Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Strongylodon kvete
Posádka lodi kapitána Wilkese objevila v roce 1838 rostlinu - drahokam skleníku Fata Morgana
 
Lodní kapitán Charles Wilkes velí své posádce:„Proto¾e jsme první pøírodovìdeckou expedicí, je naším prvoøadým úkolem nalézt a pøivézt rostlinný materiál urèený na komerèní vyu¾ití pro naše (tehdy mladé – pozn. MU) Spojené státy americké.“  Píše se rok 1838, výprava èítá 6 lodí, na nich celkem 400 mu¾ù a kapitán Wilkes. Výprava je úspìšná, pøivezete okolo 10.000 polo¾ek a vìtšina z nich dá základ sbírkám Botanické zahrady na Mallu. Pøi krátkém vylodìní u ostrova Luzon, v  dvojkøídlaèovém lese hory Mount Makiling nacházíte Strongylodon macrobotrys…
 
Døevnatìjící liána se v pøírodì pne po stromových velikánech a bì¾nì dosahuje délky 20 m. Vytrvalé trojèetné listy jsou lesklé a v èase rašení temnì fialové. Obrovské pøevislé hrozny velkých èlunkovitých kvìtù dosahují délky a¾ 90 cm pøipomínají spíše ne¾ kvìt nahoru ohnutý zobák papouška. Jejich neobvyklou a v rostlinné øíši ojedinìlou barvu pøesnì vystihuje anglické oznaèení Jade vine „nefritová nebo té¾ smaragdová liána“ (pomiòme, ¾e jade mù¾e popisovat té¾ starou herku - pozn. MU).
V pøírodì se  Strongylodon vyskytuje v deštných lesích s nadmoøskou výškou do 1000 m,  nejèastìji na bøezích øek, kde se pne po stromových velikánech. Kvìty po okraj naplnìné nektarem v lese záøí i v noci a pøitahují opylovaèe – netopýry. Ti zavìšeni na pevných stopkách kvìtenství pijí nektar a roznášejí na svých tìlech pyl. Plody jsou oválné a¾ pìticentimetrové lusky obsahující velká hnìdá semena.
Na Èerveném seznamu IUCN je Strongylodon oznaèen jako zranitelný. V pøírodì, na rozdíl od jiných filipínských druhù, není pøi své velikosti ohro¾en nezákonným a bezohledným sbìrem, ale jiným lidským poèínáním: odlesòováním. Fatální je pro nìj ztráta opory: Brzo jej pøerùstají invazivní druhy, které se rychle šíøí na místa po vykácených stromech.
Rod Strongylodon obsahuje okolo 20 druhù, které jsou rozšíøeny v jihovýchodní Asii, na Madagaskaru a na nìkterých tichomoøských ostrovech.
 
Pra¾ská botanická zahrada získala øízky Strongylodon macrobotrys darem z botanické zahrady v Bonnu v roce 2002. „Zhruba dvoumetrové rostliny jsme zasadili na podzim roku 2003. Liány se rychle vyšplhaly vzhùru a ji¾ následující jaro vykvetly tøi hrozny nádherných kvìtù,“ popisuje poèátky Strongylodonu ve skleníku Fata Morgana jeho vedoucí Eva Smr¾ová. a doplòuje: „Poèet kvìtenství se ka¾doroènì zvyšuje a letos se mù¾eme tìšit minimálnì na pìt, která se budou ještì nejménì mìsíc postupnì rozvíjet.“
Skleník Fata Morgana je plný pøíprav na dubnovou Výstavu exotických motýlù (7. – 29.4.),  a vidìt impozantní kvìty Strongylodonu, které vypadají, jako z jiné planety - to mù¾e být další dùvod, proè do skleníku Botanické zahrady hl. mìsta Prahy zavítat co nejdøíve.
 
A co ještì botanická zahrada svým návštìvníkùm nabízí?
- do 25. bøezna (dennì 9 – 17): Døíví pouští – fotografie a unikátní artefakty z Èíny, Jordánska, Sýrie, Maroka a  Severní Ameriky
 
- do 31. bøezna vstup na venkovní expozice zdarma! K vidìní mimo jiné rozkvetlé jarní cibuloviny.
 
Marcela Uhlíková,  Botanická zahrada, Praha
 
Foto: Impozantní kvìty Strongylodonu vypadají skoro jako z jiné planety...
Nádherná rostlina, která zaèala kvést a je fakt drahokamem tropické expozice. Pokud vám nebude staèit fotografie, pøijïte se pøesvìdèit na vlastní oèi, ¾e ty "øeèi" stojí za to!


Komentáøe
Poslední komentáø: 20.03.2007  09:39
 Datum
Jméno
Téma
 20.03.  09:39 Ludmila T
 19.03.  00:42 Jana Vesuvanka díky :-)))
 19.03.  00:42 Jana Vesuvanka díky :-)))