Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Podzimní èas
 
Zdálo by se, ¾e se v Botanické zahradì hl. mìsta Prahy nic nedìje. Pøitom je zde tolik zajímavých rostlin - mnohé z nich tøeba v letošním roce poprvé plodí, jiné zase velmi škodí (a nejen letos)...
 
Podzimní èas plný chutí, barev, nástrah a pøekvapení. To dnes mù¾eme najít pøi procházce trojskou botanickou zahradou:
 
1. AKÉBIE PÌTIÈETNÁ (Akebia quinata) -  Rychle rostoucí ovíjivá liána domovem v Èínì, Korei a Japonsku. Dosahuje výšky 5 a¾ 10 metrù. Tmavì zelené listy jsou pìtièetné na dlouhých øapících. V mírných zimách zùstávají na rostlinì. V kvìtnu kvete fialovì hnìdými  kvìty v hroznech, skrytých pod listy. Voní po akátech.
I kdy¾ plodí velmi vzácnì, v Botanické zahradì hl. mìsta Prahy – v èásti japonská zahrada se jí to letos podaøilo!  UNIKÁTNÍM plodem, který je jedlý, je asi 10 cm dlouhá du¾natá tobolka, modro fialové barvy podobná okurce.
 
 
2. ŠKUMPA JEDOVATÁ (Rhus toxicodendron L.) – Váš obdiv rostlina ztratí hned, jakmile se dozvíte, ¾e jde o velmi nebezpeèný keø z èeledi ledvinovníkovitých – dokonce o NEJJEDOVATÌJŠÍ exponát venkovní expozice Botanické zahrady hl. mìsta Prahy.
Je to „zlatý høeb“ rostlin v toxikologických uèebnicích – pøi pouhém dotyku bìhem vegetaèního období zpùsobuje puchýøe. Prvními pøíznaky otravy  jsou: zèervenání poko¾ky, otoky, puchýøe, svìdìní a¾ silné bolesti, které jsou v pøirovnávány k úèinkùm yperitu èi napalmu. I po vyhojení zanechává jizvy.
I kdy¾ jde o pìknou potvoru, její podzimní barevnost rozhodnì lahodí oku.
 
3. SEKVOJOVEC OBROVSKÝ (Sequoiadendron giganteum)V souèasnosti se tyto horští velikáni vyskytují jen v západní èásti Severní Ameriky, zejména ve støední Kalifornii nebo v pohoøí Sierra Nevada.
Sekvojovci obrovskému patøí prvenství jako nejmohutnìjší rostlinì naší planety - primát nále¾í exempláøi s názvem Generál Sherman (je vysoký 92 m,  má v prùmìru 12 m, vá¾í asi 1.200 tun a jeho borka je tlustá a¾ 78 cm ).  
Dva sekvojovce, ovšem s primátem pouze v rámci trojské botanické zahrady, nalezneme i na venkovní expozici: Mìøí U® více ne¾ 12 metrù a letos POPRVÉ PLODÍ!  Šišky sekvojovce obrovského obsahují a¾ 200 drobných semen, která klíèí a¾ druhým rokem.
 
4. METASEKVOJE ÈÍNSKÁ (Metasequoia glyptostroboides) - Je opadavý jehliènan z èeledi tisovcovitých. V tøetihorách bohatì rozšíøen po celé Euroasii. V ledových dobách rod témìø vyhynul a zùstal zachován pouze na malém území støední Èíny. Zde byl objeven jako ¾ijící fosílie a¾ v roce 1941. První semena byla do Evropy zaslána v roce 1949. Z této zásilky pocházející exempláø roste v Prùhonickém parku (šiška na dlani).
Šištice jsou skoro kulovité, asi 1,5 cm v prùmìru, zelené, na dlouhých stopkách. A právì teï je vùbec POPRVÉ najdeme i na (a pod) stromì v trojské zahradì.
 
5. DURMAN METELOVÝ (Datura metel) - Od dávných dob jej indiáni ¾ijící v Mexiku a v USA øadí mezi posvátné rostliny. Psychotropní úèinky durmanu jsou ale tak silné, ¾e jej lidé všech koutù svìta pova¾ovali za rostlinu bohù.
Durman metelový má tobolky s okrouhlými semeny, které èasto lákají dìti. Otrava se projevuje rozšíøením zornièek, poruchami vidìní, pocity sucha v ústech, zarudlým oblièejem, zrychlením tepu. Souèasnì je èlovìk podrá¾dìný, a¾ agresivní, trpí halucinacemi, pøi silné dávce upadá do bezvìdomí a umírá. Je nutná okam¾itá lékaøská pomoc.
 
Všechny výše uvedené exponáty jsou k vidìní  pøi procházce venkovní expozicí areálu Jih. No zkuste odolat a nepøijít!
 
Akce v Botanické zahradì  teï a v nejbli¾ších dnech: 
do 31.10. (dennì 9-17): Dýnì – aran¾má z dýní. Více ne¾ 500 kulatých pøíšer na venkovní expozici (areál Jih).
16.10.2007 - 4.11. (dennì 9-17h): Zajímavé døeviny kolem nás. Fotografická výstava Petra Horáèka ve výstavním sále.
18.10. v 16h: Seznamte se s botanickou zahradou: Jehliènany. Sraz u pokladny venkovní expozice. Provází Ing. Eduard Chvosta, kurátor sbírky.
27.10. (13 – 16h): Pracovní dílny pro dìti – výroba dýòových zvíøátek. Tentokrát dýnì pod rukama dìtí...
31.10. (15 – 20h): Halloween. Pøíšery všech ras, vìkù a pohlaví na venkovní expozici
 
Marcela Uhlíková, BZ Praha


Komentáøe
Poslední komentáø: 12.10.2007  11:53
 Datum
Jméno
Téma
 12.10.  11:53 VlastaV
 11.10.  10:23 Alma
 11.10.  09:56 Bobo :-)))
 11.10.  09:03 Jan