Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Nejmrazuvzdornìjší banánovník rozkvetl
Rostlina budhistického kláštera k vidìní ve Fata Morganì
 
Musella lasiocarpa (Franch.) H.W.Li, èeleï Musaceae – banánovníkovité, endemit z jihozápadu provincie Yunnan v Èínì, umístìní: Fata Morgana - horský skleník - mobilní zeleò.
Zakrslý otu¾ilý banánovník roste v horách do nadmoøské výšky 2.500 m. Jde o rostlinu z horských lesù Èíny poblí¾ Tibetu.  V tomto prostøedí je banánovník vystaven èastým suchým a mrazivým zimám, co¾ je jeden z dùvodù, proè se mu dobøe daøí i v mnoha zahradách po celé Evropì.  Vzhledem k tomu, ¾e domácímu obyvatelstvu tato rostlina slou¾í k ob¾ivì, je její výskyt v pøírodì spíše vzácností. Dokonce se pøed èasem mìlo za to, ¾e vyhynula....
Banánovník Musella lasiocarpa je znám také jako „èínský ¾lutý banánovník“ nebo „zlatý lotosový banánovník“. Ten poslední název se vztahuje ke tvaru kvìtenství tìsnì pøed otevøením, kdy se skuteènì nápadnì podobá kvìtùm lotosu. Proto¾e je ale „Golden Lotus“ v tibetském budhismu pova¾ován mimo jiné za léèivou rostlinu, zaèal se pøed nìkolika lety pìstovat v jednom budhistickém klášteøe. Po pøipojení k Èínì byl prostøednictvím spoleènosti Tropical Plants zahájen import a prodej této exotické rostliny do celého svìta.
 
„Lotosový banánovník“ dorùstá do výšky jen 1,5m, proto je vhodný i do menších zahrad nebo  jako pokojová rostlina. Kvete nìkolik mìsícù a¾ jeden rok. V dobì kvìtu ztrácí listy a po odkvìtu rostlina odumírá. Naštìstí staèí vytvoøit dostateèné mno¾ství odno¾í, ze kterého vzejde nová generace.  Malé, 5 a¾ 6 cm dlouhé plody pokryté èervenající slupkou,  jsou du¾naté a plné èerných semen, a nejsou pøíliš chutné. Ovšem doèkáme se jich jen  pokud máme více rùznì dlouho kvetoucích rostlin. Kvìty banánovníkù jsou toti¾ jednopohlavní a v kvìtenství se netvoøí souèasnì, nejprve vykvétají kvìty samièí....
 
Musella lasiocarpa ovšem není v nabídce rostlin, které coby pøebytky nabízí Fata Morgana ještì v pátek od 9 do 16 hodin. Jo, a kdy¾ u¾ budete ve skleníku Fata Morgana, rozhodnì byste mìli navštívit venkovní expozice. Od 1. listopadu jsou toti¾ pøístupné ZDARMA, a to dennì 9 – 16 hodin a a¾ do 31. bøezna 2008 (1. dubna toti¾ startuje nová sezóna 2008).
 
Podzim v botanické zahradì je prostì nádherný!
 
Marcela Uhlíková, BZ Praha
FOTO: Musella lasiocarpa


Komentáøe
Poslední komentáø: 03.11.2007  19:35
 Datum
Jméno
Téma
 03.11.  19:35 Ludmila T