Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

13. svìtová gymnaestráda
 
Do rakouského Dornbirnu poblí¾ Bodamského jezera odjí¾dí témìø 800èlenná výprava sportovcù Èeské republiky slo¾ená z cvièencù Èeské asociace Sport pro všechny  (ÈASPV), Èeské obce sokolské (ÈOS), Èeské gymnastické federace (ÈGF) a Èeského svazu univerzitního sportu. Budou tam reprezentovat naši republiku na 13. svìtové gymnaestrádì. Ta zaène v nedìli 8. èervence zahajovacím ceremoniálem a skonèí v sobotu 14. èervence. Kromì vystoupení na stadionech a v halách v Dorbirnu i okolních mìsteèkách je pøipraven i vzájemný kulturní a sportovní program národních reprezentací a hostitelských vesnic, pøi nich si úèastníci zahrají , zatanèí a zazpívají.
 
Svìtová gymnaestráda je nejvìtším svátkem gymnastických aktivit a poøádá se pod hlavièkou FIG (Svìtová gymnastická federace) ka¾dé 4 roky. Na letošní WG je pøihlášeno pøes 22 000 cvièencù ze všech pìti kontinentù.
 
Naše výpravy se po pøevratu úèastnily ji¾ gymnaestrády v Amsterodamu (1991), v Berlínì (1995) v Göteborgu (1999) a v Lisabonu (2003). Poka¾dé tam bývá okolo 20 000 úèastníkù z celého svìta, kteøí pøedvádìjí svá vystoupení ostatním cvièencùm i divákùm. Dá se øíci, ¾e je to vlastnì pøehlídka pódiových a hromadných skladeb cvièencù amatérù.
ÈASPV reprezentuje 457 cvièencù, kteøí se pøedvedou v hromadné skladbì s názvem POHODA (Czech Relax) a 40èlenný pódiový blok, který se divákùm pøedstaví v 15minutovém komponovaném programu s názvem ®IVOT - Life.
 
ÈOS vysílá hromadnou skladbu CHLAPÁCI II – Proper Felows a dva pódiové bloky (NA POUTI - On a wake a VÝLET S AEROBIKEM  - Trip with aerobic, celkem 286 cvièencù.
Tøiatøicet vysokoškolákù  vystoupí ve skladbì s názvem VIVAT ACADEMIA.
Do programu Gala FIG byla vybrána šestièlenná taneèní skupina Kolb dance (Rocknroll). Èeská republika má své zastoupení i na odborných workshopech (Education forum), kde pøednáší zástupci vysokých tìlovýchovných škol (FTVS UK, FTK UP).
 
Je tøeba dodat, ¾e na rozdíl od tzv. vrcholových sportovcù, kteøí provozují sport pro peníze, a jsou tedy artisty èi akrobaty, úèastníci  gymnaestrády jsou amatéøi, kteøí investují do svého koníèka nejen volný èas, ale i vlastní peníze. Nácvik skladeb trval nìkolik mìsícù a  cestu, obleèení i náklady pobytu v ne právì levném Rakousku si hradí z vlastních prostøedkù. Popravdì je nutno pøiznat, ¾e jim pøispívá i mateøská tìlovýchovná organizaci a obèas i nìjaký ten sponzor,  ale hlavní tíha nákladù spoèívá na ka¾dém z nich.
Od èeských reprezentantù se oèekává, ¾e uká¾í celému svìtu, ¾e tradièní hromadná cvièení se nadále tìší pøízni mnoha obèanù a ¾e naši cvièenci zvládají i moderní prvky tohoto opomíjeného sportovního odvìtví.
Ivo Antušek


Komentáøe
Poslední komentáø: 08.07.2007  09:26
 Datum
Jméno
Téma
 08.07.  09:26 Ludmila T
 07.07.  12:17 Jitka I.
 07.07.  10:46 Ivo
 06.07.  23:53 Jana Vesuvanka
 06.07.  21:20 Rù¾ena
 06.07.  17:54 Karla
 06.07.  17:49 Gabi-florka
 06.07.  17:08 wiki díky