Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zastav se na chvíli a èti!


Kdy¾ jsem vèera vystupoval z vlaku, pøede mnou šla pomalým tempem stará ¾ena. Pospíchal jsem a nevìdìl, jak ji pøedbìhnout. Nepøíèetnì mì vytáèela. Vtom jsem se zarazil a øíkám si, kam vlastnì pospíchám? Ozvaly se ve mnì výèitky svìdomí, ¾e jsem se v duchu zlobil na ¾enu, která mìla dost èasu a navíc za svoji pomalost nemohla. Celý ¾ivot pracovala a mo¾ná si i hodnì vytrpìla. A mo¾ná i všechno trpìlivì nesla. A já jsem takový netrpìlivý a malicherný. A to všechno jen proto, abych byl o deset minut døív doma. Ty minuty i tak promrhám na internetu nebo u televize.


Alibisticky to shodím na dobu, ve které ¾ijeme. Všichni jsme hroznì uspìchaní. A veèer zjistíme, ¾e jsme toho zase moc nestihli. Frustrovaní zalehneme a usneme spánkem spravedlivých. Pøes SMS si vyznáváme lásku, komunikujeme pøes chat a do oèí si nemáme co øíct. Trápí nás úèty, kariéra.


Ve schránkách se nám hromadí maily, proto¾e nemáme èas odepsat. Na polici se nám hromadí knihy, nebo» nemáme èas èíst, nevíme, jak voní pøíroda, proto¾e nemáme èas k ní pøivonìt! Do kdy to ale vydr¾íme? Èím víc toho chceme stihnout, tím ménì toho stihneme.
Vìnujeme velmi èasu vìcem, které si to nezaslou¾í. Neumíme se zastavit a uvìdomit si hodnotu vìcí. Nafotíme spoustu fotografií, ale u¾ si je ani neprohlídneme. Vypálíme je na CD a tím to konèí. Poèítaèe máme plné hudby, na kterou nemáme èas, máme mno¾ství televizních kanálù, které ani nestaèíme všechny sledovat. Místo zábavy stres!
Stále kontrolujeme mobil, jestli nám nìkdo nevolal, pøestáváme si vá¾it krásných vìcí, kvùli kterým se vyplatí ¾ít.


Mùj dìda má 87 rokù. V ¾ivotì nebyl v zahranièí, nemá mobil, poslouchá jednu stanici na svém starém rádiu. A pøitom si myslí, jaký krásný ¾ivot pro¾il. S úsmìvem vzpomíná, tìší se z pìkného dne, z vùnì døeva, ze svých vnouèat. ®il tì¾ký ¾ivot, ale vá¾í si ho!


To my dnes neznáme. A tak máme infarkty, rakovinu, deprese. A mo¾ná by staèilo jen zpomalit! Tvrzení, ¾e se to nedá, neobstojí. Zamysleme se, kolik èasu vìnujeme nepodstatným vìcem. Zkusme vypnout mobily a poèítaèe a porozprávìt si.


Snad jsem si uvìdomil svùj rychlý ¾ivot vèas, abych zpomalil. Kamarád má chalupu v malé osadì obklopené horami, není tam signál, ¾ádná televize, obchod otevøený jen v úterý a ve ètvrtek a jedna hospoda 5x5m. Asi tam zabìhnu, abych zpomalil a nezlobil se na staré lidi, kteøí si vá¾í zbytku ¾ivota a zbyteènì nespìchají za smrtí, tak jako mnozí z nás!


*Pìkný den…a zpomalte…¾ijete jen jednou…a velmi krátce! *


Zprostøedkovala Eva Machová (emach); autor neznámý



Komentáøe
Poslední komentáø: 31.10.2010  13:50
 Datum
Jméno
Téma
 31.10.  13:50 Milokoc
 28.10.  09:50 emach
 28.10.  05:05 Bobo :-)))
 27.10.  20:13 venca
 27.10.  15:12 jisuch53
 27.10.  11:43 Mirka
 27.10.  11:38 janina
 27.10.  11:20 Kopøiva.
 27.10.  10:57 Pavel
 27.10.  09:41 Vesuvanka díky :-)))
 27.10.  08:29 denda04
 27.10.  07:22 Majka