Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Plánovaný pøíchod nových dvou slonù do Zoo Ostrava
 
Po dlouhém pøípravném období a nìkolikerém odkladu by se mìl v termínu od 7. dubna do 10. dubna uskuteènit dlouho oèekávaný transport dvou slonù indických ze zoologické zahrady v severoirském Belfastu do Zoo Ostrava. Odklady byly zpùsobeny veterinárními opatøeními Evropské unie v souvislosti s loòskou nákazovou situací týkající se zejména výskytu slintavky a kulhavky v nìkterých zemích Evropy.  
 
Tak jak je v moderních zoologických zahradách, zejména v posledním desetiletí standartem, i tato zvíøata k nám poputují zdarma v rámci evropského záchovného programu slonù indických v lidské péèi na základì doporuèení koorinátora programu.
 
Jedná se o dvì samice - matku (Johti, 41 let) s dcerou (Vishesh, 11 let).
Z chovatelské hlediska je cenná zejména mladší samice, nebo» by mohla být potenciální matkou pøíštích mláïat.  Ale ani starší samice, matka Johti, není jako ji¾ rozmno¾ující se a odchovávající samice, ani zdaleka pro další reprodukci ztracena. Zabøezne-li toti¾ sloní samice nejpozdìji do 13 - 20 let vìku, je schopna pøivádìt pak na svìt další mláïata i tøeba v padesáti letech. 
Pøipomínáme, ¾e se doposud v historii èeských zoologických zahrad nenarodilo ¾ádné ¾ivé sloní mládì. Obì samice jsou v souèasnosti pøivykány na pobyt v transportní bednì a k samotnému nalo¾ení by mìlo dojít 7. dubna. Slony bude na jejich cestì doprovázet nejen jejich stávající ošetøovatel, na kterého jsou zvyklé, ale rovnì¾ pracovníci naší zoo, kteøí je budou mít na starosti. Tito u¾ vyjeli  na cestu s pøedstihem, aby se mohli  pøímo na místì se slony lépe seznámit  a pod dozorem jejich stávajících ošetøovatelù co nejlépe poznat všechny jejich indivuální potøeby a vlastnosti.
Pøedpokládané vypouštìní slonic z transportních beden probìhne 10. dubna. Slonice  nebudou  ihned po vypuštìní spojeny se dvìmi stávajícími starýmy slonicemi.
Všemu bude pøedcházat pomìrnì dlouhý proces postupného seznamování. Kromì tohoto plánovaného tranportu je ostravská zoo i nadále v intenzivním jednání ohlednì získání geneticky vhodného samce z nìkteré z dalších evropských zoologických zahrad. K pøípravám a plánování jeho dovozu však mù¾e dojít teprve, a¾ si na sebe všechny 4 sloní samice dostateènì zvyknou.
 
Stanislav Derlich
Foto: slonice v Zoo Belfast
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 07.04.2008  14:46
 Datum
Jméno
Téma
 07.04.  14:46 Vesuvanka :-)))
 06.04.  12:05 Rù¾ena
 06.04.  09:53 Milan
 06.04.  08:47 wiki