Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Hlavní slovo mají lilie
Nejvoòavìjší kvìtiny se pøedstaví v Troji
 
Lilie se v Botanické zahradì hl. m. Prahy zaèaly pìstovat v roce 1973. Jejich nová expozice vznikla na jaøe roku 2004 a v letech následujících byla postupnì dosazována. Dnes ji lze bez nadsázky pova¾ovat za sbírku velmi ojedinìlou, a pravdìpodobnì nejvìtší  v celé ÈR, která snese i evropské srovnání....
 
Na venkovních expozicích je k vidìní zhruba 2000 kusù od 200 kultivarù (tzn. umìle vyšlechtìných) lilií. A právì jim budou v zahradì vìnovány nejbli¾ší dny:
 
Nejdøíve je ve ètvrtek 28. èervna od 16 hodin na programu provázení po liliích v rámci cyklu Seznamte se s botanickou zahradou.
Pak od nedìle do nedìle 1. a¾ 22. èervence probìhne výstava Lilie, denivky a kaly (dennì 9 – 19 hodin).. Pøehlídku kvetoucích rostlin v expozici a kal v nádobách u skalnièkového skleníku doplní ve výstavním sále výstava kreseb lilií, plakáty lilií a fotografie denivek. Souèástí výstavy bude zdarma provázení, a to:
Lilie – 3. a 4.7., 12. a 13.7.  od 15 hodin a 14.7.  v 11 a 15 hodin
Denivky – 3.a 4.7., 12.a 13.7. od 16 hod. a 14.7. ve 13 a 16 hodin
Sraz zájemcù o provázení je u pokladny v areálu Jih. Po sbírkách provází kurátoøi RNDr. Vladimír Huml  a Ing. Iveta Bulánková.
 
„V naší zahradì se pìstují botanické lilie, které jsou pìstitelsky dosti nároèné, a proto se vìtšinou vysazují ve studených sklenících nebo na chránìných místech,“ upøesòuje kurátor sbírky Vladimír Huml, který „liliemilovné“ návštìvníky provede. Pøesto se nìkolik druhù botanických lilií na expozièní ploše pìstuje.  Mnohem vìtší èást plochy je vìnována zahradním liliím, které se dìlí na nìkolik základních  skupin: Asijské hybridy,   LA hybridy, trubkovité (Aurelian) hybridy, orientpety a tzv. orientální hybridy. Vìtšina lilií zùstává celoroènì na expozièní ploše, pouze orientální hybridy  a èást orientpetù  je vysázena v nádobách a na expozièní plochy se pøivá¾í a¾ pøed rozkvìtem.
 
Na poèátku „liliové tradice“ v trojské zahradì byla návštìva významného pìstitele pana Boleslava Krále z Námìštì na Hané. To on pøivezl první semena kultivarù trubkovitých lilií a pøedal zahradníkùm rady k jejich pìstování. Také díky nìmu mohou ka¾doroènì øady návštìvníkù zahrady obdivovat krásu nejomamnìji vonících zástupcù rostlinné øíše...
  
Urèitì víte, ¾e:
Lilie najdeme od Pyrenejského poloostrova a Francie pøes støední a východní Evropu a¾ k Uralu. Na jihu zasahují na Korsiku, do Itálie, na Balkánský poloostrov a do východního Støedomoøí.
Dùle¾ité centrum rozšíøení lilií je v Èínì a Japonsku. V Severní Americe  jsou lilie rozšíøeny na západním pobøe¾í a ve støední, lesnaté èásti USA a Kanady.
Lilie ku podivu najdeme i na Sibiøi a Kamèatce, zabíhají do Koreje  a Mongolska.
 
V kvìtomluvì:
Lilie longiflorum - Vìøím ti, ¾e jsi nevinná/ý, nic nedám na lidské øeèi
Lilie bílá - Skromnost a nevinnost zdobí tebe
Lilie èervená - Neba¾ po bohatství!
Lilie oran¾ová – Nenávist
Lilie zlatá - Vroucná je moje láska k tobì
Lilie ¾lutá - Falešná krása
 
Denivky
Denivky jsou blízké pøíbuzné lilií.
"Hemerocallis" - botanické jméno z øeètiny pro denivku, znamená "Krása jednoho dne", proto¾e jednotlivý kvìt vydr¾í jen jeden den.
Pøesto¾e jednotlivé kvìty nezdobí rostlinu déle ne¾ jeden den, postupnì nakvétají další, tak¾e denivka kvete pomìrnì dlouho.
Denivka je pova¾ována za skvìlou trvalku, proto¾e vy¾aduje minimum péèe a je velmi odolná. Daøí se ji jak v polostínu, tak na plném slunci. Pøe¾ije i velká sucha. Netrpí nemocemi, nenièí ji hlodavci.
 
Kaly
Kala pochází z ji¾ní Afriky, kde roste zcela nevázanì podle potokù a ve vysychajících ba¾inách.
V kvìtomluvì:
Kala -  Proè jsi tak chladná/ý?
 
Marcela Uhlíková, BZ Praha


Komentáøe
Poslední komentáø: 27.06.2007  15:12
 Datum
Jméno
Téma
 27.06.  15:12 w galerie
 27.06.  09:20 Magdalena
 27.06.  08:41 Rù¾ena Beru zpìt!
 27.06.  08:13 Jana Vesuvanka díky :-)))
 27.06.  07:19 Rù¾ena Kvìtomluva
 27.06.  06:55 wiki