Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Stopy lidí
 
Kdy¾ mì synek vyzval, abych s ním šel do Národního musea na výstavu Stopy lidí, nadšení u mne nevzbudil. Radìji bych šel na výstavu Valdštejna èi Alše, o této výstavì jsem nic nevìdìl.  Nakonec jsem však byl rád, ¾e jsem se podvolil a øeknu vám proè.
 
Výstava  toti¾ pøedstavuje nevídanou procházku lidskými dìjinami. Noha, symbol dynamiky a pokroku, se stává prostøedníkem  poznávání, jak lidé osídlovali a mìnili planetu Zemi a¾ po okam¾ik, kdy jejich noha spoèinula na Mìsíci.  Tolik druhù bot jsem vidìl naposledy pøed mnoha lety v podnikovém museu Bati ve Zlínì a nepochybuji, ¾e nìkteré exponáty odtamtud pocházejí. Uvidíte tu obutí Ötziho, boty šlechticù, stejnì jako miniboty zdeformovaných noh Èíòanek, boty Egyp»anù i návlek na botu z výbavy Apolla 11. Dá se øíct, ¾e se projdete dìjinami z pravìku a¾ na Mìsíc, budete se pohybovat po podlaze jeskyò  èi po plá¾i, místnostmi s podlahou døevìnou, dlá¾dìnou, èi spoèinete na èerveném koberci svìtoznámých hvìzd. Výstava pøi tom ukazuje vývoj èlovìka v umìleckých projevech, zdobícího svou nohu ozdobami z kovu i peøí,  tetováním èi  chránící ji nejen obuví, ale i onucemi, punèochami apod.
 
Hned po vstupu branou ve tvaru nohy je na stìnì okolo 300 rùzných rèení, v nich¾ noha hraje urèující roli. Co mám na mysli? Napø. dr¾et krok, stát si na svém, postavit se na zadní, ¾ít na vysoké noze, jednou nohou v hrobì atd., atd. A ka¾dý návštìvník hned mù¾e svou stopu zanechat na zdi v podobì nápisu. Deset z tìchto rèení je také motivem jednotlivých úsekù expozice, která neváhá vyu¾ít nejmodernìjších sdìlovacích prostøedkù, jakými jsou napø. velkoplošné ploché obrazovky.
 
Co mne nejvíc zaujalo?
Operaèní stùl, na nìm¾ se zblízka promítal celý prùbìh  výmìny kyèelního kloubu za umìlý. To na mne zanechalo nejvìtší dojem a pøiznávám, ¾e jsem to nedokoukal…Nemám na to ¾aludek.
 
Výstavou vás provede katalog, ale kdy¾ si ho nekoupíte, nezabloudíte. Celou cestou vás provází pan Stopka, otisk chodidla, který vám na rozcestí øekne kudy ne, a kudy ano. Dìti zase provedou dvì komiksové postavièky Miguu (svahilsky noha) a Tibia (latinsky holenní kost), které jim v komiksu vysvìtlí, oè v konkrétním souboru exponátù jde. Dìti mohou své poznatky osvìdèit v kvízech, dospìlí odhalením zámìrných nesrovnalostí.
 
Výstava je dalším potvrzením správnosti volby mladého PhDr. Michala Lukeše za øeditele Národního musea. Ten svá univerzitní studia dokonèil teprve pøed 9 lety a ve funkci se mu ji¾ nìkolik let daøí.
Zásluhu na této konkrétní výstavì má autorka scénáøe Milena Secká  a scénograf Daniel Dvoøák, nìkdejší øeditel Národního divadla, jemu¾ pøíprava trvala za pomoci nìkolika desítek odborných pracovníkù okolo sedmi mìsícù.
 
Výstava Stopy lidí potrvá v Národním museu v Praze do konce èervna 2008.Urèitì ji pøi návštìvì Prahy nezapomeòte shlédnout!
Pro ty, kdo mají do Prahy daleko, nebo cestovat nemohou, pøipravilo Národní museum jinou lahùdku. K právì probíhající úspìšné výstavì Stopy lidí nachystalo další atraktivní zpùsob, jak se seznámit s vystavenými exponáty. Na internetové adrese www.stopylidi.cz naleznete volnì pøístupnou virtuální prohlídku výstavy. Zde máte mo¾nost podívat se prostøednictvím poèítaèové animace do prostøedí výstavy a  projít si ji do nejmenších podrobností.
Cílem autorù je umo¾nit zájemci podívat se v klidu domova do výstavních prostor, eventuálnì dávají mo¾nost si o¾ivit vzpomínku na návštìvu a vyvolat si v pamìti to, co na výstavì bylo. Virtuální prohlídka poskytuje dokonce øadu doplòujících informací, které na výstavì nenajdete.
Vyzkoušejte, nic to nestojí, jen trochu èasu.
Ivo Antušek
 
Ilustraèní foto - Národní museum:
Døevená brusle
Prsten na nohu s chøestidlem - Indie
 
Další èlánky autora:
Byl jsem u konì
Jak ¾ijeme, tak øídíme
Jan Petránek mezi svými
Balíky do Terezína
Hodina v autoškole
Ochrana poèítaèe laickýma oèima
Nejde jen o jazyk
Jak rychle jezdit
Výlet do Berlína
Z pamìtí uèitele autoškoly - 1
Z pamìtí uèitele autoškoly - 2
Z pamìtí uèitele autoškoly - 3
Jezdìní v Americe
Rok poté
Daò z hlouposti
Levnì za zdravím
Dopis pøíteli
Omezte konstrukèní rychlost aut!
Novému øediteli dopravní policie
Slovo o nepøizpùsobivých
Pra¾ská sobotní vycházka
Karty našich vnukù
Jak to skuteènì bylo


Komentáøe
Poslední komentáø: 19.01.2008  09:56
 Datum
Jméno
Téma
 19.01.  09:56 Kopøiva Jen chvála
 18.01.  23:51 bea
 18.01.  09:33 Rù¾ena Malý dodatek
 17.01.  22:43 Ivo Rù¾ence
 17.01.  21:31 Gabi-florka
 17.01.  21:27 milokoc
 17.01.  20:23 Ludmila T
 17.01.  17:05 Rù¾ena Obuv Ötziho
 17.01.  10:29 Ludmila Ivo
 17.01.  10:10 Ivo Oprava
 17.01.  09:15 wiki
 17.01.  09:03 Bobo :-)))
 17.01.  08:45 Katka
 17.01.  07:53 Jitka I.