Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Ve Fata Morganì bude (zase) hoøet!
V nedìli dojde na dalšího "èerného chlapce“, asistence: Iva Hüttnerová
 
Víte, ¾e existují po¾árumilovné rostliny, které nerozkvetou, pokud jim poøádnì "nezatopíte"? Jednou takovou, ovšem ve skuteènosti ji¾ tøetím kusem, se od nedìle 9. záøí bude moci pochlubit i sukulentní  èást skleníku Fata Morgana, tropická expozice Botanické zahrady hl. mìsta Prahy.
 
Jmenuje se Xanthorrhoea glauca, ¾lutokap, Grasstree èi black boy...
Patøí mezi jednodìlo¾né rostliny a ve volné pøírodì jsou doma pouze v australských státech Quennsland a Nový Ji¾ní Wales. Navíc rostou mimoøádnì pomalu - za rok o 1 a¾ 2 cm. Tak¾e dospìlé, a¾ 4 m vysoké a èasto rozvìtvené rostliny, jsou staré nìkolik set let.
V Austrálii jim kromì názvu Grasstree - "trávový strom" øíkají také black boy – èerný chlapec. Toto jméno se vá¾e na èerný kmínek, jeho¾ barva není pøirozená, ale je zpùsobená ohnìm. ®lutokapy toti¾ rostou v oblastech, kde po tisíciletí dochází k pøirozeným, pravidelným po¾árùm. Xanthorrhoea se jim dokonale pøizpùsobily, stejnì jako další druhy rostlin, které se zde vyskytují. Dokonce mnohem lépe kvetou v letech po po¾árech. Ohoøelé keøe a stromy pak zaènou obrùstat èerstvými listy pøímo z kmene a s èervenými listy, jejich¾ barva se pozdìji zmìní na zelenou.
Všechny druhy ¾lutokapù obsahují pryskyøici. Pùsobením ohnì a ¾havých sluneèních paprskù se pryskyøice shlukuje do malých kulièek na kmenech a mezi bázemi starých odumøelých listù. Aboriginci, pùvodní obyvatelé Austrálie, vyu¾ívají pryskyøici k upevnìní hrotu oštìpu. Evropští pøistìhovalci ji zaèali pou¾ívat zprvu jako lak a pozdìji k barvení døeva a kù¾e. V souèasnosti obèas slou¾í ke klí¾ení papíru a nebo taky jako pøísada do tiskaøského inkoustu. Relativnì vzácná ¾lutá pryskyøice druhu Xanthorrhoea resinifera nachází uplatnìní v medicínì – domorodci prý u¾ívají pryskyøice hlavnì proti úplavici, prùjmu, kolice, dávení ....
 
U¾ dnes rostou ve skleníku Fata Morgana dva kusy ¾lutokapu, druh Xanthorrhoea johnsonii, v nedìli k nim pøibude nový - Xanthorrhoea glauca, kterou zahrada nedávno nakoupila v anglickém Wallesu a kterou slavnostnì vysadí malíøka a hereèka Iva Hüttnerová.
 
A budeme mít tøi!
 
Na slavnostní vysazování ¾lutokapu navá¾e opalování "jeho kolegy", který se ve Fata Morganì ji¾ pøed pár lety zabydlel. Dnem generální zkoušky na nedìlní "¾eh" byl  pátek 31. srpna, kdy krátce po poledni hoøel kmen ¾lutokapu Xanthorrhoea johnsonii... (a black boy si "medil"...)
 
 
Marcela Uhlíková, BZ Praha
Foto:  
Takhle kvetu, kdy¾ kvetu...
Zkušební pálení black boye - autoøi Jan Ponert a Klára Kalfiøtová


Komentáøe
Poslední komentáø: 09.09.2007  10:06
 Datum
Jméno
Téma
 09.09.  10:06 Rù¾ena
 08.09.  22:02 Ludmila T