Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Náruè zajímavých informací od seniora


Jsem dlouholetým èlenem Klubu novináøù seniorù, který má kolektivní èlenství v Radì seniorù ÈR. Pøicházejí mi proto nejrùznìjší pozvánky, navštìvuji rád nìkteré akce, pokud mi to zdravotní stav dovolí, a nehodlám si nikdy nechat zajímavé informace jen pro sebe, ale mám-li mo¾nost – seznamuji s nimi veøejnost prostøednictvím nejrùznìjších médií. Ostatnì o tom, kde všude publikuji, je známo z mého webu a také z mých nyní elektronických knih, „zavìšených“ na internetu pod pøíslušnými doménami.


Ta první kniha (e-book) má název O kom – o èem, obsahuje výbìr z 10 000 uveøejnìných èlánkù, rozhovorù, fejetonù a vyprávìní ve 110 titulech za léta 1938 - 2011. Mù¾ete si v ní automaticky listovat, pokud si vy»uknete doménu: http://msgil.pageflip.cz . Je vùbec první elektronickou knihou v Èeské republice, jí¾ bylo udìleno mezinárodní èíslo ISBN (International Standard Book Numbering), pod ním¾ se kniha dostává do mezinárodního systému kni¾ní produkce ze všech zemí svìta.


Druhá má e-book s názvem Od koho – komu, je výòatkem z mé pøebohaté korespondence, kterou dokumentuji skuteènì od roku 1938 a¾ do dnešních dnù v mnoha šanonech a zakládacích deskách. Tu naleznete, vy»uknete-li si na poèítaèi doménu http://msigl-korespondence.pageflip.cz


Proto¾e se pøiblí¾ily mé 85. narozeniny (*25. 9. 1926), nacházím v poštì a té¾ v i e-mailové schránce pozdravy z domova i ze svìta. Udr¾uji spojení dlouhá léta s desítkami krajanù, kteøí kdysi opustili naši vlast, po listopadu ji nìkolikrát navštívili, ale opìt se vrátili do svých nových domovù. Píšu si s tìmi, kteøí ¾ijí mj. (abecednì): v Austrálii, Chorvatsku, Itálii, Kanadì, Nìmecku, Nizozemí, Peru, Portugalsku, Rakousku, Rusku, Srbsku, Švédsku, Švýcarsku, Ukrajinì, USA a Velké Británii. Jsem v úzkém kontaktu s Ès. ústavem zahranièním, který také informuji o svých aktivitách a naproti tomu se dozvídám, jak ¾ijí naši krajané po celém svìtì. Od nìkterých dostávám krajanské noviny a pravidelnì pøispívám napøíklad do periodika Nový domov, který vydává Masaryktown Toronto v Kanadì.


Rozhodnì se ve svém vìku nenudím, naopak jsem plnì vytí¾en od rána do veèera, nemluvì o tom, ¾e dodr¾ujeme rodinné tradice jako rozvìtvená rodina – tøi dìti, pìt vnukù a jedna vnuèka, dvì pravnuèky. Ctíme svátky, slavíme narozeniny, køtiny, promoce a autogramiády mých kní¾ek (od listopadu 1989 jich vyšlo ji¾ tøicet) – a pøál bych ka¾dému ony pocity, kdy o sobì všichni navzájem víme, kdy se navštìvujeme, posíláme pozdravy z dovolených.


Jsme s man¾elkou na vše dva, zatím jsme se svými dùchody v¾dy vystaèili, tøeba¾e se musím pøiznat, ¾e ¾ijeme od dùchodu k dùchodu – úspory minimální. Ale jedno víme, kdybychom potøebovali pomoc, ¾e nás dìti a vnouèata podpoøí. Stejnì tak oni vìdí, ¾e mohou za námi pøijít s jakoukoliv otázkou, jakýmkoliv problémem. Všem jsme pomáhali na studiích, ze všech máme velkou radost, jak si v ¾ivotì vedou.


Zcela nedávno (8. – 10. záøí 2011) se konal v Praze první odborný veletrh, zamìøený na péèi o seniory. Nezklamal mne, myslím, ¾e i ostatní návštìvníci mohli být spokojeni. S myšlenkou poøádat podobný veletrh pøišli iniciativní jednotlivci – èiperové z Asociace poskytovatelù sociálních slu¾eb, Èeské alzheimerovské spoleènosti, Èeské asociace peèovatelské slu¾by, Rady seniorù, Homeopatické lékaøské asociace, Gerontologického centra, v èele s generálním partnerem obèanskou spoleèností ®ivot 90. Záštitu pøevzalo Ministerstvo práce a sociálních vìcí a také Magistrát hlavního mìsta Prahy.


