Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Sloní trampoty v Zoo Ostrava
aneb pøíbìh (tentokrát) se š»astným koncem
 
Chov slonù v lidské péèi patøí stále, pøes všechen pokrok a znalosti získané zejména v posledních deseti èi patnácti letech, k velmi slo¾itým a nároèným èinnostem. Bývá doprovázen øadou pøekvapení, èasto i velmi nemilých  a stává se pøi nìm øada naprosto nepøedvídatelných událostí.
 
Tak tomu bylo i v Ostravì v prùbìhu minulých dnù a týdnù. Bylo tomu pøesnì deset dní, které v Ostravì strávily dvì nové a dlouho oèekávané sloní samice ( dcera Vishesh 11 let a matka Johti 41 let ) ze Zoo Belfast. Kolegové ze Zoo Belfast nedávno odletìli zpìt do své domovské zoo a byli velmi spokojeni jak s celým prùbìhem nároèného transportu, tak s úspìšnou aklimatizací svých zvíøat v prostorách ostravského pavilonu.
 
V pondìlí 21. dubna 2008 pøi pravidelné ranní kontrole zvíøat však ostravští chovatelé objevili, ¾e mladší samice Vishesh má krvavý konec chobotu. Pøi dùkladnìjší kontrole pak bylo zjištìno, ¾e jí konec chobotu dokonce zcela chybí.
 
Nikde se nepodaøilo nalézt místo, kde by mohlo dojít ke zranìní. Úraz se navíc stal v té dobì v jediném skrytém místì za zdí, které ještì tehdy nebylo monitorováno kamerou. A tak jediným smysluplným vysvìtlením se jeví, ¾e konec chobotu ukousla starší slonice – matka Johti. Pøedpokládáme, ¾e se tak stalo spíše neúmyslnì pøi pøíjmu krmiva, svou roli ale mohla sehrát i nedávno probìhlá výmìna zubù u Johti nebo i obèas pubertální chování dorùstající dcery.
 
Posti¾ená slonice Vishesh zpoèátku nemohla pøijímat potravu, proto¾e její chobot – v podstatì její „ruka“ - byl urèitì velmi bolestivý. Proti svým dosavadním zvyklostem se naštìstí nauèila  pøicházet k hrazení a nechala se svými ošetøovateli krmit a napájet pøímo do tlamy. I konec chobotu si nechávala ostøíkat vodou a promývat dezinfekcí. Vcelku dobøe snášela i injekèní aplikaci antibiotik.
 
Po nìkolika dnech intenzívní péèe ve dne v noci však pøestala k hrazení pøicházet a omezila pøíjem potravy z rukou svých ošetøovatelù. Toto znepokojující zjištìní se však naštìstí záhy vysvìtlilo - slonice u¾ byla schopna pøijímat pøinejmenším èást potravy sama. Obratnost chobotu sice ještì není dokonalá, ale den ode dne se zlepšuje a Vishesh nachází nové zpùsoby, jak potravu lépe uchopit a dopravit do tlamy. Definitivní zhojení rány na chobotu však bude probíhat ještì dlouhou dobu.
 
V souèasné dobì si ji¾ nezasvìcený pozorovatel mo¾ná ani nevšimne, jaký handicap slonice má.
 
Jinak je mo¾no ještì doplnit, ¾e zranìní, která si zpùsobují sloni navzájem, nejsou jevem zcela neobvyklým. V pøedloòském roce kupøíkladu došlo k prokousnutí chobotu jiné z našich samic Jumby samicí Suseelou - po úspìšném veterinárním zákroku dnes Jumbo chobot bez problému plnohodnotnì u¾ívá. Ke zranìním chobotù slonù (a nejen jich) dochází samozøejmì také v pøírodì. 
Stanislav Derlich
 
Foto:
foto 1 -  konec zranìného chobotu samice Vishesh vypadal zpoèátku opravdu hrozivì
foto 2 - ošetøovatel Dan Zvolánek napájí Vishesh vodou pøímo do tlamy
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 06.05.2008  18:48
 Datum
Jméno
Téma
 06.05.  18:48 Ivo
 06.05.  07:03 Magdalena
 06.05.  06:54 denda04
 06.05.  06:41 Karel