Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Bonsaje a suiseki mezinárodnì!
Japonská zahrada slaví 10. narozeniny
 
Výstava bonsají a suisekù pøiláká ka¾doroènì do Botanické zahrady hl. mìsta Prahy desítky tisíc pøíznivcù východního umìní. Dìlá tak ji¾ více ne¾ 13 let. Letos, kdy Japonská zahrada slaví 10. výroèí zalo¾ení, tomu rozhodnì nebude jinak...
 
Japonská zahrada byla zalo¾ena v roce 1995 na ploše 0,67 ha a o dva roky pozdìji (1997) poprvé zpøístupnìna veøejnosti. Expozice je rozdìlena na dvì odlišnì koncipované èásti: První s horským potùèkem, který se pod meditaèní chýší vlévá do jezírka, a kde je kromì stálezelených døevin je soustøedìna sbírka kultivarù japonských javorù, rododendronù a bambusù. Druhá èást je øešena jako sbírková a pøedstavuje kolekci døevin pocházejících z východní Asie... A pøedevším do Japonské zahrady budou v nadcházejících dnech smìøovat kroky návštìvníkù:  od 12. do 20. kvìtna 2007 se zde uskuteèní výstava Bonsaje a suiseki, tentokrát s podtitulem mezinárodní.
Pøírodní umìlecká díla, za která jsou bonsaje a suiseki právem pova¾ována, spoleènì s Japonskou zahradou uchvacují i návštìvníky, je¾ se jinak o kulturu Japonska blí¾e nezajímají. Svébytný umìlecký smìr, ze kterého bìhem bezmála tisíce let  vykrystalizovala pravidla pro tvorbu bonsají, musí takøka bez výjimky zaujmout ka¾dého, kdo má smysl pro krásu. Tvarem znázoròovat pøírodní scenérii, osobu, èi zvíøe si zase „pøisvojily“ krásné suiseki, jen¾ mají sílu  a doká¾í pøivádìt pozorovatele do meditaèního a inspirujícího stavu.
 
V trojské Japonské zahradì ovšem najdeme více ne¾ „jen“ týden „zasvìcený“ východní kultuøe, program výstavy Bonsaje a suiseki doplní:
12.5.:
Japonské speciality – ukázka pøípravy sushi /restaurace Miyabi / (12:00 – 13:00, 15:00 -16:00)
Ukázky tradièního cvièení Taiji /Taiji academia / R. Koláø/ (14:00 )
Umìní meèe /V. Hotovec/ (16:00)
13.5.:
Aran¾ování ikebany /PRAGUE SOGETSU STUDY GROUP/ (12:00 - 14:00)
Dílna -  umìní kaligrafie /vede paní Harumi Yamada z Èesko -  japonské spoleènosti / (13:00 - 14:00, 15:00 - 16:00)
Èajový obøad /L. Kubín/ (17:00)
16.5.:
Vítr v bambusech - tradièní japonské skladby pro bambusovou flétnu shakuhachi /doc. Dr. Vlastislav Matoušek s pøáteli/ (17:00 )
19.5.: 
Japonské speciality – ukázka pøípravy sushi /restaurace Miyabi / (12:00 - 13:00, 15:00 - 16.00)
Umìlecké tvarování bonsají / P. Slovák/ (13:00 – 16:00)
Ukázky tradièního cvièení Taiji /Taiji academia/ R.Koláø (14:00)
Vítr v bambusech - tradièní japonské skladby pro bambusovou flétnu shakuhachi /doc. Dr. Vlastislav Matoušek s pøáteli/ (17:00 )
20.5.:
Aran¾ování ikebany /PRAGUE SOGETSU STUDY GROUP/ (12:00 - 14:00)
Suiseki - pøednáška o krásných kamenech /K. Šerák/ - výstavní sál (14:00, 16:00)
 
Po dobu výstavy probíhá prodej bonsají, bonsajových misek a dalších potøeb pro pìstitele.
Víc ne¾ jen japonské èaje nabídne Èajovna U Cesty. Obèerstvení a nápoje v tradièním japonském stylu bìhem celé výstavy zajistí Gastonmove – bikram juice bar.
 
Co u¾ asi víte:
Od konce 19.století se datuje zvýšený zájem umìlcù všech smìrù o východní kultury. Dnes je ka¾dá Japonská zahrada místem, které vyhledávají všichni ti, kteøí vedle fyzické a duševní oèisty tou¾í po ojedinìlém estetickém zá¾itku, v horkých dnech zde navíc najdeme pøíjemné osvì¾ení a harmonizující klid. O to se v Troji postará pøedevším úvodní èást zahrady s miniaturami  krajin, hor, a stromù, s potùèkem a jezírkem. V nìm ¾ijí èervení koi-kapøi, symboly štìstí a bla¾enosti. Jezírko je napájeno vodou z  potùèku, pramenícího v horách a razícího si  cestu mezi kopci, aby na své pouti vytváøel pøirozené kaskády a vodopády.
Zatímco brzy na jaøe vykvétají první kvìty stromù v sakurovém háji,  v tìchto dnech se ke slovu dostávají doslova klenoty Japonské zahrady: Kvìty rododendronù a azalek. Najdete jich zde na tøicet kultivarù. I díky nim se Japonská zahrada stává pro návštìvníky ka¾doroènì zaèátkem kvìtna tou nejatraktivnìjší èástí.
Pøesto¾e umìlecké pojetí zahrad nemá v Evropì, vzhledem k odlišnosti kulturního prostøedí, tak dlouhou tradici jako v Japonsku, i Evropané se pod vlivem maurského Španìlska nauèili oceòovat estetickou, ne pouze u¾itnou, hodnotu venkovního prostoru v blízkosti obydlí.  Proto se dnes  se svou nezapomenutelnou  atmosférou stávají  Japonské zahrady témìø „vynucenou“ tradicí, slou¾ící k „doladìní“ ¾ivotního stylu a potøeb ka¾dého z nás: Pøicházejte se sem vyrovnat s nepøízní osudu, získat osobní nadhled, vyhodnotit své ¾ivotní zkušeností, nacházet vnitøní klid (nebo si tomu øíkejte, jak chcete),  Japonská zahrada v Troji  má pro všechny inspirace na rozdávání.
Dùle¾itou roli v ka¾dé japonské zahradì hrají cestièky. Vyvýšené kameny na chodníèku tobi-iši slou¾í k tomu, aby si èlovìk neumazal boty od hlíny - cestièka je zámìrnì klikatá, aby byla co nejpodobnìjší té v pøírodì. Navíc tak budí dojem, ¾e je delší - vede dál a je zajímavìjší a plná pouèení. Nechte se jí dovést tøeba a¾ na výstavu Bonsaje a suiseki, která zaèíná 12. kvìtna 2007...
 
 
Skelník Fata Morgana je stejnì jako venkovní expozice v kvìtnu otevøen od 9 do 19 hodin: venkovní expozice dennì, tropický skleník zùstává v pondìlí uzavøen.
 
Marcela Uhlíková, Botanická zahrada
 
Foto:  
Japonská zahrada zve na tradièní výstavu.
Bonsaje jsou tím, oè tu bì¾í...


Komentáøe
Poslední komentáø: 14.05.2007  21:32
 Datum
Jméno
Téma
 14.05.  21:32 Jaroslav bonzaj je spí¹e symbol
 11.05.  11:46 Magdalena