Je velmi dobøe znát z demografických statistik, ¾e poèty seniorù narùstají ka¾dým rokem (více ne¾ zemøelých), ¾e senioøi jsou u¾ dnes významnou populaèní skupinou a náš poèet bude ka¾doroènì narùstat. Pøitom ka¾dý rozumnì uva¾ující dùchodce chce pro¾ívat plnohodnotný ¾ivot, který tolik obdivujeme u našich západních sousedù, leè zatím té úrovnì zdaleka nedosahujeme!


Tìchto skuteèností jsou si dobøe vìdomi majitelé více ne¾ 90 firem a organizací, kteøí první veletrh pro seniory obeslali svými expozicemi, nabídkou slu¾eb a výrobkù. Byli mezi nimi i vystavovatelé ze zahranièí, profesní organizace, nabízející zejména velmi lákavé lázeòské a léèebné pobyty.


Dennì se losovalo mezi tìmi, kteøí se zúèastnili ankety: š»astlivci získávali lázeòské pobyty, poukázky na nejrùznìjší slu¾by pro seniory, komfortní asistenèní slu¾by, poukázky na lázeòské a jiné léèebné procedury, pøedplatné na seniorské èasopisy (Revue50plus, Vital plus, Doba seniorù), rùzné produkty (mj. rašelinové výrobky pro domácí pou¾ití, výrobky z léèivého konopí, kosmetické balíèky) a dokonce pro ty nejkurá¾livìjší poukázky na tréninkové plochy Golf Clubu. Vše samozøejmì zdarma jako výhry.


Diskutovali jsme o reformách - jak jinak - „pro“ i „proti“, o financování sociálních slu¾eb, o kvalitì péèe o lidi s demencí, o slu¾bì „senior-telefon“, o odlehèovacích a pobytových a rehabilitaèních centrech, o trénování pamìti, o významu celo¾ivotního vzdìlávání, péèi o zrak v seniorském vìku, o bezpeèném internetu pro seniory, ale také o týrání a zneu¾ívání seniorù a seniorek, o problémech dlouhovìkovosti, hospicovém hnutí, o dùstojném odcházení z tohoto svìta.


Provázel nás citát Wiliama Shakespeara: S veselým a smíchem nechte staøecké vrásky pøicházet. Proto nemohly chybìt èetné hudební a pìvecké soubory, ukázky modelù na téma „Jak být elegantní v ka¾dém vìku“. Pova¾te - krásu zralého vìku dokonce pøedvádìli ti nejmenší z taneèního souboru Valášek! Také se odehrál 10. roèník „seniorské míle“ - bìh Královskou oborou-Stromovkou a vítìze dekorovala olympijská vítìzka Dana Zátopková.


Co mì nejvíc zaujalo? Ještì pøed vstupem do výstavní haly Veletr¾ního paláce v pra¾ských Holešovicích mi nabídli projí¾ïku na jednom z vystavovaných elektrokol. Jestli¾e vaše dìti pøemýšlejí, co Vám darovat, pak mají pøíle¾itost. Ideální jízda, vydr¾í s nabitím 100 kilometrù. Koupil jsem si originální èeský výrobek pro klouby a pohybový aparát, proto¾e moje artritida dosahuje nebezpeèného stupnì. Mám srdeèní arytmii, léèím krevní tlak, proto mì nechtìjí lékaøi operovat. I kdybych podepsal revers. Zkouším proto rùzné gely, nu a teï jsem si odnesl „koòskou mast“ s výta¾kem všech mo¾ných bylin.
Domovy pro seniory, bytová dru¾stva seniorù, domy s peèovatelskou slu¾bou, domovy spokojeného stáøí, seniorské parky - jak se všechna podobná zaøízení dnes jmenují - pøišly na veletrh s velmi širokou nabídkou, nádhernými prospekty a lákadly. Kdo by neuva¾oval o klidném stáøí, nikoho z rodinných pøíslušníkù neobtì¾ovat, zaplatit si vše ze své penze. I tudy vede moje úvaha, ale dokud nejsem odkázán na pomoc od nejbli¾šího, o podobný pobyt zatím ¾ádat nehodlám.


Pro nositele snímatelných zubních náhrad byla veletr¾ní nabídka rozsáhlá. Ka¾dý výrobce na nás volal: Jezte, mluvte a smìjte se s jistotou! Náš fixaèní krém je zdravotnicky nezávadný, prodlu¾uje ¾ivotnost umìlého chrupu, likviduje úèinnì bakterie a mikroskopické plísnì, odstraòuje nepøíjemné zápachy z úst, nepùsobí bolestivé zánìty v místech styku sliznice s protézou! Nekupte to!


