Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Boubelky rostlinné øíše
Výstava sukulentù ve Fata Morganì
 
VÝSTAVA SUKULENTÙ aneb Pøedstavujeme boubelky rostlinné øíše
6. 11. 2007 - 25. 11. 2007, út a¾ ne 9 – 16 hodin (v pondìlí je skleník uzavøen)
Botanická zahrada hl.mìsta Prahy – skleník Fata Morgana + fotografická èást ve štole skleníku.
 
Botanická zahrada v Troji hodlá své návštìvníky v následujících dnech „dostat“ na sukulenty – boubelky, je¾ doká¾ou ve svém tìle shroma¾ïovat vodu. Ta jim pak umo¾ní pøe¾ít i velmi dlouhá „nevý¾ivná“ období v pouštích a popopouších.
Letošní výstava je zamìøená hlavnì na sukulenty a xerofyty se ztlustlými stonky nebo koøeny (èili kaudiciformní a pachykaulní), co¾ jsou rostliny vìtšinou velmi vhodné k pìstování coby pokojové bonsaje.
 
Doprovodné akce:
Vedle „boubelek“ rostlinné øíše na návštìvníky èeká i mo¾nost poprvé nahlédnout do novì budovaného zázemí BZ - tzv. Areálu Západ - do skleníku se toti¾ u¾ dostaneme novou cestou.
 
Od 1. listopadu do 31. bøezna 2008 je navíc vstup do venkovních expozic ZDARMA, a to i na všechny výstavy, které nás ještì do konce roku èekají:
 
8. 11.: Seznamte se s botanickou zahradou: Stálezelené rostliny. Sraz u pokladny venkovní expozice v 16 hodin. Provází RNDr. Pavel Sekerka, kurátor sbírky. Akce probìhne jak na venkovní expozici, tak v zásobní zahradì.
11.11. v 11 h: Svatomartinské víno. Vinice sv. Kláry tradiènì s novým vínem....
17.11. - 2.12.: O perníku a koøení. Po úspìchu v roce 2006 se perník vrací do zahrady...
13. - 28.12.: Voòavé Vánoce. Vánoèní premiéra...
 
Urèitì víte,  ¾e:
Xerofyty jsou rostliny pøizpùsobené fyziologickými a morfologickými vlastnostmi rùstu a rozmno¾ování pro obývání suchých stanoviš», tak¾e jim nevadí obèasný nebo trvalý vodní stres.
Nejbì¾nìjší formou sukulence je ulo¾ení zásobních pletiv v listech. Tzv. listové sukulenty rodu Sedum (rozchodník) nebo Sempervium (netøesk) rostou i ve støední Evropì. K dalším nejznámìjším rodùm patøí Aloe, Agave, Echeveria, Gasteria, Haworthia, Lithops a mnohé jiné.
Koøenové sukulenty mají zásobní pletivo ulo¾ené jen ve ztlustlých koøenech, a proto nebývají pøedmìtem zájmu pìstitelù.
Podstatnì oblíbenìjší jsou sukulenty se souèasnì ztlustlými koøeny i stonky (tzv. kaudiciformní sukulenty). K oblíbeným ve sbírkách patøí rody Kedrotis, Ibervillea nebo Fockea.
Tøetí skupina sukulentních rostlin má ulo¾ena zásobní vodní pletiva ve ztlustlém stonku. Nejznámìjší skupinou rostlin s tímto typem sukulence jsou nepochybnì kaktusy. Je však tøeba øíci, ¾e i jiné sukulenty mohou mít vodní pletiva ulo¾ená ve stonku. Svým vzhledem pak èasto kaktusy pøipomínají. K nejznámìjší patøí rody Euphorbia, Stapelia, Huernia a Pachypodium.
Pachykaul je název pro takové ztlustlé stonky, které do zásobních pletiv ukládají kromì vody té¾ asimiláty nutné pro pøe¾ití rùznì dlouhého období sucha nebo jinak vynuceného vegetaèního klidu.
Kaudex je v rùzné míøe zesílená èást kmene a koøenù. Ztloustnutí pak závisí na mno¾ství vodozásobního pletiva. Pachykaulní stonek je tedy urèitou obdobou kaudexu.
 
Marcela Uhlíková, BZ Praha
 
FOTO: Aloe pillansii...
             Pachypodium windsorii




Komentáøe
Poslední komentáø: 09.11.2007  14:10
 Datum
Jméno
Téma
 09.11.  14:10 Vesuvanka
 09.11.  12:48 wiki