Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Exekuce z dùchodù
jsou zátì¾í nejen pro dlu¾níky, ale také pro úøad, který je musí vyøizovat

 

Èeská správa sociálního zabezpeèení (ÈSSZ) ka¾doroènì zaznamenává prudký narùst poètu klientù, kteøí mají exekuèní srá¾ku (nebo srá¾ky) z dùchodu. Je tomu tak v pøípadech, kdy byl naøízen výkon rozhodnutí soudem, výkon rozhodnutí ve správním øízení èi v konkurzním øízení, ve vyrovnacím øízení a insolvenèním øízení srá¾kami z dùchodu. Od roku 2004 se jejich poèet témìø zdvojnásobil a s tím souvisí i výrazný nárùst poètu ¾ádostí o poskytnutí informací soudním exekutorùm a dalším oprávnìným institucím.


V roce 2010 evidovala ÈSSZ více ne¾ 129 tisíc nových exekuèních pøíkazù, co¾ pøedstavuje nárùst o témìø 50 tisíc pøípadù oproti roku 2009. ÈSSZ obdr¾ela ke konci roku 2010 pøes 712 tisíc podání k exekuèní problematice, tj. o více ne¾ 100 tisíc více ne¾ v roce 2009. Toto navýšení má za následek prodlu¾ování doby jejich zpracování, která ovlivòuje vlastní provedení srá¾ek z dùchodù povinných subjektù nebo jejich ukonèení.
K 31. 12. 2010 vykázala ÈSSZ exekuèní srá¾ky z dùchodù ve výši více ne¾ 514 milionù korun.


ÈSSZ jako plátce dùchodù je povinna ze zákona provést srá¾ky z dùchodù v pøípadech, u kterých byl naøízen výkon rozhodnutí soudem, ve správním øízení, exekuèním pøíkazem soudního exekutora, v konkurzním nebo insolvenèním øízení. V praxi to znamená, ¾e ÈSSZ musí zjistit nezabavitelné èástky, stanovit výši srá¾ek, úèetnì zpracovat, kontrolovat a vést evidenci všech pøípadù. Rozsah mo¾ných srá¾ek z dùchodu, a tím i pravidla pro jejich výpoèet, jsou stanovena v obèanském soudním øádu (zákon è. 99/1963). Srá¾ky se provádìjí za podmínek stanovených zákonem ze všech druhù dùchodù, tedy z dùchodu starobního, invalidního, vdovského i sirotèího.


Právì nárùst nevyøízených podání vedl v závìru loòského roku k pøijetí mimoøádných opatøení - k personálnímu posílení úseku exekuèní agendy doèasným pøesunem zamìstnancù z vybraných úsekù ústøedí ÈSSZ a souèasnì i k zapojení zamìstnancù OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno. K podpoøe zpracování exekuèních srá¾ek z dùchodu významnì pøispìlo také zavedení komplexní technologické podpory od srpna 2010.


Aby mìli exekutoøi mo¾nost zjistit údaje o výplatì dùchodu dlu¾níka elektronicky a aby tak podstatnì ubylo po¾adavkù soudních exekutorù na souèinnost, uzavøela ÈSSZ v loòském roce s Exekutorskou komorou ÈR dohodu o elektronické výmìnì dat. Pøesto bìhem roku doruèili exekutoøi ÈSSZ 250 tisíc tìchto ¾ádostí o souèinnost.


Rùst exekucí naøízených na dùchod víceménì kopíruje neustálý rùst zadlu¾enosti èeských domácností, jejich¾ dluhy se podle ekonomù zvyšují a¾ o tøetinu roènì. Dùchodci se stávají jednou z nejzadlu¾enìjších skupin obyvatelstva. V posledních letech však odchází do dùchodu stále více lidí s ji¾ naøízeným výkonem rozhodnutí. Je rovnì¾ potvrzeným faktem, ¾e kampanì leasingových a dalších spoleèností se stále více zamìøují na sociálnì slabší skupiny obèanù vèetnì dùchodcù, kteøí se tak stávají nejohro¾enìjší skupinou.


Dluhy nejèastìji vznikají na prodejních zájezdech, pøi nákupu dovolené, pùjèkách pro dìti nebo pøi zárukách za jejich pùjèky. Za zhruba tøetinou naøízených exekucí stojí drobné dluhy v øádu nìkolika stokorun, jako jsou tøeba pokuty dopravnímu podniku nebo mìstské policii, poplatky obcím za svoz odpadu èi penále zdravotním pojiš»ovnám.


Pavel Gejdoš, ÈSSZ

 

Poèet podání v exekuèní agendì v letech 2001 - 2010

 

  

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poèet výplat exekuèních srá¾ek z dùchodù v letech 2000 - 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 



Komentáøe
Poslední komentáø: 05.04.2011  08:46
 Datum
Jméno
Téma
 05.04.  08:46 ferbl
 04.04.  16:22 janina
 04.04.  11:11 kmet Zlatý støedovìk, kdy se