Desítky schodolezù je u¾ na trhu, ale také invalidních vozíkù, koèárkù, kolobì¾ek ètyøkolek – se snadnou ovladatelností , nìkteré u¾ívají japonskou technologii, jsou skladné, dodávají se k nim nabíjeèky jako standardní souèást výbavy.


Jaké existují seniorské kluby? Nestaèil jsem se divit: jazykové, poèítaèové, internetové, karetní pánské, diskusní dámské – inu, kluby všeho druhu. Zále¾í jen na iniciativních jednotlivcích, kteøí se ujmou s pomocí obèanského sdru¾ení jejich poøádání. Stejnì tak je tomu se cvièením pro seniory: jsou rehabilitaèní s hudbou, bez hudby, na míèích, s masá¾emi nebo jen na ¾idlích vsedì.


®ijeme v Evropì, pronikají k nám evropské standardy nejrùznìjších systémù, seniory nevyjímaje. Obsáhlý, inovativní a dynamický systém, managementu v Evropì pøedstavuje napøíklad filozofie modelu E-Qalin. Uplatòuje fundamentální principy lidských práv, hlásí se k Evropské chartì práv a svobod seniorù v pobytových zaøízeních. Realizaci projektu u nás podporuje Evropský sociální fond Evropské unie.


Slevové kupóny – to je další atraktivní „trhák“ moha firem. Nabízejí procentní slevy, pro seniory pøipravily slevy do konce letošního roku na èištìní a praní prádla. Obchodní domy vydaly dokonce kní¾ky slevových kupónù s nabídkou slev a dárkù od 220 znaèek v 3500 partnerských obchodech v naší republice. Slevy jsou a¾ 25 – 27 %! Nedivme se, blí¾í se konec roku, plány tr¾eb musí být splnìny. Senioøi, máte pøíle¾itost, vyu¾ijte ji!


Ji¾ mnoho let se øídím ètyømi dohodami starých moudrých Toltékù: 1. nehøeším ani slovem, 2. neberu si nic osobnì, 3. nevytváøím si ¾ádné domnìnky, pøedsudky, 4. sna¾ím se jít sám pøíkladem. (To víte, ¾e se mi to v¾dycky také nepodaøí.) Ale u¾ od mládí – od svých rodièù, ale i dìdeèka a babièek jsem vybaven pro ¾ivot nìkolika vyzkoušenými a ovìøenými pouèeními: Na nikom nic nechtít. Vše si udìlat, pokud mo¾no, sám. Od nikoho nic neoèekávat. Za všechno ale podìkovat. Nikomu nebýt za nic vdìèný. Nikomu nezùstávat nic dlu¾ný. Hledat i v negativech pozitiva. Nikdy nic nevzdávat!


Od své maminky také vím, abych chodil rád mezi lidi, proto¾e „kdo nikam nejde, s nikým se nesejde!“. Stejnì tak se mi osvìdèila zkušenost o tom, ¾e lidé, kteøí si mají co øíci, se døíve nebo pozdìji sejdou. Za ka¾dá taková setkání s dobrými lidmi doká¾i být neskonale vdìèný.


A kdy¾ u¾ bilancuji u pøíle¾itosti svých 85. narozenin, øeknu vám i svá ¾ivotní kréda, která pøedstavuje tìchto pìt hodnot, pro nì¾ stojí za to ¾ít: : 1. práce (schopnost neustále nìco u¾iteèného dìlat), 2. rodina (¾ena, dìti a další potomci), 3. odpovìdnost a schopnost zvládat sám sebe a své okolí, 4. pøátelé (èestní, otevøení, pravdiví), 5. neustálá orientace na budoucnost (nezapomínat však na minulé zkušenosti). Tato moje kréda jsem uveøejnil poprvé v roce 1998 v encyklopedii Kdo je kdo v Èeské republice na pøelomu 20. století. Léta se jimi øídím, nic bych na nich nemìnil. Na mé webové stránce je ještì jedno moje oblíbené heslo: Mysli globálnì, jednej lokálnì.


Miroslav Sígl




Komentáøe
Poslední komentáø: 26.09.2011  10:02
 Datum
Jméno
Téma
 26.09.  10:02 ferbl Blahopøání
 26.09.  06:17 Bobo :-)))
 26.09.  06:01 Miroslav Sígl Podìkování za ty honoráøe...
 25.09.  21:17 VìraK
 25.09.  10:30 Ivo
 25.09.  09:14 imraL
 25.09.  08:24 VlastaV
 25.09.  07:08 Ludmila pøání