Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

První zásilka kukel dorazila!
Tisícovka motýlích krasavcù ji¾ pøilepena a èeká na „dozrání“
 
Motýlové dorazili! Teda pøesnìji kukly, ze kterých se budou bìhem Výstavy exotických motýlù (7. - 29. 4. 2007) líhnout. Tak si o tom, prosím, v klídku poètìte. Pøiznám se, ¾e jsem nevìdìla, kterou fotkou bych vás ohromila, nakonec jsem poslala skoro všechny (asi ale nejsou ohromující).
Mìjte se krásnì a zvu Vás na výstavu! 
 
Ji¾ popáté se to v Botanické zahradì hl. mìsta Prahy nebude toèit jen kolem rostlinek, ale zhruba na mìsíc kolem tropických motýlù. 7. dubna zaèíná Výstava exotických motýlù...
 
V tìchto dnech vrcholí pøípravy na zahájení akce, která je unikátní jednak svým rozsahem (letos se pøedstaví 4.000 motýlù - témìø 40 druhù), ale pøedevším skuteèností, ¾e vystavovány jsou ¾ivé exponáty (¾ádné pøišpendlené mrtvolky nehledejte!).
 
Ovšem ještì ne¾ výstava pøivítá první návštìvníky, jsme stejnì jako v letech 2006, 2005 (dvì výstavy) a poprvé v roce 2004 svìdky malého zázraku: kukly létají! Ty „naše“ k tomu navíc  musejí pøekonat vzdálenost mezi Londýnem a Prahou, co¾ je asi 1.370 km. Úctyhodný výkon, co øíkáte! (Zkusme na chvíli opomenout skuteènost, ¾e vyu¾ívají slu¾eb aerolinek – pozn. MU.)
Tropiètí martináèi, otakárci a baboèky pocházejí z anglického Stratfordu nad Avonou, kde se „vyrábìjí“ v tamní motýlí farmì vzdálené od Londýna 195 km. (Pøièteme-li ještì cestu autem z ruzyòského letištì do skleníku, zastaví se tachometr témìø na 1.600 km, které na své pouti za slávou musejí pøekonat...) Motýli a kukly pro pra¾skou výstavu se v pøírodì vyskytují pøedevším v Africe, na Kanárských ostrovech, Filipínách, Thajsku, Malajsii, ve støední a ji¾ní Americe. V ojedinìlých pøípadech si zaletí  i do ji¾ní Evropy.
 
Aby se bylo v trojské Fata Morganì, toho èasu rodišti a doèasném bydlišti exotických krasavcù, na co koukat, je tøeba motýlùm vytvoøit optimální prostøedí. Tím je jedineènì pøipravené líhništì umístìné na terase skleníku (v jeho støední èásti vìnované flóøe ní¾inných deštných a monzunových lesù). Ve tøech prosklených vitrínách s otevøenou vrchní stìnou, kudy vylíhnutí motýli vlétají do prostoru expozice, jsou zajištìny nezbytné ¾ivotní podmínky pro ¾ivot: vysoká teplota a vzdušná vlhkost, voda v nádobách pod nimi je úèinnou ochranou pøed útoèícími mravenci, kteøí si na kuklách rádi smlsnou. Pro vylíhnuté motýly je tøeba zajistit dostatek kvalitní stravy: na speciálních krmítkách servírujeme nahnilé ovoce a medový roztok, to pokud nejsou spokojeni s nabídkou nektaru z právì  rozkvetlých kvìtù.
Ovšem ne¾ se motýly rozletí po skleníku, je tøeba jejich kukly pevnì umístit na døevìné tyèky, které simulují vìtve v pøírodì. V praxi to znamená, ¾e ihned po obdr¾ení zásilky (kukly jsou náchylné zejména na prochlazení) se ka¾dá kukla speciálním lepidlem pøilepí za „zadeèek“, to aby pøi líhnutí mìl motýl oporu a dokázal se z kuklového sevøení vymanit (úkol témìø hodný D. Couperfielda...).
 
První lepení probìhlo právì teï, druhé, tøetí a ètvrté nás èeká v následujících týdnech...
 
PS: Letos, stejnì jako vloni, obstará slavnostní zahájení Výstavy exotických motýlù v pátek 6. dubna asi v 9.45 hodin (po svaèince) vystoupení dìtí z MŠ Motýlek v Arabské ulici.
 
Marcela Uhlíková, Botanická zahrada
Foto:
Ruèní práce – „lepení - kuklování“
„Sušíme se!“
„A takto visíme v líhništi a èekáme na svùj den...“


Komentáøe
Poslední komentáø: 05.04.2007  23:12
 Datum
Jméno
Téma
 05.04.  23:12 Ludmila T
 05.04.  08:04 Milada
 05.04.  07:57 Vlasta
 04.04.  22:16 Magdalena vánoèní ¾árovièky
 04.04.  22:09 Magdalena
 04.04.  21:09 Jana Vesuvanka podìkování