Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Ostrava v Praze nadchla diváky


Ještì do 10. záøí mají mo¾nost poslední návštìvníci pra¾ské výstavní sínì Mánes na vltavském nábøe¾í shlédnout jedineènou výstavu, jaká zde dlouho nebyla. Jediné mìsto dokázalo zaplnit suterén a pøízemí nádhernými obrazy svých nìkdejších spoluobèanù, ctitelù a vyznavaèù, fotografiemi a dalšími artefakty výtvarnými i literárními ze svých unikátních sbírek - a divák byl unešen. Mimo výstavní síò se pak v mìstì odehrávala divadelní pøedstavení, hrály zde ostravské kapely se svými zpìváky. Vynikající byla pøehlídka filmù slavného èeskobritského filmaøe Karla Reisze, pocházejícího z Ostravy. Byl jedním z tìch 669 dìtí, které zachránil legendární Sir Nicolas Winton pøed nacistickou zbìsilostí.


Ano, hlavnímu mìstu Praze se pøedstavilo tøetí nejlidnatìjší èeské mìsto Ostrava coby kandidát na titul Evropské mìsto kultury 2015. Svou kulturou, svým prostøedím, svými lidmi a soudobými tvùrci dokazuje, ¾e je symbolem industriální sféry, která mìsto poznamenala po všech stránkách jeho ¾ivota, ale které za posledních dvacet let svobody vyrostlo jako emancipované a sebevìdomé kulturní centrum severní Moravy a Slezska.


Zpovídám se ze svých pro¾itkù, umocnìných prùvodním slovem výtvarnice a kronikáøky Lenky Kocierzové, vítkovické rodaèky, která uprostøed tohoto mìsta ¾ije a tvoøí, jest pro ní inspirací vìènou a všechny zdejší hodnoty jsou jejím výtvarným citem mnohokráte provìøeny.


Ètu si v Bílé knize pøíbìhy z ostravské kulturní historie, kterou mìsto Ostrava vydalo k této pøíle¾itosti: Skoro zapomenutá ostravská elegie, Bílá architektura èerné Ostravy, Divadlo jako diagnóza mìsta, Nìkde mezi hlušinou a èerným zlatem, Ostrava fotografická 1860-2009, Hudební dílna uprostøed sociální laboratoøe, Mezi Janáèkem a dùlním duchem, Zbo¾nost v Moravské Ostravì, Blouznivci a spiritisté, Ostravská èeština, Tavicí tyglík na øece Ostravici, Spolkový ¾ivot, Kádrování, káva, kolonie, komunisti a koøala - obyèejný ¾ivot nìkdejšího Ostraváka, Média v Ostravì, Pøíroda aneb Mù¾e za to Keltièka?, Sport v Ostravì a Ostravské školství. To jsou názvy kapitol té vzácné knihy o 326 stranách s mno¾stvím ilustrací barevných i èernobílých. Na tvorbì knihy se podílela takøka padesátka autorù, bohaté archívy mìsta, muzeum, Galerie výtvarného umìní v Ostravì, pracovníci rozhlasu a televize, ¾urnalisté z tištìných médií, fotoreportéøi a další fotografové èi majitelé privátních sbírek.


Všechno toto bohatství, o nìm¾ vyprávím, je mimoøádnì vzácným dokladem spoleèného nadšení mnoha pøemýšlivých lidí, vedených jedinou myšlenkou: obstát v soutì¾i s druhým èeským mìstem, jím¾ je Plzeò. Na její pøedstavení Praha teprve èeká. Vìru, má za soupeøe velmi silného a neohro¾eného protivníka. Celé dopoledne jsem strávil v pra¾ském Mánesu, shlédl pozornì i televizní ukázky a promítané snímky obrazù, které se na výstavu nedostaly z tìch èi onìch dùvodù.


Klíèovou investièní akcí projektu Ostrava 2015 je území Èerná louka s koncentrací kulturních a spoleèenských institucí – ale ty zde nejsou samy o sobì, naopak vzájemnì spolupracují, nejde tedy o souèet efektù ze samostatného pùsobení jednotlivých subjektù, nýbr¾ o nesmírnì silný efekt, jím¾ má být nová atraktivní ikona mìsta. V urbanistické soutì¾i, která byla nedávno vyhlášena, ji¾ potvrdilo úèast pìt presti¾ních zahranièních architektonických ateliérù z Dánska, Francie, dvì Nizozemí a Velké Británie. Ještì má být vyhlášena v nejbli¾ším období architektonická soutì¾ na budovu koncertní sínì. Území Èerné louky na rozloze 20 hektarù umo¾òuje vytvoøit rozsáhlý urbanisticko-architektonický projekt, pro který bychom stì¾í nalezli v Evropì adekvátní mo¾nosti. To je skuteènost, která pøední architekty pøitahuje.


Mezi další stavby patøí reaktivace dolní oblasti Vítkovic, nová budova krajské galerie a kulturní centrum pro mladou generaci.


Ostraváci chtìjí ve svém projektu konfrontovat a propojit èinnost svých kulturních institucí s Evropou, jejími institucemi stejného charakteru, èili se svými pøáteli, souputníky nebo vzory.


Pro dramaturgii kulturního programu je ji¾ vytvoøen zárodek dramaturgického centra. Pro podporu a vyšší profesionalizaci kulturního a kreativního prùmyslu pøipraví Ostrava bohatý vzdìlávací program a na jedné z ostravských univerzit zahájí zcela nový obor – management umìní.


Všechno úsilí Ostravy, Moravskoslezského kraje a ze soukromých subjektù zejména akciové spoleènosti Vítkovice na cestì k titulu evropského hlavního mìsta 2015 smìøuje k trvalému rozvoji kultury , k hodnotám, které hýbou Evropou a vizemi o její budoucnosti. Praha je tìmito smìlými plány Ostravy nadšena a dr¾í ji všechny palce.


Miroslav Sígl



Komentáøe
Poslední komentáø: 04.09.2010  10:01
 Datum
Jméno
Téma
 04.09.  10:01 KarlaI.