Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Dnes má svátek Dalibor
 
Dnes má podle obèanského kalendáøe svátek Dalibor. Dalibor je mu¾ské køestní jméno slovanského pùvodu, vzniklé slo¾ením výrazu pro „dále“ (nebo také „oddalovat“) a pro „boj“ - jeho význam tak znaèí - a» je boj vzdálen.
 
Známým nositelem tohoto jména v našich dìjinách byl Dalibor z Kozojed.
Legenda praví, ¾e Dalibor vpadl roku 1496 na území Adama Ploskovského z Drahonic a zabral mu èást jeho majetku. Ke vpádu mu poslou¾ily nepokoje na Ploskovského zámku. Jeho poddaní se zaèali bouøit, a toho vyu¾il Dalibor jako zástìrky pro vpád na uzemí Ploskovského.
Ploskovský podle zemského práva si stì¾oval si pøímo u èeského krále Vladislava II. Jagellonského. Panovník vydal pøíkaz, aby Dalibor, který porušil  øád zemský byl uvìznìn. Proto¾e to byl šlechtic, musel do vìzení a¾ na Pra¾ský hrad. V té dobì tam právì vystavìli pro tyto úèely novou vì¾ a èekalo se na prvního vìznì, který jí dá jméno. Stala se tedy Daliborkou. Následoval soud a ten Dalibora odsoudil po právu ke ztrátì statkù, cti a hrdla. Dne 13. bøezna 1498 kat Dalibora s»al.
Byl temný støedovìk a právo bylo ctìno a bránìno. Hru na housle èi ušlechtilou Miladu a další kratochvíle historie nezná avšak legendy praví, ¾e v dobì soudu se prý rytíø Dalibor ve vì¾i vìnoval høe na housle, která zaujala lidi tak, ¾e mu do spuštìné mošny dávali jídlo a drobné peníze, tak¾e se mohl bez nesnází doèkat závìru svého procesu..
 
Církevní kalendáø dnes pøipomíná Františka. Jméno bylo pùvodnì pøezdívkou chlapce z Assisi, který se trochu nauèil francouzsky. Proto mu jeho tatínek v ¾ertu øíkal Francouzek, italsky Francesco. Dnes si však pøipomínáme patrona Neapole Františka z Carácciola, jen¾ pøišel na svìt 13. øíjna 1563 v abruzzském místì Villa Santa Maria v Itálii. V dospìlosti náhle onemocnìl tì¾kou ko¾ní chorobou. Kdy¾ se uzdravil, rozdal veškerý svùj majetek mezi chudé. Roku 1587 pøijal knì¾ské svìcení. Nebyl však obyèejným knìzem, ale pøipravoval na smrt odsouzené zloèince a zpovídal galejníky. Na podporu této èinnosti zalo¾il v roce 1588 øád menších øeholních klerikù. František zemøel v italské Agnonì 4. èervna roku 1608 ve vìku ètyøiaètyøiceti let a jeho spolubratøi jej pochovali v kostele svatého Monteverginella v Neapoli. Pape¾ Pius VII. ho svatoøeèil 24. kvìtna roku 1807.
Jan Kareta


Komentáøe
Poslední komentáø: 04.06.2007  16:13
 Datum
Jméno
Téma
 04.06.  16:13 Ludmila T
 04.06.  10:24 Vìra NL rùzní svatí
 04.06.  08:40 Jan jak je to
 04.06.  01:29 Vìra NL je¹tì nìco
 04.06.  00:27 Vìra NL je¹tì k Daliborovi