Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Otakar,
zítra Augustýn.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Pouštì plné døeva
Mumie (rostlinných) tìl doplní zajímavé fotografie (botanikù)
 
Botanická zahrada hl. mìsta Prahy se díky expedicím svých odborníkù do rùzných koutù svìta mù¾e pochlubit mimo jiné i zajímavými, nejen  fotografickými úlovky.
 
Právì proto vznikl nápad na uskuteènìní výstavy Døíví pouští. Ve výstavním sálku venkovní expozice VZ si od 10. do 25. bøezna odskoèíme do Èíny, Sýrie, Jordánska, Maroka a Severní Ameriky.
„Pouš» není mrtvá,“ vyvrací kurátor výstavy RNDr. Pavel Sekerka obecnì rozšíøené mínìní o tom, ¾e jde pouze a jen o krajinu plnou písku: „Minimální srá¾ky a podzemní voda umo¾òují rùst mnoha druhù rostlin. A ty zase vytváøejí ¾ivotní podmínky pro rùzné ¾ivoèichy...“ Jsou to pøekvapivì právì døeviny, které v nìkterých pouštích tvoøí výraznìjší èást vyskytujících se rostlin. Z nich pak v Èínì, Sýrii a Jordánsku pøedevším tamarišky a topol eufratský. Rozhodující pro jejich existenci je právì mno¾ství tepla, kterému jsou bìhem dne vystaveny.
Návštìvníci budou moci kromì fotografií na výstavì  obdivovat rùzné zajímavé artefakty a  zkamenìlá døeva. Ta „naše, trojská“ zkamenìla v D¾ungarské pánvi, a i kdy¾ mù¾eme polemizovat s tvrzením Èíòanù, ¾e zaruèenì pocházejí z prvohor, jsou právì v Èínì vysoce esteticky cenìna: Èíòané jejich aran¾má pova¾ují za velmi hodnotné umìní, které si nezadá s bonsajemi.
I pouštì Severní Ameriky nabízejí klima, které dokonale mumifikuje torza tvrdých èástí uhynulého rostlinstva: zdøevnatìlé cévní svazky kupøíkladu kaktusù jsou skuteènou lahùdkou pro botanika - sbìratele. I lahùdky návštìvníkùm nabídneme! Rostliny, které u nás v dùsledku povìtrnostních podmínek na konci svého ¾ivota doslova vyhnijí, v poušti doká¾ou vystárnout,  a tím se stát témìø nesmrtelnými...
 
Pøijïte nahlédnout do ¾ivota rostlin, které dokázaly pøe¾ít jen díky suchému pouštnímu  ovzduší...
 
V kalendáøi akcí Botanické zahrady hl. mìsta Prahy jsou poslední 2 pøednášky z cyklu Svìtem slovem i obrazem:
8.3.: Irsko - inspirace zahradníka - pøednáška Ing. Eduarda Chvosty
15.3.: Ji¾ní Korea - zemì jitøního ticha - pøednáška Martina Koláøe a Ivy Rohoušové
 
Pøednášky cyklu Svìtem slovem i obrazem se konají v¾dy ve ètvrtek od 17.30 v malém sále KD Krakov v Praze 8 – Bohnicích, Tìšínská 600. ZMÌNA PROGRAMU VYHRAZENA! Vstupné: 45, - Kè – opravòuje ke vstupu na pøednášku + k prohlídce venkovní expozice BZ + k prohlídce tropického skleníku Fata Morgana.
 
Marcela Uhlíková
 
Výstava Døíví pouští ovšem nebude jen fotografická...
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 09.03.2007  23:09
 Datum
Jméno
Téma
 09.03.  23:09 Ludmila T
 09.03.  08:12 Jana Vesuvanka díky:-)))
 09.03.  00:16 Magdalena Praha a Botanická zahrada