Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Nejen JAPONSKÁ ZAHRADA PLNÁ BAREV A PLODÙ


Od 1. listopadu se venkovní expozicí Botanické zahrady hl. mìsta Prahy v Troji projdete ZDARMA! (...a mù¾ete tak konat do 1. dubna 2011)


Podzimní zahrada je impozantní! Pokud zamíøíte do Japonské zahrady a budete se pozornì rozhlí¾et, upoutají vás nejen nádhernì vybarvené japonské javory, ale i mnoho døevin plodících vskutku pozoruhodné plody....

 

Patøí k nim i liána Akebia guinata - AKÉBIE PÌTIÈETNÁ - Rychle rostoucí ovíjivá liána domovem v Èínì, Koreji a Japonsku. Dosahuje výšky 5 a¾ 10 metrù. Má tmavì zelené pìtièetné listy na dlouhých øapících. V kvìtnu kvete fialovì hnìdými kvìty v hroznech, skrytých pod listy. Voní po akátech. A právì teï plodí. UNIKÁTNÍM plodem, který je jedlý, je zhruba 10 cm dlouhá du¾natá tobolka, modro fialové barvy podobná okurce...

 

 

Ovšem v zahradì najdete i „prsty mrtvého mu¾e“! V angliètinì je starý keø Decaisnea fargesii znám pod názvem „prsty mrtvého mu¾e“ (dead man´s fingers). Pokud se pozornì podíváte na jejich tvar, o barvì nemluvì, tak je vám jasné, ¾e je tento název velice výsti¾ný. V zahradì najdete plodící dekaisneu v Areálu JIH nad výstavním sálem (naproti vitrínì se sukulenty a cibulovými a hlíznatými rostlinami). I kdy¾ se to zdá nemo¾né, du¾nina plodù je jedlá.... (obrázek vpravo)

 

 

A do tøetice mo¾ná zaujme NEJJEDOVATÌJŠÍ exponát venkovní expozice, kterým je ŠKUMPA JEDOVATÁ - Rhus toxicodendron. Jde o velmi nebezpeèný keø z èeledi ledvinovníkovitých – Je to „zlatý høeb“ rostlin v toxikologických uèebnicích – pøi pouhém dotyku bìhem vegetaèního období zpùsobuje citlivìjším lidem puchýøe. Prvními pøíznaky otravy jsou: zèervenání poko¾ky, otoky, puchýøe, svìdìní, silné bolesti, které jsou v pøirovnávány k úèinkùm yperitu èi napalmu. I po vyhojení zanechává jizvy...(radìj neprozradím, kde ji najdete – co kdyby:-)

 

CHCETE TO VŠECHNO NEVIDÌT???


Marcela Uhlíková



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma