Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Yungchen Lhamo – Mùj ¾ivot v exilu
 
Pozvánka na koncert a besedu nejznámìjší tibetské zpìvaèky Yungchen Lhamo (druhý nejznámìjší ¾ijící Tibe»an na svìtì – po dalajlámovi). Koncert probìhne ve ètvrtek 1. 11. 2007 ve 20.00 v Evangelickém kostele na Èeskobratrské ulici.
Sdru¾ení M.O.S.T.  (malé obèanské sdru¾ení tolerance) se zároveò podaøilo ve spolupráci s Ostravskou univerzitou zajistit na pátek 2. 11. 2007 besedu. Bude se konat od 13.00 hodin v aule Pedagogické fakulty na Èeskobratrské ulici (poblí¾ Husova parku). Na stejném místì loni zaèínali buddhistiètí mniši sypat mandalu z písku. Setkání se bude jmenovat
YUNGCHEN LHAMO – Jdi a zpívej - o ¾ivotì v exilu.
Tlumoènice z angliètiny bude pøítomna.
 
Veøejnost se tak mù¾e seznámit s Y. Lhamo nejen jako s vynikající zpìvaèkou, ale hlavnì jako se zástupkyní stále okupované zemì.
Tibet dnes ve svìtì reprezentují dvì výjimeèné osobnosti: Dalajláma a zpìvaèka Yungchen Lhamo, její¾ jméno v pøekladu znamená „bohynì melodií a písní“.
Narodila se ve Lhase v dobì èínské kulturní revoluce a své jméno dostala od místního mnicha. Od ètyø let, kdy její rodièe byli odvedeni do pracovního tábora, ji vychovávala babièka, která byla také nìkolik let zavøená. V roce 1989 pøešla pøes Himaláje 1600 km dlouhou cestu za hranice do Nepálu, oznaèovanou za "nejriskantnìjší únikovou stezku" svìta.
"Celkem nás bylo pìt. Prchala jsem se svým pìtiletým synem a dalšími Tibe»any, vedli nás dva pastevci. V Himalájích je ale také èínská armáda, lupièi i udavaèi, kteøí Tibe»any chytají a pøedávají je úøadùm. Vidìla jsem své pøátele umírat, omrzly jim ruce, nohy, toté¾ se mohlo stát mì. Kdy¾ teï vzpomínám na pøechod Himalájí, vím ¾e ty obtí¾e nelze vyjádøit slovy. Ale kdy¾ zpívám, tak to témìø doká¾u. Cítím ty hory i všechno další co jsem na cestì za¾ila."
První zastávkou budoucí zpìvaèky byla Dharamsala, støedisko tibetských exulantù na indické stranì Himalájí. Zde Yungchen poprvé vystoupila na veøejnosti pøed tibetskými uprchlíky, a Dalajláma byl prvním kdo rozpoznal její talent a povzbudil ji, aby svým zpìvem šíøila tibetskou kulturu ve svìtì.
„Kdy¾ jsem pøekroèila tibetskou hranici, ztratila jsem vše, a zùstalo mi jen to, co mám v sobì, a to mohu nabídnout. Lidé si øíkají: já bych mohl udìlat to a to a to jen kdybych mìl tolik a tolik penìz. Ale to není pravda. Kdy¾ se usmìjete na svého souseda, ¾ádné peníze vás to nestojí.“
Yungchen Lhamo je èlovìk s jedineèným osobním kouzlem, které se projevuje nejen pøi koncertech, ale také pøi osobním setkání, proto jsme se rozhodli vám jedno takové zprostøedkovat.
 
Na setkání zve
Doc.Eva Mrhaèová, dìkanka FF OU
Doc. PhDr. Josef Malach, dìkan PdF OU

ve spolupráci s Obèanským sdru¾ením M.O.S.T. (malé obèanské sdru¾ení tolerance) a Colour production
 
