Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

DESKOHRANÍ 2010


„Dìdo, pøijï se na mne podívat. Reprezentuji ÈR spolu se ètyømi dalšími hráèi na turnaji Ètyø zemí v mezinárodní a èeské dámì. Probìhne v Tyršovì domì!“
Sami uznáte, ¾e takovéto pozvání se dá tì¾ko odmítnout, a tak jsem šel a pìknì jsem se podivoval.


Turnaj byl souèástí ji¾ desátého roèníku festivalu her Deskohraní v prostorech Michnova paláce v Praze a pøedstavilo se tam 321 deskových her - od historických a¾ po novinky posledního roku. K dispozici bylo 600 hracích míst v jednotlivých historických salonech Michnova paláce a demonstrátoøi návštìvníkùm radili s výbìrem hry a zasvìcovali je do pravidel. Do 80 turnajù nejrùznìjších úrovní, od zaèáteènických a¾ po nìkolik mistrovství republiky s postupem na mistrovství svìta, se pøihlásilo 1143 úèastníkù. Deskohraní probíhalo celý týden, vèetnì dvou víkendù.
Pøíchozí mohli vyzkoušet volné hraní deskových her, shlédnout výstavu her a hlavolamù a demonstrátor je v pøípadì zájmu provádìl pravidly.


Za festivalové ceny si návštìvníci mohli hry, které je zaujaly, na místì koupit.
Vstupné bylo kromì víkendù zdarma. Hlavním organizátorem byl Klub deskových her Paluba, ale na organizaci festivalu se podílela øada deskoherních organizací: Klub STOH, Èeská asociace Go, Èeská asociace Scrabble, Èeská federace Dámy, Èeská federace Othello, Èeská federace Piškvorek a Renju. Spoluorganizátorem byla i Èeská obec Sokolská, která poskytla prostory.


Pøiznávám, ¾e názvy mnohých herních organizací jsem slyšel v ¾ivotì poprvé. A také jsem poprvé vidìl herní zaujetí u her pro rodiny, jako je Carcasonne, Doba kamenná, Metro, Nalo¾ a jeï, Osadníci z Katanu, Pandemic, Trans Evropa èi Ubongo. (Proto¾e se blí¾í vánoce rozhodl jsem se jména a druhy her netajit, proto¾e pro mnohé ètenáøe to mù¾e být dobrá pomùcka pøi výbìru vánoèních dárkù.)


Pro zkušenìjší hráèe je letošní novinkou hra Le Havre, která je následovnicí Agricoly. Pro zkušenìjší hráèe se nabízí Caylus, Euphrat a Tigris, Funkenschlag, Poštovní kurýr, Proroctví, Puerto Rico, Tikal , Vikingové a mnoho dalších.
Pro školkové a mladší dìti je ideální hra Duha, kterou mohou hrát dìti ji¾ od dvou let, kdy¾ se uèí znát barvy. Poté je to bezva hra na pamì». Pro ètyøleté jsou nejlepší Veselý statek, Kuøecí Olympiáda, Panáèci, Medoví medvídci, Mìsíèkova hra na dobrou noc aj.
Pro 5 – 8leté lze doporuèit Burg Appenzel, Los Mamfos, Sleeping Qeens, ®elví závody, Umí prase lítat aj.
Existují samozøejmì i vìdomostní a jazykové hry, jich¾ v posledních letech pøibývá. Sem patøí Scrabble, ®ahour, Evropa, Kde le¾í Kotìhùlky a novinky Wildlife èi Sealife.
Mezi logické hry patøí šachy, go a dáma. Samozøejmì i novinky jako Othello, Tantrix Balone aj.


Vra»me se ale k dámì,
která mì vlastnì do Tyršova domu pøivedla. Donedávna, ne¾ se vnouèek odebral na Olympiádu duševních sportù do Pekingu, kde skonèil ve svìtové soutì¾i jako 24., jsem netušil, ¾e existuje nìkolik druhù této hry. Tak ta naše èeská povoluje kamenùm skákat jen dopøedu, dámì i dozadu, má pøi skákání pøednost a mù¾e létat.


Italská dáma dává pøi skákání pøednost vìtšinì, musíte pøeskakovat co nejvíc figur, dáma chodí jen o políèko a kámen nemù¾e skoèit dámu.


Mezinárodní dáma má na rozdíl od dosud jmenovaných, které mají 64 polí, celkem sto chlíveèkù. Kameny mohou skákat i dozadu, musí se pøeskakovat co nejvíc figur a také zde dáma létá.


Èeští hráèi v Tyršovì domì nejvíce kolabovali na dámì fríské, u ní¾ kameny mohou skákat diagonálnì, horizontálnì a vertikálnì, a to i dozadu. Také tady má pøednost vìtšina, musí se pøeskakovat co nejvíce figur a dáma létá.


Kdy¾ jsem herní místnost navštívil, vnuk Filip mì zprvu ani nezaregistroval, jak byl soustøedìn na svùj tah. Teprve potom si všiml a radostnì mi oznamoval, ¾e dvakrát uhrál remízu (pod dohledem babièky na obr. vlevo), co¾, jak se zdálo z jeho hlasu, byl úspìch. Poøídil jsem fotku a po krátkém rozhovoru odešel, proto¾e se musel vrátit ke høe a já, dámu nehraje, naprosto neumìl vyhodnotit šance jednotlivých úèastníkù. Turnaj skonèí dnes - v nedìli a tak celkový výsledek ještì neznám.
Pohled na obsazené stoleèky uvnitø rozlehlých historických sálù mì potìšil. Je vidìt, ¾e zájem o hraní deskových her poèítaèe nevymýtily a ¾e tento rodinný fenomén pøetrvá.

Ivo Antušek



Komentáøe
Poslední komentáø: 17.10.2010  20:44
 Datum
Jméno
Téma
 17.10.  20:44 Filip turnaje v dámì
 17.10.  10:43 Dixi
 17.10.  10:32 Jitka I.
 17.10.  10:17 Ludmila
 17.10.  10:14 Ivo