Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Uprchlík byl dopaden na Letné
... ale teï je zase zpìt ve skleníku Fata Morgana 
 
Uprchlíkem je Caligo memnon. Ten patøí mezi nejvìtší motýly tropù a je zároveò nejodolnìjším druhem, který po tradièní Výstavì tropických motýlù celoroènì pøebývá  ve skleníku Fata Morgana Botanické zahrady hl. mìsta Prahy. Má krásné hnìdo-šedivé zbarvení a kromì skleníku byl v Praze v uplynulých dnech spatøen na Letné. Proti „podezøelému“ individuu zakroèila stateèná ¾ena ve vìku asi 50 let, která Caliga poznala, odchytila a dopravila do Fata Morgany.
Výteèník je dnes ve skvìlé formì a bìhem zásahu neutrpìl ¾ádnou újmu...
 
 
 
Podra¾ec s magickým okem rozkvetl ve Fata Morganì
... a páchne jako znaènì zanedbaná toaleta hostince poslední cenové skupiny
 
Aristolochia grandiflora, podra¾ec velkokvìtý
Èeleï: Aristolochiaceae, podra¾covité
 
Ve skleníku Fata Morgana Botanické zahrady hl. mìsta Prahy poprvé vykvetl kvìt mohutného liánovitého podra¾ce Aristolochia grandiflora. Zní to jako suchá zpráva, ale š»ávu jí dá rozmìr „kvítku“: výška samotného kvìtu se pohybuje kolem tøiceti centimetrù a k nìmu je pøipojen dlouhý pentlicovitý pøívìsek „ocásek“, který prodlu¾uje kvìt na témìø metrovou velikost! Barva kvìtu je pøíjemnì bé¾ovì a hnìdì skvrnitá, ovšem tmavnoucí smìrem k jícnu v odstínu té nejtemnìjší èokolády. Pùsobí jako pøísné tmavé magické oko, nebo zlovìstná tlama vetøelce, polykajícího všechny ¾iváèky, kteøí se mihnou kolem.
Pøirovnání není tak úplnì výstøel mimo, všechny podra¾ce mají mimoøádnì zajímavou strategii opylování, jsou to mistøi šalby a pastí. Jejich kvìty mají trubkovitì srostlou, esovitì prohnutou korunu, která je na okraji vìtšinou rozšíøená do jakéhosi límeèku. Na nìm pøistávají opylovaèi, vìtšinou rùzné druhy much. Magické oko jim pomáhá v orientaci, kam se vydat za slibným pachem nebo vùní (vìtšina podra¾cù vydává silnou vùni, která nám podle druhu pøipomíná citróm, èokoládu nebo odpornì páchnoucí výkaly èi zka¾ené maso). Mouchy se derou do dutiny kvìtu skrz úzkou vstupní trubku, vystlanou dovnitø smìøovanými chlupy – a jsou v pasti, proto¾e se proti chlupùm nedostanou ven. Rostlina si je uvìzní na tak dlouho, dokud kvìt neopylí. Poté kvìt zaène sesychat a mouchám se uvolní východ ven. Kvìt Aristolochia grandiflora sice visí pomìrnì vysoko, ale v ¾ádném pøípadì ho nepøehlédnete – páchne toti¾ jako znaènì zanedbaná toaleta hostince poslední cenové skupiny, co¾ ztì¾uje pobyt pøedevším zamìstnancùm. Na brzké uvadnutí se však tìšit nemohou, v záloze je pøipraveno ještì nejménì deset poupat!
 
Ve skleníku však právì teï kvete podra¾ec, který láká své opylovaèe ještì dùmyslnìji. Keøovitý druh Aristolochia arborea vykvétá na kmínku a na jeho bázi mnoha drobnìjšími kvìty. Kvìty mají nápadnou bílou skvrnu, která nízko pøi zemi pøipomíná podhoubí (mycelium), navíc vydávají silný houbový zápach. Láká bedlobytky (které kladou vajíèka do hub, jejich larvièky jsou ti „èervíci“ v høíbcích) a oklamané bedlobytky rejdí v nastrèené houbièce, pøièem¾ opylují kvìty. Další druh Aristolochia salvadorensis kvete z úplné báze a její kvìty se objevují pøisedlé na zemi okolo rostliny. Na stranách houbovitì vypadajícího kvìtu mají ještì dvì prùsvitná “okna”, aby se snad hmyz nebál tmy a nerozmyslel si cestu dovnitø. Oba druhy jsou vysazeny v expozici Støední Ameriky pod epifytním kmenem.
 
Aby dokonalosti nebylo dost, mají podra¾ce na semenech je toti¾ jakési “masíèko”, arillus, který velmi chutná mravencùm. Kdy¾ dozraje tobolka a otevøe se, mravenci vytahají semena do okolí, dál od mateøské rostliny a tím zajistí, ¾e semenáèky budou mít vìtší šanci vyrùst v dospìlou rostlinu.
V tropické èásti skleníku Fata Morgana pravidelnì kvete šest druhù podra¾cù. Pøijïte se na nì podívat!
 
Romana Rybková
 
Foto: Vetøelcùm zdar! BZ - Jiøí Rill


Komentáøe
Poslední komentáø: 23.07.2007  12:02
 Datum
Jméno
Téma
 23.07.  12:02 Vìra NL Fata Morgana
 22.07.  00:02 Jana Vesuvanka
 20.07.  12:13 Rù¾ena
 20.07.  08:04 wiki