Ing. Petr Ïásek
 
Více na www.ProTibet.org, www.colours.cz a www.YungchenLhamo.com
 
Zpìvaèka Yungchen Lhamo
aneb „bohynì melodií a písní“.
Melodie a barevnost jejího hlasu pøitom vytváøejí zá¾itek zcela odlišný od monotónního zaøíkávání tibetských mnichù. I kdy¾ Yungchen Lhamo vystupuje bez doprovodu nástrojù, publikum doslova zhypnotizuje jemným expresivním zpìvem i asijsky ladnými a pøirozenými pohyby. Ve spektru svìtových hudebních stylù pøedstavuje její hudba naprostý unikát. Je jedním z nejúspìšnìjších umìlcù vydavatelství Petra Gabriela Real World.
Narodila se ve Lhase v dobì èínské kulturní revoluce a své jméno dostala od místního lamy tøi dny po svém narození. Od ètyø let, kdy její rodièe byli odvedeni do pracovního tábora, ji vychovávala babièka. Kdy¾ se roku 1989 rozhodla ze své okupované vlasti odejít, èekala ji 1600 km dlouhá cesta pøes Himaláje, oznaèovaná za "nejriskantnìjší únikovou stezku" svìta. "Celkem nás bylo pìt. Prchala jsem se svým pìtiletým synem a dalšími Tibe»any, vedli nás dva pastevci. Ti ¾ijí vysoko v horách a pøevádìjí Tibe»any pøes hranice do Nepálu. V Himalájích je ale také èínská armáda, lupièi i udavaèi, kteøí Tibe»any chytají a pøedávají je úøadùm. Vidìla jsem své pøátele umírat, omrzly jim ruce, nohy, toté¾ se mohlo stát mì. Na cestì jsme byli pøes mìsíc. Kdy¾ vás chytí, jdete na 18 let do vìzení. Ale vìdìla jsem proè to dìlám. Mého dìdeèka Èíòané zavra¾dili, moje matka strávila ve vìzení øadu let. Kdy¾ teï vzpomínám na pøechod Himalájí, vím ¾e ty obtí¾e nelze vyjádøit slovy. Ale kdy¾ zpívám, tak to témìø doká¾u. Cítím ty hory i všechno další co jsem na cestì za¾ila."
První zastávkou budoucí zpìvaèky ve svobodném svìtì byla Dharamsala, støedisko tibetských exulantù na indické stranì Himalájí. Zde Yungchen poprvé vystoupila na veøejnosti pøed tibetskými uprchlíky, a Dalajláma byl prvním kdo rozpoznal její talent a povzbudil ji, aby svým zpìvem šíøila tibetskou kulturu ve svìtì.
Zpìvaèka odjela do Austrálie, kde natoèila první album, její pozdìjší nahrávky vydala znaèka Real World, zalo¾ená Peterem Gabrielem. Jak zní její repertoár? "My v Tibetu nezpíváme, ale modlíme se, tak¾e já zkouším ty modlitby zhudebòovat. Pokud se nìkdo mojí hudbu inspiruje, tøeba ho k nìèemu pøivede. Ne aby se stal tibetským buddhistou, ostøíhal si vlasy, to je maøení èasu povrchními vìcmi. To podstatné je uvnitø: všichni jsme stejní, bojujeme se stejnými démony, ¾árlivostí, zlobou, závistí." Její tøetí album, Coming Home, produkoval renomovaný francouzský skladatel Hector Zazou, na své poslední album Ama nahrála Lhamo skladbu vìnovanou obìtem 9/11. Pøesto ¾e na jejích nahrávkách se podílejí špièkoví hráèi i aran¾éøi, poslech alb zdaleka neposkytuje pøedstavu o tom, co zpìvaèka doká¾e na koncertech. Její hudba se také podstatnì odlišuje od rutinní pøedstavy o world music. Zhudebnìné modlitby toti¾ doprovází jen pohyby svého tìla, a výsledný úèinek je nakonec silnìjší, ne¾ kdyby s ní hráli muzikanti.
Yungchen Lhamo si vynutí pozornost jen osobním kouzlem, co¾ dokresluje i její unikátní výkon na Festivalu sakrální hudby v Maroku, pod otevøeným nebem ve fascinujícím prostøedí øímských zøícenin Volubilis. Koncert vrcholil v prudké bouøi, která smetla stan s obèerstvením. Yungchen Lhamo ale své vystoupení dokonèila v naprosté dùstojnosti, jako èlovìk, který se hned tak nìèeho nelekne.
 
 
 


Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma