a šlechtitelského ústav zelináøského v Olomouci.
 
Urèitì víte, ¾e:
Domovinou dýní je Støední a Ji¾ní Amerika. Je to jednoletá, teplomilná, liánovitá rostlina patøící mezi zeleninu. Mohou být kulaté, zploštìlé, vejcovité, válcovité, hruškovité i baòaté, malé i velké. Povrch plodu bývá hladký, ¾ebrovitý nebo hrbolatý. Nìkteré jsou zbarvené zelenì, jiné krémovì, oran¾ovì, ¾lutì, mohou být dokonce tmavì zelenì kropenaté èi pruhované. Du¾nina tykví bývá nazelenalá, krémová, ¾lutá i oran¾ová. I chu»ovì jsou tykve velmi rozmanité, nìkteré se na jazyku jen rozplývají díky své hladkosti a jemnosti, chutnají po oøíšcích, po másle, ovšem najdou se i takové, které byste do pusy rozhodnì strkat nemìly...
 
K výstavì:
Mezi vystavovanými exponáty najdeme v celé úvodní expozici po celou dobu výstavy tykve všech barev, tvarù, velikostí a chutí... . Nechybí špagetová, fíkolistá, goliáš,  cuketa, olejná, turbanová, patizon,... Ve vystavované sbírce nalezneme celou øadu zajímavostí: premiérovì se pøedstavuje tykev odrùdy Kamo Kamo s výrazným ¾lutým ¾ebrováním, najdeme zde ¾lutý patizon Nova se zeleným "okem", taky tøeba dýni Metro, kterou mù¾eme jíst zastudena i upravenou a má ú¾asnou oøíškovo máselnou chu».
Oproti loòské dýòové výstavì je v té letošní sortiment  témìø ètyønásobný. "Chtìl jsem, aby vedle dýní lidé vnímali i aran¾má a barevnou skladbu expozice. Proto je kladen vìtší dùraz na kompozici celé výstavy," prozrazuje "dýòovou" filozofii Petr Herynek, který vìøí, ¾e se letos budou návštìvníci zahrady ještì více kochat.


 

          
 
Tak se pøijïte pokochat!
 
Doprovodný program:
víkendový prodej  dýní
4. a 5. øíjna: Pracovní dílny pro dìti i dospìlé v areálu Jih -  venkovní expozice:
výroba zvíøátek z dýní s vyu¾itím podzimních plodù + malování na dýnì...
Co byste mìli o dýních rozhodnì vìdìt (kdy¾ u¾ odoláte dýòovým aran¾má v zahradì):
Úèinky na organismus: obsahuje a¾ 90% vody a relativnì málo sacharidù. Je bohatá na sodík, mìï, draslík, hoøèík, ¾elezo, chlor a fosfor.
K tomu má  dýòový olej: pozitivní vliv na krevní zásobení mozku, sni¾uje hladinu cholesterolu, sni¾uje riziko infarktu myokardu, zpomaluje kornatìní tepen a blahodárnì pùsobí proti zánìtùm kù¾e -  pravidelným pou¾íváním celkovì zvyšuje fyzickou a psychickou odolnost organismu...

- A dýòová semínka: - jsou výborná pro zdravé vlasy a nehty
 
A co u¾ brzy v BZ za¾ijete:
- SEZNAMTE SE S BOTANICKOU ZAHRADOU - Balkonové rostliny: ètvrtek 4. záøí v 16 hodin (sraz u pokladny venkovní expozice). Provázení s Ing. Alenou Novákovou PhD., kurátorkou sbírky.
- VÝSTAVA MASO®RAVÝCH ROSTLIN: Motto: Podivný svìt; rostliny ¾erou hmyz, hmyz vypadá jako rostliny: 6. - 14. záøí, skleník Fata Morgana a okolí, dennì 9 - 19 hodin (vèetnì pondìlí!!!)
Marcela Uhlíková, BZ Praha


Komentáøe
Poslední komentáø: 03.09.2008  13:47
 Datum
Jméno
Téma
 03.09.  13:47 Dana
 02.09.  21:59 kvìta DÝNÌ
 02.09.  08:17 Magdalena